Poliklinikose – karštos dienos medikams: sergančių daugiau nei galėjo įsivaizduoti, daugėja rimtų komplikacijų

Pastarosios savaitės – dar vienas darbymetis medikams. Į poliklinikas plūsta kosulį, karščiavimą, gerklės skausmą ar slogą pajutę ligoniai. Gydymo įstaigų atstovai pripažįsta, kad šeimos gydytojams darbo užtenka iki kaklo. Deja, ne visi serga lengvai, yra net pacientų, kurie dėl gripo gydomi ligoninių intensyvios terapijos skyriuose. Tuo metu vaistininkai pastebi, kad lietuviai šiuo metu aktyviai ieško priemonių virusinių ligų simptomams palengvinti.

Poliklinikoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartuškos, ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartuškos, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika<br>M.Patašiaus nuotr.
vaistininkas Marius Lukštaraupis<br>BENU nuotr.
vaistininkas Marius Lukštaraupis<br>BENU nuotr.
Kauno miesto poliklinika<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno miesto poliklinika<br>M.Patašiaus nuotr.
Šeškinės poliklinika<br>D.Umbraso nuotr.
Šeškinės poliklinika<br>D.Umbraso nuotr.
Poliklinikoje<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinikoje<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinikoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poliklinikoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poliklinikoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Poliklinikoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 5:57 AM

Visa puokštė negalavimų

Poliklinikose – pacientų daugiau nei įprasta. „Stebime padidėjusį sergamumą, labiausiai – ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Pacientai skundžiasi stipriu kosuliu, skaudančia gerkle, pakilusia temperatūra, varvančia nosimi. Kaip gydytojai sako, visa puokštė šiam metui įprastų negalavimų“, – naujienų portalui lrytas.lt teigė Vilniaus Šeškinės poliklinikos vyriausioji specialistė Loreta Kliučininkienė.

Pasak jos, šeimos gydytojas įprastai per dieną pakonsultuoja 27 pacientus, o pastarosiomis savaitėmis vidutiniškai per dieną aptarnauti po 40–45 ir daugiau. Bėda, kad šeimos gydytojai išvargę, nespėjo atsipūsti po COVID-19 pandemijos, o darbo krūvis vėl išaugo.

„Taip dirbti mūsų medikams tenka ne vienerius metus. Darbo krūvio augimas ypač buvo stebimas COVID-19 infekcijos metu, deja, ir po to apkrovos nesumažėjo“, – pastebėjo Šeškinės poliklinikos atstovė.

Šeimos gydytojai užsivertę darbu, nepaisant to, kad įstaigos Karščiavimo kabinetuose dirbantys budintys gydytojai kasdien priima 33–37 sergančius suaugusiuosius ir apie 45 vaikus.

„Taip poliklinikoje organizuojame darbą pirmiausia dėl pacientų ir darbuotojų saugumo, kad kaip įmanoma mažiau būtų „dalijamasi infekcijomis“, kartu tai leidžia aptarnauti daugiau pacientų ir bent kiek išskaidyti šeimos gydytojams tenkantį darbo krūvį“, – paaiškino L.Kliučininkienė.

Šeškinės poliklinikos Infekcijų kontrolės tarnybos duomenys – iškalbingi. Lapkričio 28-gruodžio 4 d. per savaitę įstaigoje užfiksuotas vienas gripo atvejis suaugusiajam ir penki – vaikams. Praėjusią savaitę (gruodžio 5–11 d.) gripas nustatytas jau net 35 suaugusiųjų ir 13 vaikų.

Pirmadienio skaičiai kelia dar didesnį nerimą. Per parą gripas Šeškinės poliklinikoje užfiksuotas 12 suaugusiųjų ir 10 vaikų.

„Šiuo metu tarp pacientų labai išaugęs susidomėjimas greitaisiais gripo testais – neretas nori būti tikras dėl diagnozės“, – pastebėjo L.Kliučininkienė.

Prašo nedelsti, kreiptis ryte

Vilniaus Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai, šeimos gydytoja Raimonda Kungytė, kad šeimos gydytojams tenkančių papildomų konsultacijų kiekis labai išaugo, o krūvis padidėjo ir priėmimo skyriuje.

Pasak jos, šiuo metu gyventojai dažniau serga ne tik kvėpavimo takų ligomis, neretai kamuoja ir kiti negalavimai. „Taip pat būna ir virškinimo trakto pažeidimo simptomai – vėmimas ir viduriavimas“, – lrytas.lt komentavo R.Kungytė.

Šeimos gydytoja paaiškino, kad ligos požymius pajutę žmonės turėtų kreiptis į registratūrą ir kuo išsamiau nupasakoti savo situaciją. Tai padės parinkti tinkamiausią konsultacijos būdą.

„Geriau dėl ligos kreiptis pirmoje dienos pusėje, nelaukiant vakaro, kai dalis gydytojų jau būna baigę darbą. Taip pat labai svarbu žinoti, kad jei nepavyksta prisiskambinti, o dėl išaugusių sergančiųjų skaičiaus taip gali nutikti, visi įeinantys skambučiai yra registruojami ir mūsų registratorės su pacientais susisiekia dienos eigoje“, – patikino R.Kungytė.

Didelis sergamumas pastebimas ir laikinojoje sostinėje. Kauno miesto poliklinika (KMP) informavo, kad pirmąją gruodžio savaitę šeimos gydytojai papildomai priėmė apie 700 pacientų daugiau nei paskutinę lapkričio savaitę.

„Vidutiniškai per dieną šeimos gydytojas papildomai priima apie 10 pacientų, kurie skundžiasi peršalimo simptomais ir nori gauti nedarbingumo pažymėjimą. Papildomi pacientai pas šeimos gydytoją patenka, kai nebelieka talonų neplaninės pagalbos kabinetuose“, – paaiškino KMP Kalniečių padalinio vadovė, šeimos gydytoja Iveta Dubrova.

Ar gyventojai domisi skiepais nuo gripo?

Gripo sezonas jau įsibėgėjo, tačiau medikai sako, jog pasiskiepyti dar nėra vėlu, tik laiko jau geriau nebegaišti. Tiesa, poliklinikų atstovai pastebi, kad tie, kurie norėjo, gripo vakciną jau gavo.

„Skiepijimas gripo vakcinomis yra vangus, šiomis dienomis didesnis susidomėjimas jomis nejaučiamas“, – pastebėjo Karoliniškių poliklinikos Slaugos administratorė Vaida Danielė.

„Visi norintys jau buvo pasiskiepiję, dabar vėl atsiranda pageidaujančių skiepytis. Tačiau smarkiai išaugusio susidomėjimo nejaučiame“, teigė Antakalnio poliklinikos atstovė R.Kungytė

Panaši situacija ir Kaune. „Suskiepijome beveik visą turėtą gripo vakcinų kiekį. Pastaruoju metu didesnio susidomėjimo nepastebėjome, telefonu teiraujasi pavieniai asmenys“, – paaiškino Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytoja I.Dubrova.

Vaistininko patarimai

Išaugęs sergančiųjų peršalimo ligomis srautas jaučiamas ir vaistinėse. Lietuviai ieško priemonių, kurios palengvintų nemalonius ligos simptomus.

„Sergamumas peršalimo ligomis iš esmės priklauso nuo orų. Jeigu vyrauja drėgni ir šilti orai, tai savaime susirgimų atvejų daugėja“, – lrytas.lt paaiškino BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis.

Jis pastebėjo, kad šiuo metu pačios perkamiausios yra įvairios pastilės gerklės skausmui malšinti, taip pat purškalai. Populiarios ir priemonės kosuliui lengvinti, ir įvairūs paracetamolio preparatai su priedais.

Paklaustas, kaip elgtis tiems, kurie nenori didžiųjų metų švenčių sutikti ligos patale, vaistininkas patarė laikytis paprastų atsargumo priemonių.

„Galioja tokios pat rekomendacijos kaip koronaviruso pandemijos metu. Jaučiant simptomus ar norint apsisaugoti nuo virusų, rekomenduojama dėvėti medicininę veido kaukę. Svarbu dažniau plauti rankas, dezinfekuoti paviršius, vėdinti patalpas, laikytis asmeninės higienos rekomendacijų.

Primenu, kad jeigu čiaudime ar kosime, ranką arba burną užsidengiame ne delnu, o alkūnės linkiu, neliečiame veido, netriname akių. Pagrindinė prevencinė apsisaugojimo priemonė – vakcinos“, – pabrėžė BENU vaistininkas.

Daugelyje rajonų – epideminis lygis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pirmadienį paskelbtais duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu, peršalimu ir COVID-19 augo trečią savaitė iš eilės. Praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu, peršalimu ir COVID-19 rodiklis siekė 1577,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Pasak NVSC, epideminis sergamumo lygis pasiektas 22-ose savivaldybėse. Ankstesnę savaitę jį buvo pasiekusios aštuonios savivaldybės.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia nematantis argumentų skelbti gripo epidemiją.

„Lietuvos mastu nematau dar argumentu, kad reikėtų skelbti kokią nors epidemiją. Pagal mūsų rodiklių matavimo visą sistemą mes turime išaugusį atvejų skaičių, bet jeigu pasižiūrėsime į pacientų skaičių dėl gripo, jeigu mes pasižiūrėsime intensyvioje terapijoje kokia yra situacija, tai ji yra auganti, bet tie skaičiai tikrai yra valdomi“, – antradienį A.Dulkį citavo BNS.

„Panašiai kaip ir COVID-19 atžvilgiu taip pat turėjom labai aukštus skaičius, tačiau išgijimas, pacientų skaičius, reanimacijos skaičiai buvo stabilūs“, – pridūrė ministras.

NVSC taip pat pranešė, kad gruodžio 5–11 dienomis į šalies ligonines dėl gripo pateko 97 žmonės, iš kurių 71 buvo vaikai iki 17 metų. Intensyviosios terapijos skyriuose buvo gydomi šeši asmenys, iš kurių trys buvo 2–17 metų vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.