Kinijoje nevaldomai plintant COVID-19 – Lietuvos reakcija: paskelbė, kokių priemonių imasi

Kinijoje sparčiai plintant koronavirusui, Europos Sąjungos (ES) šalys imasi koordinuotų atsargumo priemonių. Iš Kinijos į ES skrendančiuose lėktuvuose bus rekomenduojama dėvėti apsaugines veido kaukes, kelionės metu laikytis infekcijų prevencijos priemonių.

Oro uostas<br>V.Balkūno nuotr.
Oro uostas<br>V.Balkūno nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oro uostas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro uostas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Sveikatos apsaugos ministerija

2023-01-06 15:51, atnaujinta 2023-01-06 15:52

Jei asmuo, atvykęs iš Kinijos, Lietuvoje pajaučia simptomus, rekomenduojama likti namuose, atlikti COVID-19 savikontrolės testą ir kreiptis į gydytoją.

Šiuo metu stebimas labai didelis COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimas Kinijoje, tačiau tikslių duomenų apie situaciją trūksta. Dabartiniais duomenimis, Kinijoje neplinta naujos pavojingos atmainos, Europos gyventojai turi aukštus imunizacijos rodiklius, sveikatos sistemos yra gerai pasirengusios galimoms didesnėms apkrovoms.

Vis dėlto, informacija iš Kinijos yra nepakankama, situacija nuolat keičiasi, be to, nuo 2023 m. sausio 8 d. Kinija sušvelnins kelionių apribojimus, todėl valdant rizikas, susijusias su situacija Kinijoje, ES šalys narės sutarė taikyti papildomas atsargumo priemones.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atsižvelgdama į epidemiologinę COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) situaciją Kinijoje ir į Europos Komisijos išplatintus patarimus keliautojams, parengė su kelionėmis susijusias rekomendacijas.

Kas nurodoma rekomendacjose:

1. Informacija ES / EEE keliautojams, norintiems vykti į Kiniją

Keliautojai, vykstantys į Kiniją ar bet kuriuos pasaulio regionus, kuriuose stebimas intensyvus SARSCoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19 ligą (koronaviruso infekciją), plitimas, turėtų imtis atsargumo priemonių, nes kelionės metu gali išaugti užsikrėtimo rizika, be to, prireikus gali būti sunkiau gauti sveikatos priežiūros paslaugas šalyje, kurioje lankomasi. Keliautojai turėtų įsitikinti, kad turi visapusišką sveikatos draudimą šalyje, į kurią keliaujama. Rekomendacijas keliaujantiems į užsienio valstybes rasite Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje https://keliauk.urm.lt/.

Skiepai. Keliautojams rekomenduojama pasiskiepyti COVID-19 vakcinomis, įskaitant stiprinamąsias dozes. Primename, kad Lietuvoje rekomenduojama pasiskiepyti: asmenims, kurie yra skiepyti ir persirgę ir yra praėję daugiau nei 180 dienų; kurie yra skiepyti ir persirgę ir yra praėję daugiau nei 90 dienų; neskiepytiems, bet persirgusiems ir jei yra praėję daugiau nei 180 dienų; neskiepytiems ir nesirgusiems rekomenduojama pasiskiepyti nedelsiant. Taip pat svarbu būti pasiskiepijus kitomis į Nacionalinę imunoprofilaktikos programą įtrauktomis vakcinomis (pavyzdžiui, rizikos grupėms pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina).

Medicininės kaukės. Kelionės metu medicininės kaukės yra viena iš veiksmingiausių priemonių, padedančių užkirsti kelią SARS-CoV-2 viruso plitimui. Todėl rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius žmonių susibūrimo vietose, be kita ko, skrydžio metu. Keliautojams, turintiems didelę riziką sirgti COVID-19 liga sunkiai, kelionės metu rekomenduojama dėvėti respiratorius arba medicinines kaukes, net jei toks reikalavimas nėra privalomas.

Asmenims,kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo ligų infekcijų simptomai, primygtinai rekomenduojama dėvėti respiratorių ar medicininę kaukę nepriklausomai nuo konkrečiam skrydžiui taikomų reikalavimų.

Bendros rekomendacijos. Visiems gyventojams rekomenduojama susirgus likti namie. Visiems rekomenduojama laikytis rankų higienos bei čiaudėjimo / kosėjimo etiketo, įskaitant tinkamą kaukių naudojimą, ir kuo mažiau būti viešosiose erdvėse, kuriose daug žmonių, įskaitant viešąjį transportą, kad būtų mažinamas ūmias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas sukeliančių virusų plitimas ir poveikis. Ypač skatiname šių rekomendacijų laikytis pažeidžiamus asmenis, kuriems yra didelė riziką sirgti sunkiai.

2. Informacija keliautojams, atvykstantiems į ES / EEE iš Kinijos

Visiems keliautojams rekomenduojama pasidomėti, kokius reikalavimus taiko kitos šalys, t. y. šalis į kurią vykstama, taip pat per kurias keliaujama tranzitu, pavyzdžiui, ar reikalaujama pateikti COVID-19 tyrimų rezultatus ar skiepijimo būklės dokumentus. Daugiau informacijos galima rasti šalies, į kurią vykstama, ambasados ar kitose oficialiose interneto svetainėse.

Šiuo metu kai kuriose ES / EEE šalyse dėl ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų pakilimo šiuo metu yra padidėjusi sveikatos sistemos apkrova ir tai gali paveikti ir tos šalies piliečių, ir ES / EEE besilankančių keliautojų galimybes gauti sveikatos priežiūros paslaugas.

Medicininės kaukės. Kelionės metu medicininės kaukės yra viena iš veiksmingiausių priemonių, padedančių užkirsti kelią SARS-CoV-2 viruso plitimui. Todėl rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius žmonių susibūrimo vietose, be kita ko, skrydžio metu. Keliautojams, turintiems didelę riziką sirgti COVID-19 liga sunkiai, kelionės metu rekomenduojama dėvėti respiratorius arba medicinines kaukes, net jei toks reikalavimas nėra privalomas. Asmenims, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo ligų infekcijų simptomai (kurie kosėja ar čiaudo), primygtinai rekomenduojama dėvėti respiratorių ar medicininę kaukę nepriklausomai nuo konkrečiam skrydžiui taikomų reikalavimų.

Pasireiškus simptomams atvykus į Lietuvą:

o likti namuose, neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, į kitas žmonių susibūrimo vietas, atlikti COVID19 savikontrolės testą, kreiptis konsultacijos į savo šeimos gydytoją;

o jei yra galimybė, kol yra simptomai būti atskiroje patalpoje nuo kitų šeimos narių;

o tais atvejais, kai būtina bendrauti kitais asmenimis, dėvėti respiratorių arba medicininę kaukę,

o laikytis atstumo;

o kuo dažniau vėdinti gyvenamąją patalpą (-as) 10 min. plačiai atvėrus langą;

o kosėjant ar čiaudint užsidengti burną ir nosį vienkartine servetėle arba tai daryti į sulenktą alkūnę;

o kuo dažniau plauti rankas su muilu jas muiluojant ne trumpiau nei 20 sek;

o dažnai liečiamus paviršius gyvenamojoje vietoje, pvz., durų rankenas, stalų paviršius, čiaupo rankenėles, pultelius, šaldytuvo rankenas ir kt. kasdien valyti įprastu muilu ar įprastiniais paviršiams skirtais valikliais;

o panaudotas higienos priemones (kaukes, servetėles) išmesti į šiukšlių dėžę su dangčiu ir šalinti kaip nerūšiuotas buitines atliekas.

Bendrosios rekomendacijos. Dėl išliekančio aukšto ūmias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas sukeliančių virusų paplitimo ES/EEE, taip pat ir Lietuvoje, įskaitant respiracinį sincitinį virusą (RSV), SARS-CoV-2 ir gripą, visiems į Europą atvykstantiems keliautojams ir apskritai visiems piliečiams rekomenduojama susirgus likti namie, taip pat visiems asmenims rekomenduojama laikytis rankų higienos bei čiaudėjimo/kosėjimo etiketo, įskaitant tinkamą kaukių naudojimą, ir kuo mažiau būti viešosiose erdvėse, kuriose daug žmonių, įskaitant viešąjį transportą, kad būtų mažinamas ūmias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas sukeliančių virusų plitimas ir poveikis. Ypač skatinama šių rekomendacijų laikytis pažeidžiamus asmenis, kuriems yra didelė riziką sirgti sunkiai.

Didins sekoskaitos apimtis

Lietuva, kaip ir kitos Europos šalys, daug dėmesio skiria stebėsenai ir viruso genomo sekos nustatymui, t. y. viruso mutacijų aptikimui, kad būtų galima laiku nustatyti naujas pavojingas viruso atmainas. Lietuvoje vykdomi ir nuotekų tyrimai, kurie taip pat rekomenduojami kaip atsako priemonė.

Reaguojant į naujus ES sutarimus dėl koordinuoto atsako, ieškoma būdų vykdyti nuotekų iš orlaivių testavimą bei didinti sekoskaitos aprėptis. Epidemiologinė situacija Lietuvoje yra nuolat stebima ir esant poreikiui gali būti imamasi papildomų prevencijos priemonių.

Keliautojams, kurie atvyksta iš Kinijos į ES valstybes, rekomenduojama atidžiai susipažinti su atvykimo šalies taisyklėmis, nes kai kurios šalys gali taikyti privalomus reikalavimus atvykstant. Lietuva neturi tiesioginių skrydžių su Kinija.

Primename, kad valdant COVID-19 ligą (koronaviruso infekciją) svarbi vakcinacija, apsauganti nuo sunkių ligos formų, kaukių / respiratorių dėvėjimas uždarose erdvėse, kuriose yra daug žmonių, rankų higiena bei kosulio ir čiaudulio etiketas, patalpų vėdinimas.

SAM primena, kad vakcinacijai galima registruotis, jeigu po pastarojo skiepo nuo COVID-19 ligos arba persirgimo šia liga praėjo pusė metų. Užsiregistruoti vakcinacijai galima internetu Koronastop.lt arba paskambinus į bet kurią gydymo įstaigą, kurioje pageidaujama skiepytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.