Spėlionėmis apaugo konkursas Klaipėdos ligoninės vadovo pareigoms užimti – abejonių sukėlė viena sąlyga

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė atvirą konkursą Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) vadovo pareigoms eiti. Vienas svarbesnių reikalavimų būsimiems kandidatams – turėti pedagoginį (docento arba profesoriaus) vardą.

Nuo 2023 m. sausio 1-osios veiklą pradėjo naujoji Klaipėdos universiteto ligoninė, įsteigta sujungiant tris gydymo įstaigas<br>lrytas.lt koliažas
Nuo 2023 m. sausio 1-osios veiklą pradėjo naujoji Klaipėdos universiteto ligoninė, įsteigta sujungiant tris gydymo įstaigas<br>lrytas.lt koliažas
Nuo 2023 m. sausio 1-osios veiklą pradėjo naujoji Klaipėdos universiteto ligoninė, įsteigta sujungiant tris gydymo įstaigas<br>SAM nuotr.
Nuo 2023 m. sausio 1-osios veiklą pradėjo naujoji Klaipėdos universiteto ligoninė, įsteigta sujungiant tris gydymo įstaigas<br>SAM nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
prof. dr. Jonas Sąlyga<br>Klaipėdos jūrininkų ligoninės nuotr.
prof. dr. Jonas Sąlyga<br>Klaipėdos jūrininkų ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Edgaras Valeckas, VE.LT, edgaras@ve.lt

Jan 6, 2023, 9:14 PM

Ministerija akcentuoja, kad vadovui keliami reikalavimai – užtikrinti sklandų naujosios įstaigos, kuri buvo sukurta sujungiant tris sveikatos priežiūros įstaigas pajūryje, veiklą, pažangą ir perspektyvas.

Laukia iššūkiai

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atviras: ši pozicija – nebijantiems iššūkių, ji reikalauja erudicijos, lyderystės ir talento vienyti bei įkvėpti žmones bendram tikslui.

„Klaipėdos gydymo įstaigų konsolidaciją drąsiai galima vaidinti istoriniu įvykiu – pirmą kartą pajūryje sujungiamos tokio dydžio įstaigos, suformuojant aukščiausio lygio – universiteto – ligoninę. Neslėpsiu, vadovauti tokiai įstaigai – iššūkio vertas karjeros žingsnis, nes teks būti lyderiu ne tik 3 tūkst. darbuotojų kolektyvui, tačiau ir padėti pamatus vienam didžiausių sveikatos sektoriaus traukos centrų. Tai unikali galimybė suderinti ambicijas, gebėjimus ir darbą Lietuvai“, – sako ministras.

Pasak jo, naujajam KUL vadovui atsiveria daug įdomių vertingų galimybių, pavyzdžiui, prisidėti prie stipriausio kompetencijos centro Klaipėdos regione kūrimo, taip pat sujungti mediciną, mokslą ir studijas, kuriant inovacijas sveikatos sistemoje.

Ne mažiau svarbus iššūkis yra sukurti Klaipėdos regiono sveikatos priežiūros įstaigų bendradarbiavimo platformą.

Aukšti reikalavimai

Kandidatai į vadovus privalo būti baigę sveikatos mokslų, socialinių mokslų, teisės arba verslo ir viešosios vadybos studijų krypčių grupės universitetines studijas, įgiję magistro kvalifikacinį laipsnį arba lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją.

Be to, turėti sveikatos mokslų, socialinių mokslų, teisės arba verslo ir viešosios vadybos studijų krypčių grupės mokslo laipsnį ir pedagoginį vardą.

Būtent reikalavimas turėti pedagoginį vardą jau pradeda kurstyti aistras. Viešojoje erdvėje pasigirsta vertinimų, kad konkurso sąlygos yra specialiai kurtos vienam ar kitam kandidatui.

Tačiau SAM Personalo valdymo skyriaus patarėja Ana Viktorija Patiejūnienė sako, kad reikalavimas kandidatui turėti pedagoginį vardą, t. y. būti universiteto profesoriumi arba dėstytoju, yra tipinis, taikomas ir kitų universitetinių gydymo įstaigų vadovams Lietuvoje.

„Į konkurso sąlygas yra perkeltos tipinės nuostatos, kurios ministro įsakymu yra patvirtintos dar 2018 metais. Jose yra ir nuostata dėl pedagoginio vardo“, – sako A. Patiejūnienė.

Ji akcentuoja, kad Klaipėdos universiteto ligoninės konkurse tikrai nėra jokių išskirtinių reikalavimų kandidatams.

(ne)Profesorius

„Vakarų ekspresą“ konsultavę akademinės bendruomenės nariai patvirtino, kad ne visi asmenys, kurie prie savo pavardės prideda trumpinį „prof.“, iš tikro turi profesoriaus pedagoginį vardą.

„Universitete galima eiti profesoriaus pareigas ir neturint profesoriaus pedagoginio vardo“, – tikina redakcijos šaltiniai.

Dėl profesoriaus ar docento pedagoginio vardo suteikimo sprendimus priima universiteto Senatas.

Jau dabar aišku, kad pedagoginio vardo reikalavimas užkirs kelia ne vienam galimam kandidatui užimti Klaipėdos universiteto ligoninės generalinio direktoriaus postą.

Tai patvirtino ir kai kurie „Vakarų ekspreso“ jau kalbinti kandidatai.

Plačiau apie tai, ką galvoja apie konkursą galimi pretendentai į šiemet pradėjusios veikti KUL vadovo postą, planuojame informuoti artimiausiu metu.

Solidi alga

KUL vadovui(-ei) siūlomas mėnesinis atlyginimas – nuo 7 529 eurų, neatskaičius mokesčių. Priklausomai nuo pasiektų rezultatų, vadovui gali būti skiriamos teisės aktuose nustatytos skatinimo priemonės.

Taip pat būsimasis vadovas privalo turėti ne mažesnę kaip 5 metų vadovaujamo darbo sveikatos priežiūros ir (arba) socialinių paslaugų, ir (arba) universitetinių studijų ir mokslo srityse patirtį, turi gebėti analizuoti, argumentuoti, pasižymėti komunikaciniais gebėjimais.

Į vadovo pareigas bus priimama 5 metų kadencijai. Kandidatai dokumentus turi pateikti iki sausio 17 d. imtinai.

Atrinkus vieną ar du geriausiai pasirodžiusius kandidatus į vadovo postą, jie kviečiami pokalbiui su ministru, kuris ir priima sprendimą dėl tinkamiausio kandidato.

Savo veiklą 2023 m. sausio 2 d. pradėjusi KUL tampa viena didžiausių gydymo įstaigų Lietuvoje.

Ligoninės dalininkai – valstybė, kuriai atstovauja Sveikatos apsaugos ministerija, ir Klaipėdos universitetas. Įstaiga sukurta sujungus tris pajūrio gydymo įstaigas: Klaipėdos jūrininkų ligoninę, Klaipėdos universitetinę ligoninę ir Palangos reabilitacijos ligoninę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.