Ypač baisi mirtis: JAV žmogaus gyvybės pareikalavo smegenis ėdanti ameba

Floridos valstijos (JAV) gyventojas mirė, kai į jo organizmą pateko reta smegenis ėdanti ameba, pranešė vietos tarnybos.

Smegenis ėdanti ameba<br>123rf montažas
Smegenis ėdanti ameba<br>123rf montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-03 17:20, atnaujinta 2023-03-03 17:24

Sveikatos ekspertai iš pietvakarių Floridos teigia, kad ypač pavojingas vienaląstis pirmuonis į aukos organizmą pateko, kai žmogus išskalavo nosies sinusus vandeniu iš čiaupo.

Naegleria fowleri vadinama ameba į smegenis patenka tik per nosį. Specialistų teigimu, geriant vandenį šis pirmuonis nepavojingas.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, užsikrėtimas beveik visada yra mirtinas.

Naujausios smegenis valgančios amebos aukos tapatybė lieka neatskleista.

Vasario 23 d. Floridos valstijos sveikatos departamentas pranešė, kad susirgęs asmuo, kaip manoma, užsikrėtė dėl „sinusų skalavimo“ naudojant vandentiekio vandenį.

Kovo 2 d. JAV Valstybinės sveikatos agentūros atstovas patvirtino, kad pacientas mirė. Nurodoma, jog kelių skirtingų vyriausybinių agentūrų darbuotojai „toliau tiria, kaip ši nelaimė įvyko“.

Smegenis ėdanti ameba paprastai gyvena šiltame gėlame vandenyje, pavyzdžiui, baseinuose, ežeruose ir tvenkiniuose.

Pavojingas pirmuonis gali sukelti sunkų susirgimą, jei patenka per nosį, o geriant vandenį pavojus nekyla, nes skrandžio rūgštis naikina vienaląsčius mikroorganizmus.

Užsikrėtę žmonės suserga liga, vadinama pirminiu amebiniu meningoencefalitu.

Pasireiškia šie simptomai: galvos skausmas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas, dezorientacija, sustingęs kaklas, pusiausvyros praradimas, traukuliai ir (arba) haliucinacijos.

CDC duomenimis, šia liga JAV kasmet užsikrečia 3 gyventojai, o pasekmės beveik visada mirtinos. 1962–2021 metų laikotarpiu iš 154 JAV užsikrėtusių žmonių išgyveno tik keturi. CDC duomenys rodo, kad žiemos mėnesiais infekcija yra ypatingai reta.

Specialistai perspėja, kad žmonės neturėtų skalauti nosies takų termiškai neapdorotu vandeniu iš čiaupo.

Pirmenybė teikiama steriliam arba distiliuotam vandeniui. Vanduo iš čiaupo gali būti naudojamas tik tuomet, jei jis virinamas bent vieną minutę ir prieš naudojimą atvėsinamas.

Žmonėms taip pat patariama pasistengti, kad vanduo nepatektų į nosį, kai jie plaukioja baseine, maudosi vonioje ar duše.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.