Lietuvos gamtoje pastebėjo retą reiškinį – daliai žmonių jis kelia pavojų

Atšilus orams specialistai pataria dienos metu neplanuoti pasivaikščiojimų lauke. Ore sklandančios žiedadulkės didelei daliai žmonių sukelia alergines reakcijas. Vilniaus universiteto profesorė Ingrida Šaulienė pabrėžia, kad šį pavasarį vienu metu žydi beržai ir alksniai, jų žiedadukės maišosi ore ir sukelia didesnes alergines reakcijas.

Žiedadulkių alergija.<br>123rf nuotr.
Žiedadulkių alergija.<br>123rf nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pavasaris, šiluma.<br>V.
Pavasaris, šiluma.<br>V.
Pavasaris, šiluma.<br>V.
Pavasaris, šiluma.<br>V.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 7:11 PM, atnaujinta Apr 28, 2023, 7:29 PM

„Beržas su alksniu paskutinį kartą „susitikę“ seniai buvo, gal prieš 10 metų. Jų žiedadulkės kartu sukelia didesnę apkrovą alergiškiems asmenims“, – paaiškino mokslininkė.

Vėjas alergenus atpučia šimtus kilometrų

Šiomis dienomis ore fiksuojama didžiausia beržo žiedadulkių koncentracija. Viename kubiniame metre oro gali būti 20 tūkstančių beržo žiedadulkių.

„Didžiausia koncentracija yra galima dienos metu ir popiečio valandomis. Mažiausia yra ryte nuo 4 iki 6 valandos“, – sakė Higienos instituto specialistė Gražvydė Norkienė.

Net jeigu žydinčių medžių nėra šalia, žiedadulkių vis tiek įkvepiame, sako Vilniaus universiteto profesorė. Vėjas alergenų atpučia iš kitų šalių.

„Žiedadulkės visai nepaiso nei valstybių susitarimų, nei pasienių ir atkeliauja pas mus iš Vokietijos, Prancūzijos. Ambrozijų žiedadulkės atkeliauja net iš Serbijos, Ukrainos pietų. Lietuvoje neturime šitų augalų, o žiedadulkių ore aptinkame“, – pasakojo I.Šaulienė.

Biologinę oro taršą didina gatvių dulkės. Dėl jų alerginis poveikis stiprėja, sako Higienos instituto atstovė.

„Sumoje žiedadulkės su kietosiomis dalelėmis, su ozoto monoksidu ir sieros dioksidu padidina riziką“, – įspėjo G.Norkienė.

Ant drabužių nusėda milijonai žiedadulkių

Higienos instituto atstovė atkreipia dėmesį, kad nematomos žiedadulkės nusėda ant augintinių kailio ir mūsų drabužių.

„Dienos metu buvote lauke ir grįžote namo. Suskaičiuota, kad ant rūbų gali susikaupti iki 7 mln. žiedadulkių“, – sakė G.Norkienė.

Pasak jos, neužtenka persirengti.

„Jeigu grįžtate iš lauko, rekomenduojama plauti veidą, rankas, nes kosmetinės priemonės kaip magmetas traukia žiedadulkes“, – pabrėžė G.Norkienė.

Į pagalbą – interaktyvios priemonės

Sezoninę alergiją turintys žmonės pasivaikščiojimus lauke gali planuoti pasinaudodami „Pasyfo“ programėle. Joje galima patikrinti, realiu laiku ore esančią alergenų koncentraciją ir rašyti alergijos simptomų dienoraštį.

Vilniaus gyventojai žiedadulkių kiekį ore ir bendrą oro taršą patikrinti gali interneto puslapyje paspaudę čia.

„Šiuo metu Vilniaus mieste aktualiausia informacija beržo žiedadulkėms alergiškiems žmonėms: koncentracija yra itin aukšta ir siekia virš 3000 žiedadulkių kūbiniame metre oro“, – sakė įmonės „Vilniaus planas“ projektų vadovė Austė Noreikaitė.

Interneto puslapyje „Miesto plaučiai“ galima matyti, kurioje Vilniaus vietoje oras užterštas dulkėmis, stiprinančiomis žiedadulkių alergijos poveikį.

„Mieste dažniausiai būna autotransportas, kelio dulkės, nešvarumai, iš statybų kylanti tarša, tai kas yra susiję su kietosiomis dalelėmis“, – paaiškino A.Noreikaitė.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, žiedadulkių sukeliamas alergines reakcijas jaučia per 20 proc. Europos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.