Kaune – dvi legionelioze užsikrėtusių asmenų mirtys, infekcija nustatyta dar daugiau gyventojų

Penktadienį gauti du pranešimai legionelioze užsikrėtusių asmenų mirtis, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Pirmiausia pasiekė žinia apie mirtį paciento, kuris priklauso 80+ amžiaus grupei, turėjo lėtinių ligų. Būtent dėl jų pacientas buvo paguldytas į LSMU Kauno ligoninės Vidaus ligų skyrių. 

Ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>Stop kadras
Ligoninė<br>Stop kadras
ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 12:17 PM, atnaujinta May 5, 2023, 2:08 PM

„Žmogus mirė dėl gretutinių ligų, legioneliozė pacientui buvo nustatyta tik gydymo eigoje“, – lrytas.lt penktadienį prieš vidurdienį sakė LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas.

Kauno departamentas per pietus gavo antrą pranešimą iš gydymo įstaigos apie mirties atvejį. Miręs asmuo priklauso 65+ amžiaus grupei. 

Deja, bet infekcijos plitimas nesibaigė. Penktadienį taip pat gauti pranešimai apie dar 3 legioneliozės atvejus. Tęsiami epidemiologiniai tyrimai ir kiti suplanuoti veiksmai ligos plitimui suvaldyti, nurodo NVSC.

Bendras susirgimų skaičius siekia jau 18, iš kurių 14 – Kauno rajone, 4 – Kauno mieste.

Šiuo metu LSMU Kauno ligoninėje gydomi 12 legionelioze užsikrėtusių pacientų, 2 ligonių būklė sunki, nuo savaitės pradžios jie gydomi reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. 

„Reikia palaikyti kvėpavimą, žmogaus gyvybines funkcijas, būklė ypač sunki, nes yra daug komplikacijų“, – apie pacientų būklę anksčiau LSMU Kauno ligoninės atstovas.

Epidemiologai situacijos protrūkiu nevadina, nes iki šiol nerastas užsikrėtimų šaltinis. 

Pasak NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, galima užsikrėtimo legionelioze priežastis – sumažintas temperatūrinis vandens režimas po pasibaigusio šildymo sezono.

„Ne paslaptis, kad baigėsi šildymo sezonas tiek Kauno mieste, tiek Kauno rajone, būtent po Velykų, tai yra jau nuo balandžio 11 dienos tas temperatūrinis režimas galėjo, neatmetama galimybė, būti sumažintas ir būtent daugiabučių namų namuose administratoriai, pasinaudodami ta galimybe ir prašant gyventojams, galėjo būti sumažinta temperatūra“, – galima užsikrėtimo teorija ketvirtadienį dalinosi NVSC specialistė.

„Kaip žinia, temperatūra, kurioje legionelės sukėlėjas nesidaugina yra 60 laipsnių ir aukštesnė temperatūra, ir tas nepakankamas temperatūrinio režimo užtikrinimas irgi galėjo įtakoti šių atvejų atsiradimą“, – pridūrė O. Ivanauskienė.

Specialistai pabrėžia, kad žmogus legionelioze užsikrečia įkvėpęs aerozolių su legionelėmis. Negalima užsikrėsti geriant vandenį, jį vartojant maistui gaminti ar nuo sergančio žmogaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.