Nuo legioneliozės gydomų 2 pacientų būklė išlieka sunki

„Penktadienio ryto duomenimis, prieš savaitę turėtas neįprastas į LSMU Kauno ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių atvykusių su legioneliozės simptomais žmonių skaičius pastarosiomis dienomis daugiau nepasikartojo“, – penktadienį pranešė gydymo įstaiga.

LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 10:30 AM

„Turėta tik pavienių atvykusių arba patvirtintų jau gulinčių ligoninėje pacientų diagnozių. Šiuo metu gydome 12 legionelioze sergančių pacientų. Dviejų iš jų būklė išlieka sunki, jie gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje“, – teigia LSMU Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Ketvirtadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad gauti dar 3 pranešimai iš gydymo įstaigų apie patvirtintus legioneliozės atvejus Kauno rajone ir pradėjo epidemiologinius tyrimus. Iš viso šiuo metu užfiksuota 15 atvejų, iš kurių 12 – Kauno rajone, 3 – Kauno mieste.

„Net daug metų ligoninėje dirbantys gydytojai sako, kad su tokiu dideliu protrūkiu per savo praktiką nėra susidūrę“, – lrytas.lt antradienį komentavo S.Tvirbutas.

Susirgę asmenys gyvena tiek daugiabučiuose, tiek vienbučiuose (nuosavuose) būstuose. Daugeliui jų karštą vandenį tiekia AB „Kauno energija“, kai kurie naudoja asmeninius vandens šildytuvus, vienas iš susirgusiųjų naudoja šulinio vandenį. Todėl kaip užsikrėtimo priežastį įvardyti vieną šaltinį negalima. Taip pat nėra duomenų ir apie tai, kad susirgę asmenys būtų lankęsi kokioje nors vienoje viešoje vietoje (pavyzdžiui, vandens pramogų paslaugos), kurioje galėjo užsikrėsti. Kauno departamentas organizavo laboratorinių vandens tyrimų atlikimą susirgusiųjų gyvenamuosiuose būstuose, kurių rezultatų laukiama 10 dienų.

NVSC primena, kad liga plinta per vandens purslus (aerozolį), o jame ligą sukeliančios bakterijos legionelės dauginasi tik tuomet, kai susidaro tam palankios sąlygos – nepakankamai šaltas arba nepakankamai karštas vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.