D. Nausėdienė kreipėsi į tarptautinio susitikimo Kroatijoje dalyvius: rinkimės sveiką gyvenimo būdą

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė trečiadienį nuotoliniu būdu kreipėsi į Kroatijos sostinėje Zagrebe vykstančio Europos valstybių lyderių sutuoktinių susitikimo, skirto vaikų nutukimo problematikai, dalyvius, praneša Prezidentūra.

Pirmoji ponia D. Nausėdienė<br>Prezidento kanceliarijos/E.Kinaičio nuotr.
Pirmoji ponia D. Nausėdienė<br>Prezidento kanceliarijos/E.Kinaičio nuotr.
Pirmoji ponia D. Nausėdienė<br>T.Bauro nuotr.
Pirmoji ponia D. Nausėdienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 2:20 PM

Šį susitikimą organizavo Kroatijos pirmoji ponia Sanja Musič Milanovič kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regioniniu padaliniu.

D. Nausėdienė vaizdo kreipimesi pabrėžė, jog, PSO duomenimis, šiandien nutukusių žmonių pasaulyje – triskart daugiau nei prieš keturis dešimtmečius. Drastiškai daugėja ir vaikų, turinčių tiek antsvorį, tiek nutukimą. Suvartodami vis daugiau kalorijų ir per mažai judėdami, vaikai tampa nutukimo epidemijos aukomis.

„Siekdami sustabdyti nutukimo epidemiją, būtent vaikams šiandien turime skirti daugiausia dėmesio. Privalome problemą spręsti ten, kur ji prasideda, ir ugdyti tinkamus įgūdžius ir įpročius nuo ankstyvo amžiaus. Turime padėti vaikams, kompleksiškai veikdami sveikatos, švietimo, socialinių paslaugų ir ekonominėmis kryptimis“, – sakė pirmoji ponia.

Kalbėdama apie Lietuvos patirtį D. Nausėdienė akcentavo, jog šalies institucijos siekia užtikrinti aukštus sveikos ir subalansuotos mitybos standartus ugdymo įstaigose. Pastaraisiais metais nustatyta, kad priešmokyklinių ir pirmų bei antrų klasių mokiniai gautų nemokamą maitinimą. Taip pat siekiama derinti sveikos mitybos įpročius su didesniu fiziniu aktyvumu, tad trečdaliu padidintas fizinio ugdymo pamokų skaičius, nurodoma pranešime.

„Prezidentūra taip pat skatina visų amžiaus grupių gyventojus rinktis sveiką gyvenimo būdą. Lietuvos Prezidento inicijuotas „Nacionalinis darnaus judumo iššūkis“ jau trejus metus skatina mūsų šalies žmones rinktis tvarius judėjimo būdus. Į praėjusių metų iššūkį įsitraukė visų šalies miestų gyventojai, šimtai bendruomenių ir daugiau nei tūkstantis organizacijų. Prisidėjo ir dauguma Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų, visos aukštosios mokyklos, taip pat 150 pasaulio lietuvių bendruomenių“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios žodžiais, svarbu, kad kiekvienas žmogus atrastų judėjimo džiaugsmą ir naudą, o mankštintis ir kuo anksčiau įgyti sveikos gyvensenos įpročių būtina kiekvienam vaikui. Pirmoji ponia pasidalijo gerąja praktika – bendradarbiaujant su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu įgyvendintu „Mažųjų žaidynių“ – pagrindinio vaikų sveikatinimo judėjimo Lietuvoje – projektu. Jame dalyvaujantys vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigose sportuoja, žaidžia, ugdo komandinius ir socialinius įgūdžius, čia niekas nelieka nuošalyje, taip pat ir vaikai su negalia.

D. Nausėdienė akcentavo, jog Lietuva sveikina susitikimą Zagrebe, palaiko jo siekius ir tiki didžiuoju tikslu – sėkminga kova su vaikų antsvorio ir nutukimo problema Europoje.

Lietuva nuo 2007 m. dalyvauja PSO koordinuojamoje Europos vaikų nutukimo stebėsenos iniciatyvoje. Šio tyrimo tikslas – gauti palyginamus 6–9 m. amžiaus vaikų antsvorio ir nutukimo duomenis skirtingose Europos regiono šalyse, renkant informaciją apie vaikų kūno svorio ir ūgio rodiklius, mokyklinę aplinką, fizinio aktyvumo įpročius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.