Nusipirkti vaistų – vienas vargas: vaistininkai įspėja, kokią klaidą padarę žmonės gali skaudžiai nukentėti

Lietuvoje toliau trūksta vaistų – kraujospūdžiui, cukraligei gydyti, o ypač – antibiotikų, kurių veiklioji medžiaga yra amoksicilinas. Gyventojai medikamentų pirkti neranda, tad reikiamų vaistų ieško pas pažįstamus, draugus ir gimines. Vaistininkai sako, jog taip elgtis nederėtų, nes kyla didelė apsinuodijimo rizika.

Lietuvoje toliau trūksta vaistų.<br>lrytas.lt koliažas
Lietuvoje toliau trūksta vaistų.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistai<br>J.Butkutės nuotr.
Vaistai<br>J.Butkutės nuotr.
Vaistai<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistai<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūna Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūna Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Domantė Slavinskaitė

May 15, 2023, 10:07 PM

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikina, kad vaistų poreikis išaugo dar koronaviruso pandemijos metu, o jų trūkumas visoje Europoje jaučiamas iki pat šiol. Anot ministro, problema galbūt bus išspręsta per ateinančius dvejus metus.

Tenka suktis iš padėties

„Lietuvos ryto“ televizijos reporterės kalbinti vaistininkai paaiškino, kad turi ne visų vaistų. Gaunami per maži medikamentų kiekiai.

„Tiekimas yra sutrikęs (...) gyvename tokiomis sąlygomis, kai gali pritrūkti elementariausių kasdienių vaistų, kurių visada būdavo. Atėję į vaistinę galite jų nerasti“, – teigė „Eurovaistinės“ vaistininkas Andrius Gedvilas.

„Mes iš tikrųjų gauname labai nedaug vaistų. Blogiausia, kai pamatai, kad prekės nėra visame Vilniaus mieste, turi žmogų pasiųsti į Elektrėnus, kitą miestą“, – pasakojo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė.

Anot vaistininkų, žmonėms, nerandantiems reikiamų vaistų bandoma padėti kaip tik įmanoma, dažnai tenka skambinti kolegoms iš kito tinklo vaistinių.

Blogiausia situacija šalyje dėl antibiotikų, skirtų mažiesiems ligoniukams.

„Šiuo metu visos vaistinės turi tik vieną antibakterinį vaistą, o visų kitų grupių nėra. Šiandien kalbėjausi su pediatrais, jie daro, ko anksčiau nedarydavo: paima suaugusio žmogaus kapsulę, kurios įprastai negalima ardyti, ir padalija į penkias ar šešias dalis“, – nūdienos situaciją apibūdino Z.Janušauskienė.

Pagrindinė vaistų trūkumo priežastis – stipriai padidėjęs antibakterinių vaistų poreikis, atsiradęs COVID-19 pandemijos metu, ir gamybos sutrikimai.

A.Dulkys sako – problema yra žinoma.

„Aš asmeniškai irgi vartoju nuo spaudimo tam tikrus vaistus, irgi turėjau tą pačią problemą, teko apvažiuoti keletą vaistinių tinklų, bet viename mane informavo, kad nuvyk būtent tokiu adresu. Neužmirškime, kad yra galimybė ir internete pasitikrinti. Deja, laikas nėra lengvas, visi turime įdėti papildomą veiksmą. Nebėra taip, kad užėjus į bet kurią vaistinč viskas būtų iš karto išspręsta“, – asmenine patirtimi dalijosi ministras.

Skolinti vaistai – rizika sveikatai

Gyventojai neretai ieško vaistų pas pažįstamus, dalijasi naujomis ar senomis jų pakuotėmis su giminėmis, kaimynais ar draugais. Tačiau vaistininkai pabrėžia, kad nereikėtų užsiimti savigyda.

„Žmonės pasimetę, vaistinės neturi vaistų, o gydymo reikia šiandien“, – konstatavo A.Gedvilas.

Farmacininkai pastebi, kad gyventojų improvizacijos kelia pavojų sveikatai.

„Turėjome močiutę, kuri pasiskolino nežinia ką iš kaimynės. Moteris man paskambino ir pasiskundė, kad pradėjo tinti lūpos, liežuvis ir iš karto pasiūliau kviesti greitąją pagalbą. Labai norėčiau, kad žmonės neužsiimtų savigyda“, – įspėjo Z.Janušauskienė.

Ministras sako – per dvejus metus turėtų įvykti esminiai pokyčiai, kurie padėtų spręsti vaistų trūkumo problemą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

„Bus peržiūrimas visas farmacijos teisynas Europos Sąjungos mastu. Tai reiškia, bus kuriami sąrašai kritinių vaistų, kurių turėti reikia ne tik nacionaliniu, bet ir ES mastu. ES kurs bendrus sandėlius, kuriuose kaups tam tikrus rezervus“, – paaiškino A.Dulkys.

Anot ministro, toks sandėlis galėtų atsirasti ir Lietuvoje.

„Esamę pateikę paraišką, kad toks vienas didžiulis centras būtų ir Lietuvoje. Į vieną tokį centrą planuojama investuoti apie 260 mln. eurų. Yra pastangos, kaip išspręsti šitą klausimą ilgalaikiame periode. Deja, yra rizika, ką daryti šiemet, kaip pasitikti rudenį“, – nuogąstavo A.Dulkys.

Turintiems galimybę rekomenduojama naudotis internetinėmis vaistinėmis ir nuotolinių vaistinių platforma e. sveikatos sistemoje – tokiu būdu galima įsigyti ne tik nereceptinių, bet ir receptinių vaistų, o juos į namus pristato kurjeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.