Mokslininkų atradimas: menstruacijų ciklo trukmė gali įspėti apie širdies ligą

Moterys, kurių menstruacijų ciklas nėra reguliarus, turi didesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, parodė naujas tyrimas.

Menstruacijos<br>123rf nuotr.
Menstruacijos<br>123rf nuotr.
Menstruacijos<br>123rf nuotr.
Menstruacijos<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2023, 6:28 PM

Menstruacijų ciklai, trumpesni nei 21 diena ir ilgesni nei 35 dienos, susiję su didesne širdies ir kraujagyslių ligų ir prieširdžių virpėjimo arba nereguliaraus širdies plakimo rizika, teigiama žurnale „Journal of the American Heart Association“ paskelbto tyrimo išvadose.

Tyrėjai nurodė, kad „ilgenis nei įprasta mėnesinių ciklas yra susijęs su didesne prieširdžių virpėjimo, bet ne miokardo infarkto, širdies nepakankamumo ir insulto rizika“. Trumpesnis menstruacijų ciklas buvo susietas su didesne koronarinės širdies ligos ir miokardo infarkto rizika.

Menstruacinio ciklo stebėsenos svarba

Nors „menstruacinio ciklo sutrikimų turinčios moterys gali patirti neigiamų pasekmių širdies ir kraujagyslių sveikatai“, tikslus šio ryšio pobūdis ir priežastys kol kas nežinomos, teigė vyresnysis tyrimo autorius ir Nanfango ligoninės Kinijoje vyriausiasis gydytojas, profesorius Huijie Zhangas.

Jis pabrėžė, jog tyrimo rezultatai parodo, kaip svarbu stebėti menstruacinio ciklo ypatumus visą reprodukcinį laikotarpį.

JAV Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, pasaulyje maždaug 14–25 proc. moterų menstruacijų ciklas yra nereguliarus.

Kinijoje dirbantys mokslininkai analizavo 58 056 Jungtinės Karalystės moterų sveikatos duomenis. Šios 40–69 metų amžiaus moterys klausimynuose nurodė savo menstruacijų ciklų trukmę ir reguliarumą bei kitą medicininę informaciją per maždaug 12 metų.

39 582 moterys nurodė, kad jų menstruacijų ciklai buvo reguliarūs, o 18 474 moterys nurodė, kad jų ciklai buvo nereguliarūs arba jų nebuvo.

Tyrėjai nustatė, kad 2,5 proc. moterų, kurių ciklai buvo reguliarūs, sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis, o tarp nereguliarų ciklą turėjusių – 3,4 proc.

Nereguliarūs menstruacijų ciklai buvo susiję su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, nepaisant kitų rizikos veiksnių, tokių kaip „amžius, rasė, kūno masės indeksas, rūkymas, alkoholio vartojimas, fizinis aktyvumas, geriamųjų kontraceptikų vartojimas“, rašo tyrėjai.

Duomenys taip pat parodė, kad 0,56 proc. reguliarius ciklus turinčių moterų išsivystė prieširdžių virpėjimas, palyginti su 0,92 proc. nereguliarius ciklus turinčių moterų.

Tyrėjai nustatė, kad maždaug 1,3 proc. reguliarius ciklus turinčių moterų išsivystė koronarinė širdies liga, palyginti su 1,7 proc. turinčių nereguliarius ciklus. Širdies smūgiai ištiko apie 0,29 proc., palyginti su 0,45 proc. tų, kurių ciklai buvo nereguliarūs.

„Gyvybiškai svarbus ženklas“

Šios išvados nenustebino garsiojoje Mayo klinikoje JAV dirbančios Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos vadovės gydytojos Stephanie Faubion.

„Daugėja įrodymų, kad nereguliarus menstruacijų ciklas nėra sveika. Nereguliarios mėnesinės turėtų paskatinti moteris susimąstyti apie širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – sakė S.Faubion, kuri nedalyvavo atliekant naująjį tyrimą.

2015 m. Amerikos akušerių ir ginekologų kolegijos išleistose gairėse teigiama, kad gydytojai turėtų paauglių mėnesinių ciklą vertinti kaip gyvybiškai svarbų požymį. Kartu su kūno temperatūra bei pulsu, šis rodiklis turėtų būti naudojamas bendrai sveikatos būklei vertinti, o gydytojai turėtų stengtis nustatyti neįprastus menstruacijų modelius dar paauglystėje.

S.Faubion sakė, kad tyrimais nustatyta, jog yra ryšys tarp nereguliaraus menstruacijų ciklo ir širdies ligų rizikos žymenų: atsparumo insulinui, didelio cholesterolio kiekio, aukšto kraujospūdžio ir lėtinio uždegimo. Tačiau lieka neaišku, kas lemia šias sąsajas.

„Jei menstruacijos nėra reguliarios, jūsų sveikatos priežiūros specialistas turėtų išsiaiškinti, kodėl taip yra, – sakė gydytoja. – Menstruacijų ciklas yra dar vienas gyvybiškai svarbių moterų sveikatos požymių“.

Specialistai nurodo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų norint geriau suprasti širdies ir kraujagyslių sveikatos ryšį su menstruacijų ciklo trukme ir reguliarumu.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.