Kardiologo konsultacijos laukia ir pusę metų: pasiseka, jei pirmiau greitoji neišveža į ligoninę

Patekti į universitetinių gydymo įstaigų poliklinikas — eilės ilgiems mėnesiams į priekį. Bet pirmiausia norintieji užsirašyti pas gydytojus specialistus, turi laukti eilėje, kol bus užregistruoti, ir tokių žmonių — tūkstančiai. Nuolat pabrėžiama, kad negalima delsti apsilankyti pas gydytoją, bet ką daryti, jei kardiologas priima tik po pusmečio?

Kardiologijos skyrius<br>V.Balkūno nuotr.
Kardiologijos skyrius<br>V.Balkūno nuotr.
greitoji pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
greitoji pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno klinikos<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos<br>M.Patašiaus nuotr.
Ilma Tavorienė<br>J.Kunigiškytės nuotr.
Ilma Tavorienė<br>J.Kunigiškytės nuotr.
Šarūnas Mačinskas<br>M.Patašiaus nuotr.
Šarūnas Mačinskas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 6:20 PM

Belaukiant pablogėjo sveikata

Kol poliklinikos švieslentėje įsižiebs skaičiai, pranešantys, jog laukimas pagaliau baigtas, reikės kantrybės ir maldų, kad sveikata nepablogėtų. Pas Kauno klinikų kardiologus užimti visi laikai 3 mėnesiams į priekį, todėl pacientai rašomi į eilę ir turi laukti, kol bus užregistruoti.

„Aš net išsigandau, sako jūs 1501-as, – patirtimi dalijosi prie Kauno klinikų sutiktas pacientas Gintautas. – Pasakiau, kad nesuprantu, tai pasiūlė privačiai nueiti, ten būsi 141-as. Tada tik telefono numerį užsirašė ir žadėjo paskambinti“.

Konsultacijos ilgai laukęs Gintautas gerų žinių neišgirdo, liga paūmėjo, todėl vyras skubiai guldomas į ligoninę.

„Jau trys mėnesiai praėjo. Man sako: „Užtęsėt“, bet ką daryti, jei greičiau eilės neprieisi“, – piktinosi Gintautas.

Šiuo metu registracijos eilėje pas Kauno klinikų kardiologus laukia daugiau nei du tūkstančiai žmonių.

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas paaiškino, kad per pusmetį kardiologo konsultacijos sulauks visi atsistoję į eilę.

„Tie pacientai yra informuoti, kad praėjus tiems trims mėnesiams, mes vykdysime registracijas sekančiam laikotarpiui ir tada per tris mėnesius jie tikrai pas gydytoją pateks“, – sakė Š.Mačinskas.

Mažose ligoninėse eilių nėra?

Nenuostabu, kad kardiologų stebimi pacientai laiką planiniam vizitui stengiasi rezervuoti kuo anksčiau.

Štai senjorė pasakojo, kad pas gydytoją registravosi praėjusių metų rugsėjį: „Buvo operacija, dėtas stimuliatorius, kurį reikia kas metus pasitikrinti, tai dėl to ir laukiau“.

Eilės rikiuojasi ir pas kitus gydytojus specialistus: gastroenterologus, reumatolgus. O didžiausios — pas ortodontus.

„Pas mus šiuo metu registruojama jau 2026 metams, nes tų specialistų skaičius yra labai ribotas, tie gydytojai papildomai dirbti viešose įstaigose pageidauja mažiau, rezidentūra nėra privaloma, jie renkasi tobulintis savarankiškai, todėl šitų specialistų trūkumas yra didžiulis“, – gydytojų ortodontų problemą paaiškino Š.Mačinskas.

Beveik 2 tūkstančiai pacientų laukia ir Vilniuje, kol galės registruotis pas Santaros klinikų dermatovenerologus, eilės rikiuojasi ir kitur.

Santaros klinikose specialisto konsultacijos ilgiausiai – apie 3–4 mėnesius – tenka laukti pas gydytojus hematologus, taip pat kardiologus apie 100 dienų ir nefrologus apie 80 dienų (...) taip pat nemažos eilės yra pas oftalmologus, akių ligų gydytojus ir pas ausų gerklės nosies ligų gydytojus, ypač dėl klausos sutrikimų“, – paaiškino Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja Ilma Tavorienė.

Tokios eilės, pasak I.Tavorienės – visose didžiosiose gydymo įstaigose. Mažesnėse – eilių esą beveik nėra.

„Didelis kiekis pacientų yra siunčiamas į trečio lygio gydymo įstaigą konsultuotis, neišnaudojus visų siunčiančiosios gydymo įstaigos tyrimų ir gydymo galimybių (...) visi kaip taisyklė nori konsultuots didžiosiose gydymo įstaigose, tai Santaros klinikos nėra išimtis. Čia pageidauja gydytis pacientai iš visos Lietuvos, nors ištiesų jie turi galimybes rinktis kitas gydymo įstaigas, kur yra tie specialistai“, – dėstė I.Tavorienė.

A. Dulkys: panašios eilės buvo ir prieš COVID-19

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, daroma viskas, kad padėtis gerėtų, o skaičiai rodo, jog situacija nėra blogesnė nei ankstesniais metais.

„Aš nesiteisinu, suprantu, kad mes nemėgstame tų didelių skaičių, bet patekimo pas gydytojus statistika šiuo metu yra labai panaši, kokia buvo prieš pandemiją“, – tvirtino A.Dulkys.

Kauno klinikos planuoja įdarbinti daugiau kardiologų, todėl ateityje tikisi mažesnių eilių.

„Šiuo metu pas mus yra skirti 22 gydytojų kardiologų etatai ir jau nuo praeitų metų pabaigos pradėjome planuoti savo plėtrą. Kai studijas pabaigs nauji gydytojai, planuojame priimti pakankamai nemažą skaičių jaunų gydytojų“, – Kauno klinikų planais dalijosi Š.Mačinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.