Elektroninės cigaretės tik su gydytojo receptu? A. Veryga atskleidė netikėtos idėjos motyvą

Dalis Seimo narių siūlo, kad elektroninių cigarečių būtų galima įsigyti tik gavus gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse. Tai turėtų padėti mažinti elektroninių cigarečių vartojimą ir prieinamumą nepilnamečiams.

Parlamentarai nesutaria, kaip pažaboti elektroninių cigarečių paplitimą.<br>lrytas.lt montažas
Parlamentarai nesutaria, kaip pažaboti elektroninių cigarečių paplitimą.<br>lrytas.lt montažas
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninė cigaretė<br>123rf nuotr.
Elektroninė cigaretė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 8:45 PM

Tikinama, kad toks pavyzdys jau yra Australijoje, kur nuo 2021 metų perkant nikotino garinimo produktus vartotojams reikia pateikti galiojantį gydytojo receptą.

Ar elektroninių cigarečių pardavinėjimas tik vaistinėse ir tik su receptu galėtų spręsti problemą?

Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ diskutavo Seimo nariai Aurelijus Veryga ir Morgana Danielė.

Dingtų iš prekybos

Prie projekto inicijavimo prisidėjęs A.Veryga pabrėžė, kad jo tikslas nėra paversti elektronines cigaretes vaistinių preke. Pasak „valstiečio“, šie gaminiai apskritai dingtų iš prekybos.

„Tikrai nereikėtų įsivaizduoti, kad tai, kas dabar pardavinėjama parduotuvėse, persikeltų į vaistines, o žmonės, kurie nori pagarinti, ateitų pas daktarą ir sakytų: „Rašykite receptą, noriu pagarinti elektronines cigaretes“. Tai yra klaidingas įsivaizdavimas.

Tai, ką siūlome, beveik eliminuotų prekybą elektroninėmis cigaretėmis, paliekant labiau teorinę galimybę, jei kažkas nuspręstų pagaminti tokį produktą, kurį registruotų kaip farmacinę priemonę, skiriamą norintiems mesti rūkyti“, – aiškino A.Veryga.

„Laisvės“ partijos atstovė M.Danielė teigė kolegų siūlymą vertinanti neigiamai. Anot jos, esminė problema – prekyba nelegaliomis medžiagomis.

„Nepilnamečiai asmenys, kuriems uždrausta įsigyti elektronines cigaretes tuos įrenginius nelegaliai gauna iš perpardavinėtojų, internetu, iš kitose šalyse registruotų online parduotuvių. Kita problema – į elektronines cigaretes pilamos nelegalios medžiagos.

Problema susijusi su nelegalia rinka, produktais patenkančiais į rankas asmenims, kurie neturėtų jų įgyti.

Kaip šitą problemą padės spręsti pardavimo apribojimas suaugusiesiems ir viso perkėlimas iš specializuotų parduotuvių į vaistines? Atrodo, kad priemonė pritaikyta ne tiems asmenims. Suaugusius žmones mes turėtume skatinti mesti rūkyti, pereiti prie alternatyvių gaminių. Tam reikia strategijos.

Vištos lakstymas be galvos – taip dabar atrodo mūsų politika, susijusi su elektroninėmis cigaretėmis“, – siūlymą peikė M.Danielė.

Teigia, kad palengvėtų kontrolė

Tačiau A.Veryga teigė, kad į elektroninių cigarečių keliamas grėsmes laiku sureaguota nebuvo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse.

Anot politiko, rūpesčių kelia ne tik nelegali rinka, nes elekronines cigaretes parduodančių įmonių pelnai sparčiai auga, o pažadai, kad elektroninės cigaretės padeda mesti rūkyti – pasakos.

„Klasikinių tabako gaminių vartojimo mažėjimas yra labai nedidelis, o greta labai greitai auga alternatyvių produktų vartojimas. Ir tarp vaikų, ir tarp suaugusių“, – akcentavo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Jis sutiko, kad rūpesčių kelia nelegali elektronių cigarečių ir jų užpildų rinka, tačiau šešėline prekyba, pasak A.Verygos, nėra išskirtinis reiškinys. Nelegaliai prekiaujama ir alkoholiu, ir tradiciniais rūkalais.

Politikas teigė, kad siūloma tvarka palengvintų elektroninių cigarečių kontrolę.

„Gamintojai tuo ir naudojasi, kad praktiškai neįmanoma suprasti kas ir ką garina. Ten gali susipilti ką nori, gatvėje žmonių nestabdysi, reikalingi brangūs tyrimai, o Lietuva tokių laboratorijų net neturi.

Nesame naivūs, suprantame, kad prekybos sustabdymas Lietuvoje visko neišspręstų. Dalis žmonių ieškos galimybių įsigyti. Bet tai labiau pasakytina apie tuos, kurie šiandien jau vartoja, turi susiformavusius įpročius.

Jauniems žmonėms bus aiškus ženklas, kad to daryti negalima. Tada visuomenė pakankamai paprastai gali pasijungti į šito reiškinio kontrolę. Jeigu gatvėje pamatai žmogų, kuris daro tai, kas yra nelegalu, jau gali kelti klausimus, fiksuoti, pareigūnai gali atkreipti dėmesį. Dabar to padaryti neįmanoma“, – paaiškino A.Veryga.

Jis pridūrė, kad siūlymas nėra panacėja, bet geresnių alternatyvų niekas nepateikė.

Jau pakanka draudimų?

M.Danielė atsakė, kad elektroninių cigarečių paplitimas ir toliau didės, tad draudimai gali būti tik „iliuziniai“.

„Tai iš principo yra ateities dalykas, kuris visai pakeis rūkymą, įsivaizdavimas, kad mes galime tai neuždrausti ir to neliks, ar atsiras kažkokia netolerancija – tolygu siūlymams uždrausti cigaretes.

Lietuvoje buvo rūkymo problema, bet Seimo nariai nesiūlė uždrausti tabako, pats Aurelijus galėtų atsakyti, kiek realistiškas būtų tas draudimas ir kokius reikalus turėtume su juodąja rinka“, – sakė M.Danielė.

Pasak jos, reikėtų susitelkti į jau esamų sprendimų įgyvendinimą, nes „draudimų yra pakankamai“.

Nepilnamečiams jau dabar negalima turėti bet kokius įrengimus, skirtus tabakui vartoti, kaip ir su tabaku susijusius gaminius. Draudžiama juos įsigyti ir rūkyti. Esą pakaktų, kad esami draudimai būtų įgyvendinti realybėje.

Teisininkų abejonės

Lrytas.lt primena, jog parlamentarų grupė siūlo įteisinti, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų“.

Tačiau savo išvadas pateikusių Seimo teisininkų nuomone, toks siūlymas nedera su vaistinių paskirtimi.

„Siekis elektronines cigaretes ir jų pildykles pardavinėti vaistinėse apskritai nedera su pačių vaistinių paskirtimi bei jose vykdomos farmacinės veiklos turiniu (...)“, – sakoma Seimo teisininkų išvadoje įregistruotoms Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms.

Išnagrinėję Farmacijos įstatymo nuostatas, Seimo teisininkai priėjo išvados, kad elektroninės cigaretės nėra vaistinių prekės. „Akivaizdu, kad su tabako gaminiais susijusios elektroninės cigaretės bei jų pildyklės negali būti laikomos vaistinių prekės statusą turinčiais gaminiais“, – išvadoje pažymi Seimo Teisės departamento direktorius Dainius Zebleckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.