Nusipelnę Lietuvos gydytojai: patyrę medicinos vilkai ir jaunas šviesulys Žemaitijoje

„Pradėjau nuo eilinės daktarės kaime, – savo profesinės veiklos pradžią Šiaulių r. Raudėnų ambulatorijoje 1979-aisiais prisimena gydytoja Irina Jazdauskaitė Usčiauskienė. – Bet praėjau visas pakopas iki įstaigos vadovo“.

I.Jazdauskaitei Usčiauskienei ir E.Puskunigytei pavasarį buvo suteiktas nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas.<br>lrytas.lt koliažas
I.Jazdauskaitei Usčiauskienei ir E.Puskunigytei pavasarį buvo suteiktas nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas.<br>lrytas.lt koliažas
Mosėdžio PSPC nuotrauka SAM konkurse užėmė trečiąją vietą (E.Puskunigytė trečia iš kairės).<br>Mosėdžio PSPC nuotr.
Mosėdžio PSPC nuotrauka SAM konkurse užėmė trečiąją vietą (E.Puskunigytė trečia iš kairės).<br>Mosėdžio PSPC nuotr.
Edita Puskunigytė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Edita Puskunigytė<br>Asmeninio albumo nuotr.
E. Puskunigytė ir A. Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
E. Puskunigytė ir A. Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
I. Jazdauskaitė Usčiauskienė <br>Asmeninio albumo nuotr.
I. Jazdauskaitė Usčiauskienė <br>Asmeninio albumo nuotr.
I. Jazdauskaitė Usčiauskienė <br>V.Skaraičio nuotr.
I. Jazdauskaitė Usčiauskienė <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 10:01 AM

Darbą rajone pasirinko ir Skuodo r. Mosėdžio pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) šeimos gydytoja Edita Puskunigytė. Tiesa, abiejų medikių veiklos pradžią skiria kone keturi dešimtmečiai, tačiau svarbiausias motyvas ir siekiai lieka tokie patys.

„Esu labai patenkinta. Čia gyvena atviros širdies žmonės, iš kurių visada išgirsi nuoširdų ačiū“, – darbu mažame miestelyje džiaugiasi jaunoji Mosėdžio gydytoja.

O štai gydytojas oftalmologas Algirdas Šidlauskas kone pusė amžiaus pacientais rūpinosi Kaune. „Dirbau iš pašaukimo, iki paskutinės minutės, kol leido sveikata“, – paaiškina gydytojas.

Kviečiame iš arčiau susipažinti su medikais, kurių darbas bei pasiekimai buvo deramai įvertinti ir šalies mastu – šį pavasarį jie buvo vieni iš tų profesionalų, kuriems sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys suteikė Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardą.

Pasiekė Lietuvos rekordą

„Iki šiol negaliu patikėti ir manau, kad esu per jauna tokiam įvertinimui. Tačiau kolegos sako, kad svarbiausia ne stažas, o meilė žmogui“, – apie iš ministro rankų gautą apdovanojimą kalbėjo E.Puskunigytė.

Nuolat pastebima, kad Lietuvos rajonuose trūksta gydytojų, ypač jaunų. Suprask, nespėsi apsidairyti, o vyresni medikai išeis į pensiją. Galbūt spalvos sutirštintos?

Antai vos prieš kelerius metus į Mosėdį dirbti atvažiavusiai šeimos gydytojai E.Puskunigytei pagyrų negaili nei kolegos, nei vietiniai gyventojai. Džiaugiasi ir pati medikė.

Gydytoja namuose lanko sunkios sveikatos, neįgalius žmones. Tenka sutikti ir tokių pacientų, kurie panirę gilioj nevilty ir važiuoti į ligoninę nenori.

„Tada pajungi ir socialines tarnybas, nenuleidi rankų, įkalbi, ir žmogus vėliau namo grįžta sveikas gyvas. Kai esi rajone, turi spręsti ne tik medicinines, bet ir socialines problemas“, – pastebėjo E.Puskunigytė.

Iniciatyvi medikė randa laiko ne tik pacientų rūpesčiams. Praėjusį rudenį sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pakvietė ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugas namuose (ASPN) teikiančias medikų komandas fiksuoti kasdienio darbo akimirkas ir dalyvauti fotografijų konkurse.

E.Puskunigytė paragino jame jėgas išbandyti ir kolegas. Originali Mosėdžio pirminės sveikatos priežiūros centro komandos nuotrauka „Facebook“ tinkle surinko daugiau nei pusantro tūkstančio „patinka“ paspaudimų. Įspūdingas pasiekimas! Juk pačiame Mosėdyje – vos apie devynis šimtus gyventojų. Palaikymas lėmė, kad Mosėdžio PSPC SAM konkurse užėmė trečiąją vietą.

Gydytoja – aktyvi vietinės bendruomenės veikėja. Kai atšyla orai, E.Puskunigytė pasikviečia kineziterapeutą ir organizuoja mankštas. „Turime gražų parką. Manau, ir šiemet sukviesime žmones“, – sakė medikė. Mokinių piešinių konkursas „Aš esu sveikas“ – taip pat Mosėdyje įgyvendinta gydytojos idėja.

Nereikia matyt nė klausti, kam priklauso aukščiausio Kalėdų dekoracinio angelo Lietuvos rekordas? Žinoma, Mosėdžio ambulatorijai, ir čia ranką pridėjo visur spėjanti gydytoja.

Be to, E.Puskunigytė reguliariai atstovauja pacientų interesus socialinės pašalpos skyrimo ir priežiūros komitete. „Mano tikslas – padėti žmogui. Kai galvoji apie tai, darbo valandų neskaičiuoji. Tuomet svarbiausia yra padaryti viską, ką gali“, – paaiškino E.Puskunigytė.

Neblėsta noras tobulėti

Irina Jazdauskaitė Usčiauskienė pasakojo, kad iš ministerijos gautas laiškas apie skirtą garbingą apdovanojimą nustebino ir privertė permąstyti 44 metus trunkančią medikės karjerą. Gydytoja juokauja tuomet patikėjusi, jog yra verta garbingo įvertinimo.

1981–1988 m. ji dirbo šeimos gydytoja Šiaulių r. Kuršėnų poliklinikoje. 1988–2003 m. dirbo Šiaulių miesto sporto medicinos centre fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja. Gydytoją nuo mažumės traukė gamta, joje slypinčių žolelių galia, todėl 2000 m. įgijo teisę verstis gydytojos homeopatės, gydytojos refleksoterapeutės praktikomis.

Nuo 2003 m. I.Jazdauskaitė Uščiauskienė pradėjo darbą VšĮ Šiaulių reabilitacijos centre direktorės ir fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojos, gydytojos refleksoterapeutės pareigose.

Kolegos stebisi, kaip darbšti medikė nenuilsta, iš jos negirdėti skundų ir dėl perdegimo sindromo.

„Galbūt mano toks būdas. Esu labai smalsi specialistė ir medicina nepaliauja manęs dominti. Važinėju į konferencijas, net ir dabar studijuoju Olandijoje, nuolat gilinu specialybines žinias. Jeigu tu stovi vietoje ir neini į priekį, tai čia yra žingsnis atgal. Aš taip nenoriu“, – darbine filosofija dalijosi I.Jazdauskaitė Uščiauskienė.

Medikė svarstė, galbūt žingeidumą išlaikyti padeda ir dar vaikystėje įskiepyta meilė skaitymui. Patirtis rodo, kad gydytojui reikia ne tik talento bei pašaukimo, bet ir nuolat atnaujinamų žinių.

I.Jazdauskaitė Uščiauskienė pabrėžė, kad darbas turi būti širdžiai mielas. Tada netrūks ir noro tobulėti.

„Jaunimui visada sakau, kad jie atrastų savo nišą gyvenime, nebijotų suklysti arba pakeisti kryptį, jei jaučia, kad nuėjo ne ten“, – paaiškino gydytoja.

Du dešimtmečius VšĮ Šiaulių reabilitacijos centrui vadovaujanti medikė džiaugiasi, kad pavyko sukurti įstaigą, kuri daugybei pacientų padėjo atsistoti ant kojų.

Ji prisiminė, kad 2003 m. buvo net svarstoma uždaryti sveikatos priežiūros įstaigą. Sunkiai besivertęs VšĮ Šiaulių reabilitacijos centras turėjo daug problemų, jame dirbo vos 20 žmonių, didelė dalis – vos puse etato.

Šiandien grėsmė – toli praeityje. Per tuos metus įstaiga stipriai išsiplėtė ir turi net 80 darbuotojų. Įgyvendinti projektai, įsigyta įranga, perimtos ir atnaujintos patalpos. I.Jazdauskaitė Uščiauskienė mano, kad vadovės darbe padėjo gydytojos patirtis.

„Visą gyvenimą dirbau su pacientais ir žinau jų poreikius. Dėl to buvo lengviau suprasti, kaip pritraukti pacientus (…) Esame galinga įstaiga, kurioje kasdien apsilanko 400–500 pacientų“, – sakė I.Jazdauskaitė Uščiauskienė.

Nepaliko tuščios vietos

Gydytojas oftalmologas Algirdas Šidlauskas 46-erius metus skyrė darbui Kauno klinikose. Laikinojoje sostinėje pradėjo dirbti baigęs studijas ir paliko Akių ligų kliniką tik tada, kai toliau neleido dirbti sunki liga.

„Dirbau iš pašaukimo, iki paskutinės minutės, kol leido sveikata“, – paaiškina A.Šidlauskas.

Pacientai gydytoją geru žodžiu mena dėl šilto bendravimo ir grąžintos akių šviesos. Medikas ne tik pats operavo, bet ir ruošė jaunuosius kolegas. Pedagoginės veiklos rezultatas – po visą Lietuvą pasklidę profesionalūs akių chirurgai.

„Didžiausia dovana – paskutiniaisiais darbo metais turėti tobuli rezidentai, kurie dar nebaigę studijų jau gebėjo atlikti sudėtingas operacijas. Guodžia tai, kad nepalikau tuščios vietos. Manau, tai rūpi kiekvienam, kuris yra atsidavęs savo darbui“, – tiki A.Šidlauskas.

Gydytojo patirtys ir perduotos žinios – aukso vertės, mat jis įvaldė endokapsulines ir ambulatorines kataraktos chirurgijos, fakoemulsifikacijos, sulankstomų dirbtinių lęšių, akispūdį mažinančių glaukomos bei sudėtingų ragenos persodinimo mikrochirurginių operacijų techniką.

Dirbdamas sudėtingą mikrochirurgo darbą, jis rasdavo laiko ir visuomeninei veiklai. A. Šidlauskas buvo aktyvus Lietuvos akių ligų gydytojų draugijos valdybos narys ir pirmininkas.

Sunku suskaičiuoti, kiek tarptautinių konferencijų per tuos metus sudalyvauta. Bet pats gydytojas tikina, kad labiausiai džiugina 2002 m. pradėta ir iki šiol tebetęsiama žurnalo „Lietuvos oftalmologas“ leidyba.

Pelnyti garbingi ministerijos apdovanojimai

Visi trys gydytojai savo atsidavimu, parodytu profesionalumu ir lyderyste neabejotinai kelia mediko profesijos prestižą. Tai deramai įvertino ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

E.Puskunigytė, I.Jazdauskaitė Uščiauskienė ir A.Šidlauskas gegužės pradžioje už sunkų ir pasiaukojantį darbą bei nuopelnus sveikatos apsaugos sistemai gavo specialius garbės ženklus ir nuo šiol nešioja garbingą Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardą.

Primename, kad Sveikatos apsaugos ministerija medikų apdovanojimus organizuoja nuo 2004 metų.

Šiais metais sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys garbės ženklus įteikė 25 šalies gydytojams, 21 slaugytojai ir 15 sveikatos apsaugos darbuotojų, nuo tada garbingu įvertinimu gali didžiuotis 348 Lietuvoje dirbantys gydytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.