Pasaulyje sparčiai plinta nepagydoma liga – nesulaukia tinkamo dėmesio

Per ateinančius 30 metų visose pasaulio šalyse padidės sergamumas diabetu, prognozuojama naujame tyrime.

Gliukozės matuoklis<br>123rf nuotr.
Gliukozės matuoklis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 5:30 PM

Šiuo metu pasaulyje gyvena 529 mln. žmonių, kurie serga diabetu, teigiama tyrime, kuriam vadovavo Vašingtono universiteto mokslininkai. Jie prognozuoja, kad iki 2050 m. sergančiųjų skaičius padvigubės ir pasieks maždaug 1,3 mlrd. žmonių, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

Tyrėjai pabrėžė, kad dauguma šios ligos atvejų yra antrojo tipo diabetas. Jo išvengti galima, jei sveikai maitinamasi ir palaikomas normalus kūno svoris.

Diabetas – nepagydoma liga. Kai žmogus serga 1-ojo tipo diabetu, jo kasa negamina insulino. Liga įprastai pastebima ankstyvame amžiuje, vaikystėje arba paauglystėje. Sergančiam žmogui reikia leistis insuliną.

Sergant 2-ojo tipo diabetu išsivysto atsparumas insulinui. Dėl to kraujyje esanti gliukozė nesunaudojama ir didėja jos kiekis.

Sergamumas diabetu pasaulyje nėra tolygus. Pavyzdžiui, prognozuojama, kad iki 2050 m. Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose sergamumas sieks 16,8 proc., Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione – 11,3 proc., o visame pasaulyje – 9,8 proc. Šiuo metu diabetu serga 6,1 proc. planetos gyventojų.

Tyrėjai akcentuoja, kad sergamumas didės visose pasaulio valstybėse.

„Spartus diabeto atvejų augimas ne tik kelia nerimą, bet ir yra iššūkis kiekvienos šalies sveikatos sistemai“, – teigė pagrindinė tyrimo autorė Liane Ong ir pridūrė, kad diabetas siejamas su įvairių širdies ligų išsivystymu.

Didėjantį sergamumą diabetu iš dalies lemia augantys nutukimo rodikliai, iš dalies – demografiniai pokyčiai: tyrimas parodė, kad diabetu dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės. Tyrime neatsižvelgta į COVID-19 pandemijos poveikį, kurios įtakos mokslininkai dar nespėjo įvertinti.

Tyrimas, kurį finansavo Bilo ir Melindos Geitsų fondas, yra platesnės serijos apie diabetą, ketvirtadienį paskelbtos medicinos žurnale „The Lancet“, dalis.

Tyrimais raginama taikyti veiksmingesnes klimato kaitos švelninimo strategijas ir mažinti nelygybę, nes dauguma diabetu sergančiųjų gyvena mažų ir vidutinių pajamų šalyse, kur sunku užtikrinti tinkamą gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.