Tokia naujovė daugelį nustebins – širdies ligą nustatys prekių vežimėlis

Sergamumas kraujotakos sistemos ligomis visame pasaulyje auga kaip ant mielių. Bėda, kad sveikatos sutrikimai iš pradžių nepastebimi, o kardiologas – ne kaimynas anapus tvoros: pas jį neužeisi kada tik panorėjęs. Todėl atkakliai ieškoma išmanių būdų, kaip pastebėti širdies ligos išsivystymo pavojų.

Prekių vežimėlis<br>123rf nuotr.
Prekių vežimėlis<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 8:03 AM

Paaiškėjo, kad veiksminga priemonė galėtų tapti parduotuvių prekių vežimėliai. Viskas yra daug paprasčiau nei skamba: prie vežimėlių rankenų pritvirtinti jutikliai gali užfiksuoti širdies ritmo sutrikimą, kuris didina insulto riziką. Niekas dviračio neišradinėjo – panašius jutiklius sporto klubuose turi įvairūs treniruokliai, kurie seka širdies veiklą.

Toks eksperimentas neseniai išbandytas Jungtinės Karalystės Liverpulio mieste. Parduotuvėms išdalinti išmanūs vežimėliai, pritaikyti širdies ligų diagnostikai.

Per du mėnesius jais pasinaudojo daugiau kaip 2 tūkst. pirkėjų. Visa laimė, nes 39 žmonėms tokiu būdu buvo nustatytas prieširdžių virpėjimas, apie kurį anksčiau nežinota.

Šią būklę turintiems žmonėms gresia 5 kartus didesnė rizika patirti insultą. Tai viena priežasčių, kodėl vyresniema žmonėms patariama apsilankyti pas kardiologą išsitirti.

„Šis tyrimas – įrodymas, kad galima vykdyti didelio masto sveikatos patikras, tuo pačiu nesutrikdant kasdienės žmonių rutinos“, – sakė Liverpulio Džono Mūro universiteto profesorius Ianas Jonesas.

Jis paaiškino, kad maždaug du trečdaliai užkalbintų pirkėjų mielai sutiko sudalyvauti tyrime, o atsisakę teigė, kad labai skuba ir neturi laiko.

„Tai rodo, kad daugumai žmonių ši koncepcija yra priimtina ir ją verta išbandyti didesnės apimties tyrime“, – džiaugėsi I.Jonesas.

Kaip vyko širdies patikra?

Panašu, kad tyrimo biudžetas nebuvo guminis: naudoti vos 10 specialiai pritaikytų prekių vežimėlių. Jie apkeliavo 4 skirtingus Liverpulio prekybos centrus, kuriuose galima nusipirkti ne tik duonos ir mėsos, bet ir galima rasti vaistinę.

Pirkėjams reikėjo minutę palaikyti vežimėlio rankeną.

Aptikus nereguliarų širdies plakimą, vaistininkas rankiniu būdu patikrindavo pirkėjo pulsą, o esant reikalui vietoje atlikta elektrokardiograma (EKG), kurią vėliau peržiūrėjo kardiologas.

Eksperimento metu EKG iš viso atliktos 220 žmonių:

– 115 nebuvo nustatyta prieširdžių virpėjimo požymių;

– 59 buvo nustatytas prieširdžių virpėjimas, tačiau 20 jų ši būklė jau buvo diagnozuota anksčiau;

– 46 pirkėjų rodmenys buvo neaiškūs.

Tai atvejais, kad vežimėlis nereguliaraus širdies ritmo nenustatydavo, vaistininkas vis tiek pamatuodavo pulsą rankiniu būdu. Taip buvo norimą patikrinti, ar vežimėlis nieko „nepražiopso“. Iš viso 10 žmonių buvo nustatytas prieširdžių virpėjimas, nors vežimėlio jutikliai neužfiksavo galimos širdies aritmijos.

Kas yra prieširdžių virpėjimas?

Prieširdžių virpėjimas – būklė, kai širdis plaka nereguliariai, todėl širdies raumuo negali tinkamai atsipalaiduoti tarp susitraukimų.

Žmogus gali pastebėti nepastovų ir labai greitą pulsą arba padažnėjusį širdies plakimą.

Tačiau kartais gyventojai nepastebi jokių prieširdžių virpėjimo simptomų, o būklė nustatoma tik sveikatos patikrinimo metu.

Prieširdžių virpėjimas didina kraujo krešulių susidarymo širdyje riziką, o tai gali sukelti insultą.

Manoma, kad prieširdžių virpėjimas visame pasaulyje kelia pavojų 40 milijonų žmonių sveikatai.

Siekiant sumažinti insulto riziką, kardiologai tokiems pacientams kartais išrašo vaistus nuo kraujo krešėjimo.

Aptariamo tyrimo rezultatai pristatyti Europos kardiologų draugijos konferencijoje Edinburge.

Tyrimą finansavo bendrovė „Bristol Myers Squibb“, kuri gamina vaistus nuo prieširdžių virpėjimo.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.