Organizacijos kreipėsi į Seimo narius su prašymu nepalaikyti antikonstitucinių įstatymų pataisų

Sveikatos priežiūros įstaigų, medikų ir pacientų asociacijos bei investitoriai pasirašė bendrą kreipimasi į šalies politikus dėl antradienį, paskutinę Seimo pavasario sesijos dieną, į darbotvarkę įtrauktų Sveikatos sistemos bei Sveikatos draudimo įstatymų pakeitimų.

Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 9:31 AM

Raštą Seimo politikams pasirašė asociacija „Investors‘Form“, Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga, Lietuvos pacientų organizacijos atstovų taryba, Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacija, Lietuvos rajonų ligoninių asociacija bei Lietuvos verslo konfederacija, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Seimas antradienį turėtų vėl iš naujo svarstyti pakeitimus, kuriais siekiama drausti papildomai mokėti už sveikatos priežiūros paslaugas, kurių nustatytą bazinę kainą finansuoja Valstybinės ligonių kasos. Taip pat iš naujo norima Valstybinei ligonių kasai suteikti galią vienašališkai nutraukti arba sustabdyti sutartis su gydymo įstaigomis dėl finansavimo, pakeisti sutarčių sudarymo tvarkos principus.

Kaip teigiama organizacijų kreipimesi Ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei, Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir Seimo frakcijoms bei jų nariams, siūlomi pakeitimai ne tik prieštarauja Konstitucijai, tačiau turės ypatingai neigiamą reikšmę sveikatos paslaugų prieinamumui.

Pažeidžia Konstituciją

Kaip teigiama organizacijų bei asociacijų rašte, siūlomi pakeitimai pažeidžia Konstituciją, kurioje aiškiai užtikrinama paciento teisė į pasirinkimą, papildomai susimokėti jam teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainą, kai pacientui teikiamos inovatyvesnės, kokybiškesnės paslaugos. Konstitucinis Teismas 2013 m. gegužės 16 d. nutarime pasisakė, kad paciento pasirinkimu dalis sveikatos priežiūros paslaugos, finansuojamos PSDF lėšomis, gali būti apmokama paties paciento. Tai reiškia, iš pacientų negali būti atimama teisė rinktis – ar gauti bazinę pilnai finansuojamą paslaugą ar brangesnę, prisimokant tik jos kainos skirtumą, o ne mokant ją pilną.

„Tuo tikslu valstybė numato solidarumu pagrįstą privalomąjį sveikatos draudimo fondo biudžeto kaupimą, tačiau taip pat privalo skatinti asmenis patiems rūpintis savo sveikata ir asmeniškai prisidėti prie asmens sveikatos priežiūros paslaugų finansavimo. Valstybei finansuojant dalį medicinos paslaugų kainos, o likusią sumokant pačiam pacientui yra sukuriamos galimybės gauti prieinamą bei įperkamą paslaugą, taip įgyvendinant paciento teisę į kuo geresnę sveikatą“, – rašoma kreipimesi.

Rašte Seimo politikams taip pat akcentuojama, kad kelių Seimo narių siekiamybė pakeisti tvarką, kokiais būdais būtų nustatomi kriterijai gydymo įstaigoms, siekiančioms pasirašyti sutartis su Valstybine ligonių kasa, taip pat prieštarauja Konstitucijai.

Kaip akcentuojama kreipimesi, naujaisiais pakeitimais siūloma išbraukti iš įstatymo gydymo įstaigų sutarčių su Valstybine ligonių kasa sąlygas ir palikti svarbiausius kriterijus nustatyti poįstatyminiais aktais, kuriuos ruoštų tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek Valstybinė ligonių kasa. Anot organizacijų, tai pažeidžia ir Konstituciją, ir sukelia grėsmę, užtikrinant sąžiningą visų Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų konkurenciją.

Mažėtų paslaugų prieinamumas

Kaip teigiama kreipimesi, panaikinus galimybę pacientams susimokėti brangesnės paslaugos kainos skirtumą, būtų sukuriama milžiniška eilių ir sveikatos paslaugų prieinamumo problema.

„Brangesnių paslaugų teikimas, kai pacientai savo pasirinkimu gali susimokėti inovatyvesnės ar kokybiškesnės kainos skirtumą nuo kompensuojamos valstybės yra teisėtas. Vilniaus TLK viešai skelbiamoje informacijoje nurodoma, jog per 2020 ir 2021 metus buvo nustatyta vos po devynis pagrįstus skundus dėl paslaugų apmokėjimo. Vadinasi, šiuo metu galiojantis reglamentavimas yra tinkamas, veikia ir esminių neaiškumų nekelia“, – rašoma kreipimesi.

Rašte taip pat teigiama, kad uždraudus galimybę prisimokėti kainos skirtumą ir nustačius, jog norint gauti brangesnes paslaugas pacientai privalėtų mokėti pilną paslaugos kainą, gyventojai tiesiog rinksis gauti valstybės lėšomis kompensuojamas paslaugas ir stos į eiles. Anot organizacijų atstovų, tokiu būdu prastės paslaugų prieinamumas ir kokybė, sveikatos priežiūros specialistai ir kitur ieškos darbo alternatyvų, pacientai tenkinsis tik bazinėmis paslaugomis, o tai atsilieps pacientų mirštamumui ir gyvenimo kokybei.

Nepalaiko didesnių galių perleidimui Valstybinėms ligonių kasoms

Organizacijų bei asociacijų atstovų teigimu, politikų siūlymas suteikti galimybę Valstybinių ligonių kasų direktoriui vienašališkai priimti sprendimus dėl finansavimo sutarčių sustabdymo ar nutraukimo yra neproporcingos galios suteikimas. Anot atstovų, toks įstatymo pakeitimas gali sukelti pavojų sutarčių stabilumui ir sudaryti palankias sąlygas kontroliuojančių subjektų piktnaudžiavimui bei korupcijai.

Kaip teigiama rašte, sutarties nutraukimas su gydymo įstaiga turėtų būti tik kraštutinė priemonė, kurios imamasi, kai pacientų gydymas įstaigoje yra nesaugus.

„Sutarties nutraukimas nėra tik sutartinis klausimas tarp Valstybinės ligonių kasos ir sveikatos priežiūros įstaigos – šiuose sutartiniuose santykiuose naudos gavėjas yra pacientas. Kadangi sutarties nutraukimo sprendimai turės būti vykdomi iš karto, nutraukus sutartį medicinos įstaiga iš karto nebegalės suteikti paslaugų ar išduoti vaistų, pacientai nebegalės įsigyti vaistų ar patekti pas gydytoją planinei konsultacijai ar operacijai“, – akcentuojama organizacijų rašte.

Projektai jau buvo atmesti

Rašte politikams taip pat pažymima, kad siūlomi įstatymo pakeitimai kertasi su Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos priimtais teisės aktais, taip pat prieštarauja Vyriausybės programos tikslams.

Kartu pabrėžiama, kad analogiški projektai jau buvo ne vieną kartą teikti Seime derinimui ir nebuvo priimti.

„Projektai nėra patobulinti ar suderinti, todėl visa kritika ir jų keliamas neigiamas poveikis išlieka toks pat. Tuo labiau jie visiškai nedera su šiuo metu priimamais Sveikatos reformos teisės aktais“, – teigiama rašte.

Kreipimusi taip pat bandoma atkreipti politikų dėmesį, kad prieš mažiau nei metus Sveikatos reikalų komiteto darbo grupėje buvo priimtas sprendimas, kad nėra poreikio keisti brangesnių ar papildomų ASPP apmokėjimo reguliavimo.

Organizacijoms visiškai nesuprantama, kodėl šis klausimas keliamas ir vėl, taip netgi diskredituojant paties komiteto darbą.

Kreipimasi Seimo politikams pasirašusios organizacijos ragina išbraukti Sveikatos sistemos bei Sveikatos draudimo įstatymų pakeitimų projektus iš Seimo darbotvarkės arba nepalaikyti jų balsavimo metu.

Dėl šių projektų Seimo nariai spręs šiandiena, paskutinę Seimo pavasario sesijos dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.