Gimdyti ir operuotis bus galima tik didmiestyje? Bedė pirštu į naujus reikalavimus ligoninėms

Praėjusį trečiadienį, kai visų žvilgsniai buvo nukreipti į NATO susitikimą Vilniuje, Vyriausybė tylomis patvirtino „reikalavimus ligoninių išdėstymui“ – socialdemokratai įspėja, kad rajonuose visai nebeliks chirurgijos ir gimdymo skyrių, nes rajoninės gydymo įstaigos nebeatitiks Vyriausybės įvedamų kriterijų (gyventojų ir gimdymų skaičiaus), informuojama pranešime žiniasklaidai.

Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Orinta Leiputė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Orinta Leiputė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Eugenijus Sabutis<br>M.Patašiaus nuotr.
Eugenijus Sabutis<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 10:48 AM

„Lietuvos žmonės gyvens naujoje realybėje: gimdyti ir operuotis bus galima tik didžiuosiuose šalies miestuose. Ministerija aiškina, esą padidės paslaugų prieinamumas. Kaip jis padidės, jeigu pašlijus sveikatai žmogui teks kratytis traukiniu, autobusu ar kita transporto priemone dešimtis kilometrų?“ – klausia Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį, kad Ingridos Šimonytės ir Arūno Dulkio pastangomis gimdymų „norma“ rajono gydymo įstaigoms buvo skandalingai padidinta nuo 300 gimdymų per metus iki 600.

„Matosi, kad apsispręsta rajonus nusiaubti paprastuoju būdu: regioninės ligoninės pervadinamos į rajonines, taigi juose automatiškai nebeliks chirurgijos ir gimdymo skyrių.

Drastiškai padidintas reikalaujamas gyventojų skaičius, kuriam esant galima teikti tam tikras gydymo paslaugas. O gimdymo „norma“ padidinta dvigubai, taigi jau galima laidoti visus rajoninius gimdymo skyrius“, – vardija E. Sabutis.

Pasak jo, mažiau nei 10 tūkst. gyventojų turinčių savivaldybių stacionarinės gydymo įstaigos į tinklą iš viso nėra įtraukiamos.

Parlamentaras pažymi, kad Vyriausybė atvirai nurodo šio masinio gydymo įstaigų naikinimo priežastį – „pinigai, pinigai, pinigai“.

„Juodu ant balto parašyta, kad šio rajonų siaubimo tikslas – sutaupyti lėšų, kurias bus galima panaudoti kitiems reikalams. Žodžiu, I. Šimonytė su A. Dulkiu turi didesnių prioritetų už žmonių sveikatą ir gyvybę“, – stebisi E. Sabutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.