SAM: jungiamos socialinės ir sveikatos priežiūros paslaugos

Reaguojant į demografinius pokyčius Lietuvoje, sujungiamos socialinės ir sveikatos priežiūros paslaugos. Jų teikimo tvarką ir sąlygas įtvirtinantį įsakymą trečiadienį pasirašė sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrai, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 5:48 PM

Anot sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, senėjant visuomenei ir įvairioms ligoms užklumpant vis jaunesnius šalies gyventojus, jiems bus užtikrintos ilgalaikės priežiūros paslaugos, padėsiančios ilgiau išlikti savarankiškiems bei aktyviems visuomenės dalyviams.

„Visuomenei susiduriant su senėjimo iššūkiais, būtinas strateginis ir platus valstybės požiūris į vyresnio amžiaus žmonių poreikių tenkinimą. Iki šiol priežiūros paslaugos buvo fragmentuotos, dabar jos bus apjungtos, pasiūlant ne tik visapusišką priežiūrą gyventojams, bet ir užtikrinant ilgalaikę jų viziją (...)“, – teigė ministras.

Iki šiol sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos sistemos veikė autonomiškai, paslaugos buvo teikiamos atskirai, nors gyventojams dažnai prireikia pagalbos tiek dėl sveikatos, tiek dėl pažeidžiamos socialinės padėties. Į tai atsižvelgus, nuspręsta sujungti paslaugų teikimo procesus ir žmogiškuosius išteklius, kad gyventojai gautų visą reikalingą pagalbą iš vienų rankų.

Kaip pažymi ministerija, ilgalaikės priežiūros paslaugos bus teikiamos ambulatoriškai (namuose arba ilgalaikės priežiūros dienos centruose) arba teikiant paslaugas stacionare, kur bus plėtojamos ne tik sveikatos, bet ir socialinės globos ir priežiūros paslaugos. Plečiant paslaugų apimtis ir didėjant finansavimui, sveikatos priežiūros įstaigoms bus sudarytos galimybės pritraukti daugiau sveikatos priežiūros specialistų.

Ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimą organizuos savivaldybės. Šių paslaugų plėtrai numatoma skirti daugiau nei 100 mln. eurų, kurie bus nukreipti į infrastruktūros gerinimą ir slaugos specialistų kvalifikacijos tobulinimą. Pažymima, kad norėdami gauti ilgalaikės priežiūros paslaugas, gyventojai turės kreiptis į savo gydymo įstaigą arba savivaldybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.