Lietuvoje startavo pacientų pavežėjimo paslauga: atskleidė, ko tikėtis gali gyventojai

Nuo rugpjūčio 1 d. Lietuvoje startuoja bandomasis pacientų pavežėjimo projektas. Tiesa, dar šią vasarą naujovę išbandys tik nedidelė pacientų dalis. Projektas kol kas apims tik tuos, kuriems reikia hemodializės ir transplantacijos paslaugų.

Pagrindinė GMP būstinė įkurta Kaune.<br>R.Vilkelio nuotr.
Pagrindinė GMP būstinė įkurta Kaune.<br>R.Vilkelio nuotr.
Naujosios Akmenės poliklinika<br>Asociatyvinė Akmenės rajono savivaldybės nuotr.
Naujosios Akmenės poliklinika<br>Asociatyvinė Akmenės rajono savivaldybės nuotr.
Skirmantas Mockevičius<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Skirmantas Mockevičius<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Aug 1, 2023, 12:26 PM

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, kad Lietuvos visuomenė sensta, o sveikatos priežiūros sistema turi prie to prisitaikyti.

„Labai tikėtina, kad per artimiausius 15–20 metų pagal savo gyventojų struktūrą Lietuva bus bene seniausia valstybė visoje Europos Sąjungoje“, – antradienį sakė į projekto pristatymą Jurbarke nuvykęs A.Dulkys.

Jis pabrėžė, kad pacientų pavežėjimas – neskubios pagalbos forma, kurią galima suplanuoti iš anksto.

 

Jurbarko rajone pacientų pavežėjimo paslauga savivaldybės iniciatyva vykdoma jau kuris laikas, o nuo rugpjūčio 1 d. Jurbarkas įsijungia į SAM vykdomą bandomąjį projektą.

Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius neslėpė, kad pacientų pavežėjimo paslaugos starte galimi nesklandumai.

„Kiek jų (žmonių, aut. pastaba) bus? Mes nežinome, galime tik apytikriai prognozuoti, bet manome, kad kiekis bus nemažas.

Kaip tai bus daroma? Kiek reikės laukti? Ar privažiuos transportas? Ir žiemą? Ar nebus užpustytas kelias? Ar nereikės šalia durų laukti gydytojo?

Visi šie dalykai bus išbandomi projekto metu. Manau, gyventojai supras, kad bandomojo projekto metu nebus įgyvendinti visi lūkesčiai, bet mūsų tikslas – įvertinti aplinkybes, sunkumus, juos aiškiai išsakyti ministerijai“, – sakė S.Mockevičius.

Pasak jo, sukaupta patirtis padės geriau pasiruošti pacientų pavežėjimo paslaugos įgyvendinimui nacionaliniu mastu. Tai numatoma nuo 2024 m. liepos 1 d.

Jurbarko ligoninės direktorė Rūta Lukšienė patikino, kad pacientų pavežėjimo paslauga reikalinga gyventojams.

„Situacijų buvo visokių. Matydavome, kad pacientai tiesiog negali atvykti iki sveikatos priežiūros specialisto ir gauti tinkamą medicininę pagalbą laiku ir vietoje“, – teigė R.Lukšienė.

Pacientų pavežėjimo paslaugą Lietuvoje planuojama diegti palaipsniui. Projektas startuoja nuo rugpjūčio 1 d. Pradiniame etape jis apims 20 savivaldybių ir dvi pacientų grupes – tuos, kuriems reikia hemodializės ir transplantacijos paslaugų.

Nuo spalio 1 d. bus vežami vyresni nei 75 asmenys, turintys mažas pajamas, o nuo lapkričio 1 d. pavėžėjimo paslauga bus teikiama negalią turintiems asmenims.

Kaip praneša SAM, pacientų pavėžėjimo paslaugos bus paskiriamos gydytojo ar kito sveikatos priežiūros specialisto, kai toks pavėžėjimas pacientui reikalingas dėl jo sveikatos būklės ir ši būklė neleidžia naudotis individualiu ar viešuoju transportu.

Pažymima, kad pavėžėjimo paslaugą pacientams bus galima gauti tiek vykstant gauti sveikatos priežiūros paslaugų, tiek grįžtant į namus.

Anot ministerijos, nustatytos penkios skirtingos pavėžėjimo paslaugos rūšys.

„Trys iš jų yra nespecializuoto pavėžėjimo, kai paciento vežimo metu nereikalinga medicinos pagalba, dvi – specializuoto pavėžėjimo, kai pervežimo metu yra reikalingas medicinos pagalbos teikimas pacientui arba yra didelė tokios pagalbos teikimo tikimybė.

Specializuoto pavėžėjimo atvejais paciento pavėžėjimas bus vykdomas greitosios medicinos pagalbos automobiliais, dalyvaujant vienam ar keliems atitinkamiems sveikatos priežiūros specialistams“, – pranešė ministerija.

„Jurbarko ligoninė dalyvauja projekte turėdama specialų automobilį. Šiai paslaugai reikalingas bent vienas lydintis sveikatos priežiūros specialistas, gali būti reikalinga medicininė priežiūra ir įranga, pavyzdžiui, deguonies tiekimas“, – apie specializuotą pavežėjimą pasakojo R.Lukšienė.

Nurodoma, kad paslaugą pacientui galės užsakyti tiek gydytojas, pažymintis ją e.sveikatos sistemoje, taip pat ją užsakyti bus galima nacionaliniu telefono numeriu 1808.

Lrytas.lt jau anksčiau rašė, kad bandomasis pacientų pavežėjimo projektas nuo rugpjūčio 1 d. bus vykdomas 20 šalies savivaldybių: Kauno miesto, Kazlų Rūdos, Kalvarijos, Jonavos r., Marijampolės r., Kaišiadorių r., Prienų r., Raseinių r., Kėdainių r., Jonavos r., Jurbarko r., Birštono, Alytaus miesto, Alytaus r., Lazdijų r., Šakių r., Tauragės r., Šilalės r., Vilkaviškio r. ir Pagėgių savivaldybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.