Socialdemokratai kreipėsi į A. Dulkį: nori atsakymų apie reikalavimus gydymo įstaigoms

Socialdemokratų Seimo frakcijos nariai kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, reikalaudami aiškių atsakymų apie naujas sąlygas gydymo įstaigoms, norinčioms išlikti ir teikti paslaugas regionuose, informuojama pranešime žiniasklaidai.

Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Vilkelio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Vilkelio nuotr.
Eugenijus Sabutis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Sabutis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 11:16 AM

Anot socialdemokratų, aiškėja, kad griežti reikalavimai ir kriterijai, „kuriais vadovaudamasi ministerija masiškai naikins, mažins ar jungs rajonų gydymo įstaigas, galimai nebus taikomi privačioms įstaigoms“.

„Išeina, kad Vyriausybė „valo“ rinką privačiai medicinai. Pavyzdžiui, valstybės ar savivaldybės gydymo įstaigos naikinamos, jeigu aptarnauja mažiau negu 600 gimdyvių arba jeigu jose vaikų ligų profilio ar chirurgijos paslaugų skaičius mažesnis kaip 1 100.

Arūnas Dulkys nuolat kartoja: kuo daugiau operacijų ir pacientų, tuo geresnė medikų darbo kokybė. Bet niekur nenurodyta, kad tokie patys reikalavimai bus taikomi ir privačioms medicinos įstaigoms. Taigi galima prognozuoti, kad „užsikimšus“ išlikusioms ligoninėms, atsilaisvinusią nišą užims privatininkai, brangiai siūlantys paklausias paslaugas“, – įspėja Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

Nesulaukę aiškios informacijos dėl sveikatos įstaigų tinklo reorganizavimo ir naujų kiekybinių „kokybės“ kriterijų, taikomų šalies ligoninėms, Seimo socialdemokratai kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą A. Dulkį, reikalaudami aiškių atsakymų.

„Ir Vyriausybė, ir SAM neslepia, kad sveikatos priežiūros pertvarkos tikslas – sutaupyti kuo daugiau pinigų. Anot Dulkio, gydymo įstaiga yra „kokybiška“ tik jeigu kasmet atlieka 1100 stacionarių chirurginių operacijų ar aptarnauja 1100 pacientų.

Bent vienu vaiku mažiau – ir ligoninei galima tarti sudie. Bet vietoj jos gydymą iškart gali pasiūlyti apsukri privati įstaiga, nes jai tie skaičiukai negalioja. Ar ji kokybiška savaime vien dėl to, kad privati?“ – stebisi E. Sabutis.

Parlamentaras pažymi, kad teisės aktai, pagal kuriuos vykdoma sveikatos sistemos pertvarka, surašyti taip, lyg privačios gydymo įstaigos išvis neegzistuotų.

„Kas gali paneigti galimybę, kad už viso šito slypi privačios medicinos „oligarchų“ lobistiniai tikslai – sunaikinti savivaldybinį sektorių tam, kad po to, „užsikimšus“ išlikusioms ligoninėms, būtų galima užimti atsilaisvinusią nišą?

Lauksime ministro paaiškinimų, kokie reikalavimai taikomi privačioms medicinos įstaigoms, kurių paslaugos kompensuojamos PSDF lėšomis. Kiek operacijų jos turi atlikti, kiek vaikų ir gimdyvių priimti? Kodėl apie tai tylima?“ – pranešime žiniasklaidai klausia E. Sabutis.

Pasak parlamentaro, jeigu pasitvirtintų įtarimas, kad privatininkams tokie „kokybės“ reikalavimai netaikomi, tai būtų „skandalas, kurį bandoma nuslėpti“.

„Čia tektų kalbėti apie valstybės finansuojamo privataus verslo invaziją į sveikatos sektorių su Vyriausybės pagalba“, – įspėja E. Sabutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.