Laikraštyje apie sūnaus mirtį perskaitytas melas sukrėtė motiną: kai pasiskundė, buvo dar blogiau

Gedinti motina ir jos advokatas tapo žiaurios neapykantos kampanijos taikiniu po to, kai padavė į teismą sąmokslo teorijas platinantį laikraštį, kuriame melagingai teigiama, kad jos sūnus mirė nuo COVID-19 vakcinos.

Moteris<br>123rf nuotr.
Moteris<br>123rf nuotr.
Toliau skleidžiamos sąmokslo teorijos apie vakcinas.<br>123rf nuotr.
Toliau skleidžiamos sąmokslo teorijos apie vakcinas.<br>123rf nuotr.
Toliau skleidžiamos sąmokslo teorijos apie vakcinas.<br>T.Bauro nuotr.
Toliau skleidžiamos sąmokslo teorijos apie vakcinas.<br>T.Bauro nuotr.
Toliau skleidžiamos sąmokslo teorijos apie vakcinas.<br>T.Bauro nuotr.
Toliau skleidžiamos sąmokslo teorijos apie vakcinas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 6:58 PM

„The Irish Light“ ne kartą užsipuolė Edel Campbell internete, o jos advokatas sulaukė leidinio skaitytojų grasinimų susidoroti.

Sąmokslo teorijų kūrėjai visame pasaulyje naudojasi tragiškomis netektimis, kad skleistų dezinformaciją apie skiepus.

Manoma, kad tai pirmasis atvejis, kai mirusiojo artimieji ėmėsi teisinių veiksmų.

Gyvenimas virto pragaru

Pernai „The Irish Light“ įtraukė E.Campbell sūnų – Diego Gilsenaną – ir dar 41 asmenį į straipsnį, kuriame tikinama, kad šie žmonės mirė dėl „neištirtų ir pavojingų“ vakcinų nuo koronaviruso. BBC duomenimis, D.Gilsenanas iš gyvenimo pasitraukė pats 2021 m. rugpjūtį, kai jam buvo 18. Jis nebuvo pasiskiepijęs.

„BBC Radio 4“ tinklalaidėje „Marianna in Conspiracyland“ (liet. „Mariana konspiracijų šalyje“) kalbintas moters advokatas Ciaranas Mulhollandas tikino, kad neapykantos kampanija, prasidėjusi po to, kai ši padavė laikraštį į teismą, iš dalies paaiškina, kodėl kitų mirusiųjų giminės vengia kreiptis į teisėsaugą.

„Galima suprasti, kodėl dauguma žmonių nebenorėjo bylinėtis teisme, kai jie pamatė, kas nutiko E.Campbell“, – teigė advokatas.

E.Campbell sakė, kad „The Irish Light“ „pavertė jos gyvenimą tikru pragaru.“ Moteris pridūrė, kad dabar ji bijo apie tai prabilti.

Airės patirtį aprašęs BBC sutiko nenaudoti jos ir sūnaus nuotraukų, siekiant apsaugoti moterį nuo internautų įniršio.

Paskutines keletą savaičių „The Irish Light“ redaktorė Gemma O‘Doherty socialiniuose tinkluose skelbė daugybę įrašų, kuriuose ji kaltina E.Campbell „siaubingo melo“ skleidimu, dalyvavimu „milžiniškame sukčiavime“.

Puolimo kampaniją užkūrusios žiniasklaidos priemonės atstovė be jokių įrodymų teigia, kad E.Campbell yra „psichiškai nestabili“.

Pasak C.Mulhollando, „The Irish Light“ skaitytojai reikalauja, kad advokatui būtų įvykdyta mirties bausmė arba, kad jis būtų sušaudytas. Jie taip pat anonimiškai skambina į jo kontorą ir grasina kitiems darbuotojams.

E.Campbell ir jos advokatas nusprendė iškelti civilinę bylą prieš G. O‘Doherty dėl priekabiavimo ir šmeižto po to, kai laikraščio pirmajame puslapyje buvo paskelbta moters sūnaus D.Gilsenano ir dar daugybės kitų žmonių nuotraukos su antrašte: „Mirė netikėtai“.

Šį žodžių junginį dažnai vartoja sąmokslo teorijų kūrėjai, norėdami įrodyti, kad netikėtos jaunų žmonių mirtys yra susijusios su vakcina nuo COVID-19.

Straipsnyje, kuriame buvo minimas ir E.Campbell sūnus, „The Irish Light“ tikina, kad valdžia „nebando išsiaiškinti šių neva paslaptingų mirčių priežasčių“, nes „jie puikiai žino, kas jas sukėlė – neištirta ir pavojinga vakcina, kuria airiai buvo priversti skiepytis.“

Kovoja už gerą šeimos vardą

Vakcinos nuo koronaviruso sukeltos mirtys yra ypač retos. Jungtinėje Karalystėje buvo užfiksuoti 55 atvejai, kai pagrindinė mirties priežastis buvo nulemta skiepo. Tačiau svarbu prisiminti, kad šioje valstybėje bent viena vakcinos doze pasiskiepijo virš 50 mln. žmonių.

Kitų „The Irish Light“ straipsnyje minimų jaunuolių artimieji teigė, kad jų atžalos mirė dėl įvairiausių priežasčių: vienas – per nelaimingą atsitikimą baseine, kitas – patyręs galvos traumą, dar vienas – nuo meningito.

E.Campbell tikino, kad „The Irish Light“, prieš publikuodami savo straipsnį, nesusisiekė su ja dėl komentaro apie D.Gilsenaną. BBC žiniomis, laikraštis nesusisiekė ir su daugybės kitų publikacijoje minimų jaunuolių šeimomis.

C.Mulhollandas sakė, kad šios bylos tikslas nėra nei kerštas, nei piniginė kompensacija: „E.Campbell nori vieno – apsaugoti savo sūnaus ir visos jos šeimos gerą vardą.“

Teisinės E.Campbell išlaidos yra padengiamos iš surinktų aukų, o jos advokatas moterį atstovauja nemokamai.

Jis pasakojo, kad moteris teisinių priemonių ėmėsi po to, kai nepasiteisino nei vienas kreipimasis į G.O‘Doherty, prašant pašalinti D.Gilsenano atvaizdą, ir pradėjus eskaluoti nukentėjusiosios užgauliojimą internete.

Liepą Dublino teismas uždraudė „The Irish Light“ redaktorei susisiekti su E.Campbell bei naudoti ar skelbti jos sūnaus atvaizdą bet kokiais tikslais be motinos leidimo.

Tačiau E.Campbell žeidžiantys įrašai toliau buvo skelbiami socialiniuose tinkluose, įskaitant ir „The Irish Light“ „X“ (anksčiau vadinto „Twitter“) paskyroje, kurią, kaip ji pati pripažino, valdo leidinio redaktorė G.O‘Doherty.

Pirmasis toks atvejis

E.Campbell apie priekabiavimą pranešė policijai, tačiau, C.Mulhollando teigimu, pareigūnai vis dar nesusisiekė ir neapklausė G.O‘Doherty.

Airijos Respublikos nacionalinės policijos tarnybos atstovas sakė, kad tarnyba neteikia komentarų apie konkrečius asmenis bei vykdomus tyrimus. Atstovo teigimu, policija ir toliau aktyviai tiria tariamą priekabiavimą, kurį patiria asmuo iš Airijos šiaurės vakarų regiono.

G.O‘Doherty ir „The Irish Light“ neatsakė į BBC prašymą pakomentuoti situaciją. Tačiau socialinėse medijose „The Irish Light“ skelbė, kad BBC sieks apšmeižti G.O‘Doherty, nes ji „atskleidė vakcinomis vykdytą genocidą.“

Interneto įrašuose G.O‘Doherty neigia priekabiavusi prie E.Campbell ir toliau tikina, kad jos sūnaus mirtis buvo nulemta piktų bei paslaptingų priežasčių. Ji taip pat pasisamdė advokatą, kuris ją gins teismo metu.

„The Irish Light“ yra savo bendravardžio Jungtinėje Karalystėje „The Light“ seserinis laikraštis. Tiesa, redakcijos požiūriu, šie du leidiniai yra nepriklausomi vienas nuo kito.

Jungtinėje Karalystėje leidžiamas „The Light“ ragino įvykdyti mirties bausmes politikams ir gydytojams. Negana to, pastarasis laikraštis turi sąsajų su Didžiosios Britanijos kraštutiniais dešiniaisiais ir Vokietijos leidiniu, kuris siejamas su nesėkmingu bandymu įvykdyti perversmą šalyje.

Nors manoma, kad E.Campbell yra pirmas asmuo, padavęs kokį nors leidinį į teismą dėl melagingų tikinimų, jog jų artimojo mirtį lėmė vakcina, jos byla turi panašumų su kitų nuo sąmokslo teorijų nukentėjusiųjų asmenų inicijuotais teisiniais procesais.

Štai, pavyzdžiui, teroro išpuolį Mančesterio arenoje išgyvenę asmenys padavė į teismą asmenis, tikinusius, kad ši ataka buvo netikra, o Sandy Hook mokykloje įvykusios tragedijos aukų tėvai teisme laimėjo prieš „Infowars“ tinklapio įkūrėją Alexą Jonesą.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.