Pritarta siūlymui skirti per 20 milijonų eurų daugiau sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti

Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė skirti 23,6 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto rezervo rizikos valdymo dalies, kad būtų galima kompensuoti suteiktas medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas, kurių įstaigos suteikia daugiau nei numatyta šių metų sutartyse, apmokėti daugiau ortopedijos techninių priemonių, taip pat sveikatos priežiūros paslaugų, suteiktų gyventojams, kurie tikrinosi pagal prevencines ligų programas, protezavo dantis.

Valstybinė ligonių kasa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinė ligonių kasa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinė ligonių kasa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinė ligonių kasa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinės ligonių kasos inf.

Aug 11, 2023, 12:53 PM

3,8 mln. eurų atiteks sveikatos priežiūros įstaigoms, teikiančioms medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas, suteiktas per pirmąjį šių metų pusmetį. Šiuo laikotarpiu gyventojams buvo suteikta daugiau medicininės reabilitacijos paslaugų, nei buvo numatyta sutartyse, todėl nuspręsta iš PSDF biudžeto rezervo rizikos valdymo dalies skirti lėšų šioms paslaugoms apmokėti. Tuo siekiama, kad su įstaigomis būtų atsiskaityta už faktiškai suteiktas paslaugas, o pacientai ir ateityje gautų visas reikalingas paslaugas.

Suteiktų ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugų apimtys per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo daugiau kaip 16 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, todėl didžioji skirtų lėšų dalis bus skirta šios reabilitacijos rūšies išaugusioms paslaugoms apmokėti. Augo ir suteikiamų prioritetinių stacionarinių medicininės reabilitacijos paslaugų skaičius, todėl rudenį bus svarstoma ir dėl papildomų lėšų šiai reabilitacijos rūšiai. Prioritetinės stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos yra teikiamos ypač jautrioms pacientų grupėms – pacientams po insulto, infarkto, endoprotezavimo operacijos, onkologinių ligų ir kt.

2,6 mln. eurų skirta ortopedijos techninėms priemonėms, kad būtų apmokėtos prioritetinėms ortopedijos techninėms priemonėms priskiriamų galūnių protezų, pagal užsakymą individualiai pagamintos sudėtingos ortopedinės avalynės, taip pat klausos aparatų išlaidos.

Didelis papildomų lėšų poreikis yra atsiradęs sudėtingai ortopedinei avalynei įsigyti. Šio tipo avalynės užsakymo priėmimo laukia per 1 000 gyventojų. Prognozuojama, kad iki metų pabaigos papildomų lėšų poreikis sieks apie 170 tūkst. eurų.

4,9 mln. eurų skiriama sveikatos priežiūros paslaugoms, teikiamoms vykdant penkias iš PSDF finansuojamas prevencines programas. Šiais metais ženkliai išaugo šių paslaugų skaičius. Labiausiai padidėjo širdies ir kraujagyslių ligų, priešinės liaukos vėžio prevencinių programų teikiamų paslaugų apimtys. Pagal prevencines programas suteiktoms sveikatos priežiūros paslaugoms 2023 m. skirta 34,4 mln. eurų, tačiau prognozuojama, kad šioms paslaugoms apmokėti reikės 39,3 mln. eurų. Viršijimui apmokėti neužtenka PSDF turimų lėšų, todėl norint laiku atsiskaityti su įstaigomis už visas faktiškai suteiktas paslaugas nutarta skirti papildomai iš PSDF rezervo dalies.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 1,4 mln. žmonių, kurie gali gauti PSDF kompensuojamas prevencinėse programose numatytas paslaugas, t. y. nemokamai išsitirti dėl gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos ir priešinės liaukos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų.

Laiku užkirtus kelią ligai, išsaugoma asmens sveikata ir darbingumas, nereikia kreiptis į specialistus dėl tolesnio gydymo, taupomas gydytojų darbo laikas, išvengiama didesnių gydymo išlaidų.

Dar 12,3 mln. eurų atiteko dantų protezavimo paslaugoms apmokėti. Šiais metais suteiktų dantų protezavimo paslaugų skaičius bei lėšų poreikis apmokėti šioms paslaugoms taip pat didesnis. Prognozuojama, kad šiais metais šioms paslaugoms apmokėti iš viso bus panaudota beveik 60,5 mln. eurų.

PSDF rezervo rizikos valdymo dalies lėšos skiriamos sveikatos apsaugos ministro sprendimu, įvertinus Valstybinės ligonių kasos ir Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nuomones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.