Lenkijoje – jau 14 žmonių pražudęs infekcijos protrūkis: įspėja ir lietuvius

Pirmadienį sveikatos priežiūros institucijos paskelbė, kad Lenkijos pietryčiuose esančiame Žešuve kilo legioneliozės protrūkis, fiksuojami mirties atvejai, pranešama, kad aukų padaugėjo iki 14. Lietuvos tarnybos praneša, kad atidžiai seka situaciją kaimyninėje šalyje. 

Šiemet Lietuvoje nustatyta neįprastai daug legioneliozės atvejų.<br>lrytas.lt koliažas
Šiemet Lietuvoje nustatyta neįprastai daug legioneliozės atvejų.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-29 11:57, atnaujinta 2023-08-29 13:08

Pasak Lenkijos pareigūnų, visi mirusieji sirgo gretutinėmis ligomis.

Tuo metu Žešuve ir kituose miestuose dėl protrūkio hospitalizuotų asmenų skaičius padidėjo iki 159.

Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) parašė, kad labiausiai tikėtinas protrūkio šaltinis yra vandens tiekimo sistema. Tai esą patvirtino pirmieji vandens mėginių tyrimų rezultatai.

Vis dar aiškinamasi, kaip patogenas pateko į vandenį.

Legioneliozę sukelia bakterijos, galinčios daugintis vandenyje ir oro kondicionavimo sistemose. Plisdama per užkrėstus vandens lašelius, ši infekcija gali sukelti karščiavimą ir pneumoniją. Labiausiai pažeidžiami žmonės, turintys silpną imuninę sistemą.

Pirmadienį Žešuvo valdžios institucijos paskelbė, kad buvo užbaigta viešojo vandens tiekimo sistemos dezinfekcija.

Įspėjimas Lietuvos gyventojams

Kol kas nėra nustatytas užkrato šaltinis. NVSC atidžiai seka kolegų iš Lenkijos skelbiamą informaciją, ligos galimo šaltinio nustatymas Lenkijoje gali būti naudingas nagrinėjant ligos atvejus Lietuvoje.

NVSC primena, kad pirmąjį šių metų pusmetį užfiksavus daugiau legioneliozės atvejų nei ankstesniais metais, liepos 1 d. buvo patvirtinta nauja higienos norma, kuri įpareigojo karšto vandens tiekėjus užtikrinti, kad vandentiekio sistemose karšto vandens temperatūra būtų ne žemesnė nei 50 °C.

Pagrindinės taisyklės:

Nuleisti užsistovėjusį vandenį. Būtent stovinčiame netinkamos temperatūros vandenyje bakterijos ir linkusios daugintis, todėl po ilgesnės naudojimosi karštu vandeniu pertraukos, pavyzdžiui, grįžus iš 2 savaites ar ilgiau trukusių atostogų, pirmiausia būtina karštą vandenį iš kiekvieno namuose esančio čiaupo stipria srove nuleisti 5 minutes ir tik tuomet po juo praustis.

Reguliariai valyti dušų galvutes ir čiaupus. Legionelioze užsikrečiama įkvėpus vandens lašelių – aerozolio, kuris susidaro, pavyzdžiui, prausiantis duše. Būtent dušų galvutėse ar čiaupuose ilgainiui susikaupusiose nuosėdose gali atsirasti ir daugintis legionelės. Rekomenduojama šiuos įrenginius valyti bent kartą per mėnesį, kad neužkalkėtų.

Palaikyti tinkamą temperatūrą. Kad vandens sistemose neatsirastų sveikatai pavojingų bakterijų (legionelių), būtina palaikyti tinkamą vandens temperatūrą: karštas vanduo visada turi būti pakankamai karštas (čiaupuose ne mažiau kaip 50 °C), o šaltas – visada pakankamai šaltas (ne daugiau kaip 20 °C).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.