Lietuvą netrukus pasieks nauja vakcina nuo COVID-19: rekomenduos skiepytis visiems

Atėjo ruduo, artėja ir peršalimo ligų sezonas. Specialistai jau pastebi, kad daugėja COVID-19 infekcijos atvejų, daugės susirgimų ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 3:54 PM

Apie artėjantį ligų sezoną „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Pasak jos, rugpjūtį pastebėtas COVID-19 atvejų augimas, tačiau pagrindo nerimui nėra, nes iki epideminio lygio toli, o panašios tendencijos išlieka ir užsienyje.

G.Gargasienės teigimu, sunku pasakyti, ar užsikrėtimų daugėja dėl naujos koronaviruso atmainos, nes laboratorijoje atliekami sekoskaitos tyrimai trunka ilgai, situacija aiški bus tik po savaitės, dviejų.

„Europoje užfiksuoti naujo varianto atvejai, tačiau noriu pabrėžti, kad tai nėra visiškai nauja atmaina, o mums žinoma, omikron atmaina, kuri didelį sergamumą sukėlė praėjusiais metais“, – sakė G.Gargasienė ir pridūrė, kad virusai nuolat mutuoja.

„Norėčiau pabrėžti, kad sunkesnių ligos atvejų, hospitalizacijos ar mirties atvejų didėjimo, susijusio su naujos atmainos atsiradimu, Europoje kol kas nėra stebima“, – nuramino NVSC specialistė.

Rekomenduos skiepytis visiems

Įprasta, kad prie viruso pokyčių stengiamasi priderinti ir skiepus. G.Gargasienė paaiškino, kad rudenį Lietuvą pasieks nauja vakcina, modifikuota pagal cirkuliuojantį virusą.

„Bus labai rekomenduojama skiepytis asmenims, kurie priklauso rizikos grupėms. Buvo akcentuojama, kad jie yra labai pažeidžiama visuomenės dalis.

Aišku, leidžiama ir rekomenduojama skiepytis bus visiems visuomenės nariams“, – pasakojo G.Gargasienė.

Specialistės žiniomis, vakcinos nuo COVID-19 tinkamos vaikams nuo 6 mėnesių amžiaus. Tiesa, dar neaišku, kurio gamintojo skiepai Lietuvą pasieks šį rudenį.

G.Gargasienė akcentavo, kad apsispręsti turės patys gyventojai, nes tik jie gali įvertinti juos liečiančias aplinkybes.

„Gydytojai pateikė tokią informaciją, kad tai priklauso nuo asmeninės žmogaus sveikatos būklės. Nepriklausomai nuo amžiaus, jeigu žmogus turi lėtinių ligų, priklauso vienai iš rizikos grupių, tikimybė susirgti ir turėti sunkesnę ligos formą yra daug didesnė“, – įspėjo NVSC specialistė.

Ji paaiškino, kad ir gripo vakcina rekomenduojama visiems, bet rizikos grupės asmenys pasiskiepyti raginami intensyviau, kad būtų išvengta sunkių ligos ir mirties atvejų.

G.Gargasienė pastebėjo, kad vakcinas vasarą gyventojai apskritai pamiršta. Tėvai planuoja atostogas ir keliauja, atideda kalendorinius vaikų skiepus.

„Vasara yra tas laikas, kai mes užmirštame, kad yra ligos, prevenciją, pačius skiepus. Ruduo yra laikas, kai reikia priminti kokios ligos kokiu laikotarpiu cirkuliuoja ir kaip nuo jų apsisaugoti“, – sakė G.Gargasienė.

Vaikai grįžta į mokyklas

Specialistė priminė, kad praėjusį sezoną sergamumo peršalimo ligomis pikas buvo neįprastai anksti – didžiausias sergamumas fiksuotas lapkričio-gruodžio mėnesiais.

„Kaip bus šiemet, neaišku, bet žmonėms reikia priminti, kad sezonas gali prasidėti anksčiau. Spėlioti sunku, bet ruoštis reikėtų“, – pabrėžė G.Gargasienė.

Ji paaiškino, kad mokinių ugdymas bus organizuojamas įprasta tvarka, bet numatyti ir įprasti infekcijų kontrolės įrankiai, pavyzdžiui, nuotolinis ugdymas, jei nepavyksta užtikrinti saugaus kontaktinio mokymo proceso.

„Infekcijų plitimą ribojantis režimas buvo skelbiamas ugdymo įstaigose pernai, šiemet išlieka tokia pati galimybė. Kol kas kalbame apie įprastai organizuojamą ugdymą“, – akcentavo G.Gargasienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.