Po Valstybės kontrolės vertinimo, SAM reakcija: slaugos specialistų poreikio užtikrinimas – tarp prioritetinių sričių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad siekia ir toliau gerinti slaugytojų darbo sąlygas, kelti šios profesijos prestižą bei gerinti paslaugų kokybę, norint užtikrinti slaugos kokybės gerinimą, slaugytojų poreikio planavimą ir jų kompetencijų tobulinimą, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viceministrė Danguolė Jankauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viceministrė Danguolė Jankauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 11:34 AM

„Šiais mokslo metais norinčiųjų studijuoti valstybės finansuojamose (VF) slaugos studijose panoro daugiau nei numatyta finansuojamų vietų. Sutarus su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, slaugos studijos buvo išskirtos kaip prioritetinės – atsižvelgus į stojančiųjų skaičių, VF vietų skaičius buvo maksimaliai padidintas“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Ministerija praneša atlikusi gydymo įstaigų apklausą ir sudariusi sąrašą, kurios įstaigos, siekiant pritraukti būsimus specialistus, planuoja apmokėti studijų kainą ir taikyti kitas skatinamąsias priemones. Taip pat pastebima tendencija, jog nemažai būsimų studentų stoja į valstybės nefinansuojamas (VnF) studijų vietas (jau išnaudoję VF studijų vietą, neatitinka minimalių priėmimo reikalavimų ir kt.), todėl SAM ragina gydymo įstaigas prisidėti prie studijų kainos finansavimo.

Pasak SAM, slaugytojams nuo 2024 metų bus suteikiama daugiau teisių, atsakomybės ir savarankiškumo – ministerija įteisina savarankiškas slaugytojo konsultacijas.

„Dirbdamas šeimos gydytojo komandoje, slaugytojas ir iki šiol atlikdavo daug panašių funkcijų, tačiau jos nebuvo vertinamos kaip savarankiška slaugytojo veikla, o kaip šeimos gydytojo konsultacijos dalis“, – pažymima pranešime.

Ministerijos teigimu, sveikatos priežiūros specialistų, tarp kurių – ir slaugos specialistų, profesinės kvalifikacijos tobulinimui numatytas 27,55 mln. eurų finansavimas iš 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programos.

„Ilgalaikės priežiūros paslaugų plėtrai numatoma skirti daugiau nei 100 mln. eurų, kurie bus nukreipti į infrastruktūros gerinimą ir slaugos specialistų kvalifikacijos tobulinimą.

Planuojama parengti slaugytojų kvalifikacijos tobulinimo programas ir apmokyti 4 tūkst. slaugos specialistų, teiksiančių ilgalaikės priežiūros paslaugas“, – skelbia SAM ir pažymi, kad, siekiant užtikrinti paslaugų kokybę, į slaugos studijų krypties programas numatoma įtraukti ilgalaikės priežiūros elementus – senatvine demencija sergančių asmenų priežiūrą ir slaugą.

Pabrėžiama, kad iš 2021–2027 m. ES fondų investicijų programos, papildomai sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo priemonėms suplanuota 14 mln. eurų.

Ministerijos teigimu, šiuo metu peržiūrimi ir jau pakeisti slaugos paslaugas reglamentuojantys teisės aktai, kuriuose nustatomi konkretūs galimi darbo krūviai slaugos specialistams.

„Tai leis išvengti iki šiol slaugytojų darbą lydėjusių pernelyg didelių krūvių. Pavyzdžiui, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų teikimo tvarka numato, kad vienas bendrosios praktikos arba išplėstinės praktikos slaugytojas dienos metu paslaugą teikia ne daugiau kaip 20 pacientų, nakties metu – ne daugiau kaip 30 pacientų. Šiuo metu praktikoje pasitaiko ir po 60 pacientų vienam slaugytojui“, – praneša ministerija.

Pastaruoju metu didinamas ir darbo užmokestis slaugytojams, praneša SAM. Paskutinis sutarties atnaujinimas, pasirašytas 2022 m. spalio 18 d., bei PSDF finansinės galimybės leido numatyti 8 proc. darbo užmokesčio augimą viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams nuo 2023 m. sausio 1 d.

„Slaugytojo atlyginimas dėl to turėjo padidėti vidutiniškai 85–100 eurų. Naujausiais VLK duomenimis, vidutinis slaugytojo atlyginimas jau viršijo šalies vidutinį darbo užmokestį, kai tuo tarpu visai neseniai stipriai atsiliko“, – skelbia SAM.

ELTA primena, kad antradienį Valstybės kontrolės auditoriai paskelbė savo vertinimo ataskaitą, kurioje prieita išvados, kad slaugos specialistų pritraukimas ir išlaikymas darbo vietose turėtų būti veiksmingesnis, o jų poreikio planavimą būtina tobulinti valstybės lygiu.

Valstybės kontrolė nustatė, kad iki šiol nėra parengta sveikatos priežiūros specialistų (įskaitant slaugos) poreikio prognozė, kurioje būtų įvertinta gydymo įstaigų tinklo pertvarka, regionų skirtumai, slaugos specialistų kvalifikacijos ir specializacijos.

Pažymima, kad poreikio planavimui užtikrinti būtini patikimi duomenys, tačiau ministerijos ir savivaldybių pateikti 2022 m. slaugytojų trūkumą apibūdinantys duomenys skiriasi 5, o slaugytojo padėjėjų – 36 kartus.

Pažymima, kad nors Sveikatos apsaugos ministerija pernai parengė slaugytojų pritraukimo priemonių plano projektą ir numatė tam skirti 14 mln. eurų finansavimą, planas vis dar yra nepatvirtintas, taip pat nustatyta, kad ministerija nežino, kokia lėšų dalis bus skirta slaugos specialistams pritraukti.

Taip pat, kaip pažymi Valstybės kontrolės auditoriai, nors slaugos studijoms skiriamas valstybės finansavimas didėjo, aukštesnės kvalifikacijos slaugytojai nebus parengti, nes pastaruosius 3 metus mažėjo besirenkančių slaugytojų magistrantūros studijas.

Audito metu taip pat nustatyta, kad tik 16 proc. dirbančių slaugos specialistų mano, jog slaugytojo profesija yra patraukli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?