Ruošiantis skiepytis nuo gripo ir COVID-19 – nauja galimybė: ramina, kad šalutinių reakcijų dvi vakcinos nesukels

Artėjant peršalimo ligų sezonui jau stebimas padidėjęs sergamumas viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Tačiau užsikrėtimo COVID-19 infekcija atvejų nustatoma 4 kartus mažiau, nei pernai tuo pačiu metu, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Greta Gargasienė.

skiepai<br>Asociatyvinė E.Paukštės/NVI nuotr.
skiepai<br>Asociatyvinė E.Paukštės/NVI nuotr.
skiepai<br>T.Bauro nuotr.
skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Skiepijimosi atmintinė<br>SAM infografikas
Skiepijimosi atmintinė<br>SAM infografikas
Skiepijimosi atmintinė<br>SAM infografikas
Skiepijimosi atmintinė<br>SAM infografikas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 9:27 PM

Ji paaiškino, kad gripas ir COVID-19 infekcija – ne vieninteliai paplitę virusai. Lietuvos gyventojai šiomis dienomis serga respiraciniu sincitiniu virusu, rinovirusu, adenovirusais ir kitomis peršalimo ligomis.

Pasak G.Gargasienės šios infekcijos mažiau agresyvios nei koronavirusas ar gripas, rečiau sukelia komplikacijas ir pareikalauja gydymo ligoninėje.

Rugsėjis lepina neįprastai šiltais orais. Tačiau tai nereiškia, kad susirgti negalima.

„Susibūrimai šiuo metu yra dažnesni. Žmonės, kad būna lauke – labai gerai, bet nesilaikant prevencijos priemonių kvėpavimo takų infekcijos plinta greitai.

Net ir esant geram orui, susirinkus į kolektyvą ir esant bent vienam susirgimo atvejui, kai žmogus nėra sąmoningas ir pajutęs ligos simptomus eina į susibūrimo vietas, jis infekciją nešioja ir sergamumas didėja dėl nenutrūkstančios ligos perdavimo grandinės“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė G.Gargasienė.

Vienas apsilankymas – du skiepai

Numatoma, kad vakcina nuo gripo visas šalies sveikatos priežiūros įstaigas pasieks iki spalio 1 d. Kai kur jau pradėtas skiepijimas.

„Kalbant apie COVID-19 vakciną, gydymo įstaigos atnaujintą skiepą užsisakyti gali jau šią savaitę. Kiek žinau, nuo spalio 5 d. bus galimybė pasiskiepyti ir atnaujinta COVID-19 vakcina“, – pasakojo G.Gargasienė.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šiemet Lietuva įsigijo apie 200 tūkst. gripo ir apie 120 tūkst. COVID-19 vakcinų.

Gripo vakcina nemokamai bus skiepijami tik rizikos grupių gyventojai, tuo metu nuo COVID-19 ligos nemokamai pasiskiepyti galės visi norintieji.

Gyventojai skiepytis nuo COVID-19 ligos ir nuo gripo galės vieno vizito metu gydymo įstaigoje.

„Remiantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis ir Lietuvos infektologų draugijos išreikšta pozicija, tai yra saugu.

Tai atskiros vakcinos, du atskiri dūriai, bet rekomenduojama skiepyti vieno vizito metu, ypatingai rizikos grupėms priklausančius asmenis, kuriems galbūt yra sudėtinga užsiregistruoti ir atvykti į gydymo įstaigą“, – teigė G.Gargasienė.

Du skiepai tą pačią dieną – ar galimi to šalutiniai poveikiai?

„Nėra kažkokių įrodymų, kad pasiskiepijus tą pačią dieną būtų padidintas nepageidaujamų reiškinių po vakcinacijos dažnis.

Galima tikėtis bendrų povakcininių reiškinių, kaip dūrio vietos patinimas, paraudimas, galbūt skausmingumas, tačiau nebuvo išreikšta didesnių nepageidaujmų reiškinių, kuriuos galėtų sukelti skiepijimas vieno vizito metu“, – patikino NVSC atstovė.

Pasak jos, karščiavimas – taip pat normali organizmo reakcija į skiepą.

„Temperatūros pakilimas pasitaiko. Tai – vienas iš šalutinių reiškinių, tačiau jis labai greitai – paros, dviejų bėgyje – praeina. Organizmas informuoja imuninį apsaugą prieš ligą, nuo kurios yra paskiepijama“, – paaiškino G.Gargasienė.

Specialistė pabrėžė, kad skiepijimas abiem vakcinomis nėra prievolė, o galimybė. Jei žmogus pageidauja, gali rinktis ir vieną skiepą.

Ligoninėse – pirmieji sergantieji COVID-19

Profesorės Ligitos Jančorienės teigimu, pirmadienį ryte Santaros klinikų Infekcinių ligų centre trečdalis lovų jau yra užimtos pacientų su COVID-19.

„COVID-19 sezonas po truputį pagauna pagreitį. Šiandien iš ryto Vilniaus universiteto ligoninėje Infekcinių ligų centro maždaug trečdalis stacionarinių lovų šiuo metu yra užimta kaip tik tų pacientų, kurie gydomi dėl COVID-19 infekcijos“, – sakė Infekcinių ligų centro vadovė.

Vis dėlto, ji pabrėžė, kad ligoninėje gydymi pacientai priklauso rizikos grupei.

„Visi pacientai priklauso rizikos grupei“, – pridūrė L. Jančorienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.