Artėja pavojingos infekcijos sezonas: plinta ypač lengvai, užsikrėsti baisiai nemalonu

Šaltuoju metų laiku epidemiologai fiksuoja daugybę susirgimu rotavirusine infekcija. Pernai viename Vilniaus miesto darželyje fiksuoto protrūkio užsikrėtusi mažametė mergaitė intensyviai kovojo su virusu ir per plauką išsigelbėjo iš mirties gniaužtų. Tokių istorijų ne viena.

Pykinimas<br>123rf nuotr.
Pykinimas<br>123rf nuotr.
vaikų darželis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
vaikų darželis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Profesorius Vytautas Usonis<br>VU MF nuotr.
Profesorius Vytautas Usonis<br>VU MF nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rūta Vildžiūnaitė

Oct 1, 2023, 8:20 PM, atnaujinta Oct 2, 2023, 9:12 AM

Komplikacijų grėsmė

Lietuvoje kasmet yra registruojama apie 2–3 tūkst. rotavirusinės infekcijos atvejų. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovės Aušros Bartulienės, nepaisant to, jog Lietuvoje sergamumas padidėja gruodžio – balandžio mėnesiais, susirgimai yra registruojami ištisus metus.

Rotavirusas lengvai plinta tarp kūdikių ir mažų vaikų. Susirgti šia liga galima daugiau nei vieną kartą.

Susirgus rotavirusine infekcija svarbiausiai yra žinoti, kaip tinkamai rūpintis sveikata ir negauti baisių komplikacijų. Komplikacijos itin pavojingos mažiems vaikams dėl mažos kūno masės, laiku nepradėjus gydymo ir greito organizmo atstatymo vaikui gali grėsti net mirtis.

„Pakartotinas vėmimas, labai gausus ir vandeningas viduriavimas yra priežastis, kodėl vaikai labai greitai, per kelias valandas, netenka daug skysčių, elektrolitų ir tada jau reikia intensyvesnio gydymo“, – įspėja gydytojas pediatras prof. Vytautas Usonis.

Rotavirusas suaugusiems pasireiškia panašiais simptomais kaip ir vaikams. Susirgti šia infekcija – menkas malonumas.

Būtinas namų vaistinėlės komponentas

Pasak V.Usonio, norint apsisaugoti nuo gresiamų komplikacijų ir sėkmingai gydyti vaiką nuo rotaviruso svarbiausia yra geriamoji rehidracija.

„Svarbu šeimoms, auginančioms kūdikius ir mažus vaikus – namų vaistinėlėje turėti geriamos rehidracijos druskinių ruošinių, jų įvairių rūšių yra vaistinėse. Sugirdyti vaikui tirpalą reikia dėl bet kokios priežasties gausiai išvėmus, skystai pasituštinus“, – pataria gydytojas.

V. Usonis pastebi, kad vaikų susirgimai tampa ir socialine problema. Tėvai negali eiti į darbą, vaikas nebelanko darželio arba mokyklos, jeigu vaikui tenka atsigulti į ligoninę, vėlgi stresas – neįprasta aplinka, nepažįstami palatos kaimynai. Visi šie dalykai stipriai atsiliepia šeimos socialiniam gyvenimui.

Higienos įgūdžių stoka yra pagrindinė infekcijos plitimo priežastis. „Virusai plinta tiek šeimose, tiek vaikų kolektyvuose per užterštas rankas ir aplinkos paviršius. Vaikai iš kolektyvo virusų parsineša namo, kur užsikrečia kiti šeimos nariai“, – sako A. Bartulienė.

Sergantis žmogus virusus išskiria vidutiniškai 7 dienas, todėl patartina vaiko neleisti į kolektyvą kol yra klinikiniai ligos simptomai ir dar kelias dienas jiems išnykus.

Veiksmingiausia apsauga – skiepai

Lietuvoje nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio valstybės lėšomis vaikai yra skiepijami nuo rotavirusinės infekcijos. Pasak NVSC atstovės, skiepai yra veiksmingiausias būdas apsisaugoti – vakcinacija suteikia 95 proc. apsaugą nuo sunkių rotavirusinės infekcijos ligos formų.

„Skiepai nuo rotavirusinės infekcijos turi būti atlikti kūdikiams ne vėliau kaip iki 32 savaičių amžiaus.

Kūdikiai skiepijami trimis vakcinos dozėmis: pirmoji dozė įskiepijama 2 mėn., antroji – 4 mėn., trečioji – 6 mėn. kūdikiams“, – paaiškina A. Bartulienė.

V.Usonis rotavirusinę infekciją lygina su guminio kamuoliuko pašokimu. „Nukritus pirmą kartą jis pašoka labiausiai, antrą kartą žemiau, trečią kartą dar žemiau ir taip toliau. Taip yra ir su rotavirusine infekcija – pirmą kartą užsikrėtus liga, grėsmė yra pati didžiausia.

Antras ir trečias kartas būna žymiai lengvesni. Vakcinos įskiepijimas atlieka pirmų dviejų arba trijų kamuoliukų pašokimo vaidmenį – sužadina gleivinių, žarnyno imuninį atsaką“, – pasakoja gydytojas.

NVSC pataria, kokia profilaktika yra būtina sergant rotavirusine infekcija:

– Rankų higiena – pagrindinė profilaktikos priemonė, mažinanti rotavirusinės infekcijos plitimo riziką. Plaunant rankas su muilu, nuo jų pašalinama beveik 95 proc. žmogui patogeninių bakterijų ir virusų. Rankas plauti būtina ne tik pasinaudojus tualetu ar po sąlyčio su ligonio išmatomis, bet grįžus iš parduotuvės, po važiavimo visuomeniniu transportu, kiekvieną kartą prieš valgį ir maisto gaminimą. Kol maži vaikai nesugeba patys nusiplauti tinkamai rankų, tai turėtų daryti kolektyvuose personalas, o namuose – tėvai;

– Ligoniui namuose reikėtų paskirti atskirą kambarį ar jo dalį. Kambarį, kuriame guli ligonis, būtina gerai vėdinti. Sergančiojo slaugai naudoti kuo daugiau vienkartinių slaugos priemonių;

– Tualetą ir ligonio kambarį valyti atskirais įrankiais, šluostėmis, naudojant chloro turinčias dezinfekcines medžiagas;

– Saugiai šalinti sergančiojo kūdikio sauskelnes, atskirai laikyti ir skalbti nešvarius ligonio rankšluosčius, baltinius. Patartina juos 15 minučių pavirinti su skalbimo milteliais. Išdžiovintus skalbinius gerai išlyginti karšta laidyne;

– Vaiko žaislus plauti muilo ar sodos tirpalu, skalauti tekančiu vandeniu, išdžiovinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.