Medikai: gyventojai nuo gripo skiepijasi noriau nei nuo COVID-19

Nors Lietuvą jau yra pasiekusi tiek COVID-19, tiek gripo vakcina, pastarosios gydymo įstaigos užsako daugiau. Sveikatos priežiūros centrų atstovai pripažįsta – retas gyventojas nori pasiskiepyti nuo koronaviruso, todėl ir COVID-19 vakcinų užsakoma mažiau.

skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
skiepai<br>T.Bauro nuotr.
skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 9:26 AM

„Žmonės mums skambina ir rašo, teigdami, kad kreipėsi į gydymo įstaigas ir pasigedo būtent COVID-19 vakcinos. Jie norėtų pasiskiepyti vieno vizito metu, kaip yra rekomenduojama, bet susiduria su tokia problema, nors vakcina nuo COVID-19 infekcijos jau yra Lietuvoje nuo rugsėjo vidurio“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė NVSC specialistė Daiva Razmuvienė.

„Iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų aktyvesnio šio vakcinos užsakymo. Jau yra ne kartą kreiptasi, ne kartą informuotos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, tikrai reikia paskatinti užsakyti vakcinų, nes žmonės nori. Ir reikia suprasti, kad tas noras, besikreipiant į gydymo įstaigą kelis kartus, gali pradingti“, – kalbėjo epidemiologė.

Savo ruožtu Šilalės pirminės sveikatos priežiūros centro skiepijimų koordinatorė Neringa Krasauskienė pripažįsta, kad šiuo metu vakcinos nuo COVID-19 jos gydymo įstaiga dar neturi.

Anot skiepijimų koordinatorės, žymiai daugiau gyventojų nori pasiskiepyti nuo gripo, todėl ir šios vakcinos įstaiga turi daugiau.

„Žmonės kur kas aktyviau skiepijasi nuo gripo. COVID-19 vakcinos poreikis yra tikrai sumažėjęs palyginus su tuo, kas buvo pandemijos pradžioje“, – kalbėjo N. Krasauskienė.

„Gydytojai, slaugytojos, registratorės kalbasi su pacientais, mes registruojame žmones, todėl turime daugmaž skaičių, kiek nori skiepytis, ir užsisakome vakcinos reikiamą kiekį“, – paaiškino ji.

Sostinės Centro poliklinikos gydytoja imunoprofilaktikai Lijana Žmuidzinavičiūtė pritarė kolegei pridurdama, kad iš 10 rizikos grupei priklausančių pacientų tik vienas išreiškė norą skiepytis tiek gripo, tiek COVID-19 vakcina.

„Tikrai vakcinos nuo gripo poreikis yra žymiai didesnis. Ir kalbantis su pacientais tai jaučiasi.

Pavyzdžiui, vakar bendravau su vienos rimtos rizikos grupės 10-čia pacientų – deja, iš 10 tik vienas pareiškė norą skiepytis abiem vakcinomis, 3 – nuo gripo, 4 žadėjo pagalvoti ir 3 atsisakė skiepytis ir nuo to , ir nuo to“, – sakė L. Žmuidzinavičiūtė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį gydymo įstaigose pradedama skiepyti nuo gripo ir koronaviruso vieno vizito metu. Norintys pasiskiepyti abiem vakcinomis turėtų kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje yra prisirašę.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad vakcinacija nuo COVID-19 ligos yra nemokama visiems šalies gyventojams, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu.

Šiuo metu Lietuvoje galima pasiskiepyti atnaujinta „Comirnaty XBB.1.5“ vakcina, skirta koronaviruso Omikron atmainos potipiui XBB. Pasiskiepyti atnaujinta vakcina gali visi gyventojai, kuriems praėjo 6 mėnesiai po persirgimo arba pastarosios vakcinacijos.

Visgi ministerija labiausiai rekomenduoja pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems gyventojams, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams bei nėščiosioms.

Gyventojai registruotis COVID-19 vakcinai gali KoronaStop internetinėje svetainėje, per Išankstinę pacientų registravimo sistemą (IPR) arba tiesiogiai kreipiantis į gydymo įstaigą.

SAM atkreipia dėmesį, kad nuo gripo viruso nemokamai skiepijami tik rizikos grupės asmenys – vyresnio amžiaus, sergantys lėtinėmis ligomis, gyvenantys slaugos įstaigose, dirbantys gydymo įstaigose bei nėščiosios.

„Gripo vakcinos rizikos grupėms priklausantiems asmenims valstybės lėšomis kompensuojamos toje gydymo įstaigoje, kurioje asmuo yra registruotas“, – pažymi ministerija.

„Savo lėšomis galima pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje ar vaistinėse“, – priduria SAM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.