Profesorius J. Kalibatas: koronavirusas vėl puola – omikron naujos atmainos

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis nuo koronaviruso atsiradimo pradžios pasaulyje oficialiai jau registruota virš 771 milijono užsikrėtimo atvejų bei virš 6,9 milijono mirčių, kurių pagrindine priežastimi buvo koronavirusinės infekcijos sukeltos komplikacijos.

Julius Kalibatas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Julius Kalibatas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Prof. habil. dr. Julius Kalibatas, Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas

Oct 6, 2023, 10:15 AM

Deja, dalis mokslininkų nurodo, kad, realūs skaičiai gali būti kur kas didesni, nes totalitarinių režimų valdomos ar neturtingos trečiojo pasaulio šalys dėl tam tikrų politinių sumetimų ar kitų priežasčių pateikė tikrovės neatitinkančius faktus.

Realybėje PSO registruoti duomenys yra ženkliai sumažinti. Juk net naivus žmogus sunkiai patikės, kad Afrikoje užsikrėtimų koronavirusu skaičius daugiau negu du kartus mažesnis, negu Europoje arba Rusijoje su dideles finansines problemas turinčia sveikatos apsaugos sistema COVID-19 atvejų buvo mažiau, negu Italijoje ar Prancūzijoje.

Nežiūrint visų sunkumų, kuriamų sąmokslo teorijų, antivakserių judėjimų, visi buvome liudininkai ne tik atsirandančių naujų koronaviruso variantų bei neregėto masto pasaulinės vakcinacijos kampanijos, bet ir mokslo triumfo, kada per neįtikėtinai trumpą laiko tarpą buvo sukurtos efektyvios vakcinos bei suleista virš 13,5 milijardo dozių, kas leido išgelbėti dešimtis milijonų gyvybių.

Jeigu koronaviruso plitimo pradžioje mirtingumas nuo šios infekcijos siekė net 4,2proc., tai dabar – tik 0,12 proc. Paplitus lengva klinikine eiga pasižyminčiam koronaviruso omikron variantui, vėl pradėta aiškinti, kad koronavirusas – tai eilinis gripas, ir visos viruso užkardymo priemonės buvo klaida. Ką gi, kiekvienas gali turėti savo nuomonę ir kvestionuoti akivaizdžius mokslo faktus.

Tiems, kurie neigia koronaviruso keliamą grėsmę, norėčiau priminti iš įvairių pasaulio šalių gaunamus duomenis, kad COVID-19 vėl kelia galvą – plinta naujos omikron atmainos, kurios pasižymi dar didesniu užkrečiamumu, todėl savaime suprantama, jog konkurencinėje kovoje išstumia mažiau užkrečiamus potipius.

Taip, JAV mokslininkai nurodo, kad atsirado nauja labai užkrečiama omikron atmaina EG.5 (duotas pavadinimas „Eris“). Tarp visų naujų užsikrėtimų koronavirusu JAV Eris sudaro jau 20,6 proc.

Beje, pradeda vyrauti dar ir kita atmaina BA 2.86 („Pirola“), kurioje priskaičiuojama net 30 atsiradusių naujų mutacijų spyglio baltyme, lyginant su 2023 m. pirmoje pusėje vyravusia omikron atmaina XBB 1.5, kuri šiuo metu nustatoma ir Lietuvoje.

Pirola atmainos amino rūgščių pasikeitimas koronaviruso spyglio baltyme apsunkina imuninei sistemai viruso atpažinimo procesą, nors mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad po vakcinacijos apsauga lieka dar pakankamai gera, todėl panikuoti tikrai nereikia.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis pusėje Europos šalių stebimas koronaviruso užsikrėtimų atvejų augimas, vyraujant XBB 1.5 omikron atmainai, kas iš dalies tikrai gerai, nes dabar naudojamų vakcinų efektyvumas prieš šią atmainą yra didelis.

Kadangi didžiausias užsikrėtimų ir mirčių skaičius stebimas pagyvenusių žmonių grupėje, todėl papildoma šios tikslinės grupės vakcinacija, apie ką pastoviai kalba šeimos gydytojai, yra pirmaeilis uždavinys. Kada naujos omikron atmainos pradės dominuoti Lietuvoje – tai tik laiko klausimas. Šiuo metu užsikrėtimai „Eris“ jau registruojami UK, Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Australijoje, Singapūre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.