Spalis – Europos organų, audinių ir ląstelių donorystės mėnuo: kokie renginiai laukia

Organų ir audinių donorystės ir transplantacijos dėka visame pasaulyje kasmet išgelbėjama tūkstančiai gyvybių, tačiau vis dar daug žmonių miršta taip ir nesulaukę jiems reikalingo organo persodinimo. Pagrindinė to priežastis – donorinių organų trūkumas ir visuomenės požiūris į donorystę.

Organų donorystės diena<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Organų donorystės diena<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Organų donorystės diena<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Organų donorystės diena<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Audronė Būziuvienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Audronė Būziuvienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nacionalinio transplantacijos biuro inf.

Oct 9, 2023, 4:40 PM

Prieš 28 metus, siekiant atkreipti dėmesį į organų donorystės ir transplantacijos temą, buvo pradėta minėti Europos organų donorystės diena (Europos organų, audinių ir ląstelių donorystės diena). Šiais metais Europos taryba kviečia šią dieną pasitikti su šūkiu „Tavo dovana – tai jų ateitis“. Lietuvoje visą spalio mėnesį organizuojami įvairūs renginiai ir rengiamos akcijos.

Plazdančios žvakutės – tyli padėka donorams ir jų artimiesiems

Asociacijos Gyvastis iniciatyva donorystei skirti renginiai Lietuvoje prasidėjo spalio 6 dieną – pusšimtyje šalies miestų ir miestelių aikščių tądien liepsnojo iš raudonų žvakučių sudėtos širdys. Penktadienį Katedros aikštę Vilniuje apšvietė iš žvakučių sudėliota širdis: uždegtos 2005 žvakutės – tai tylus ačiū donorams ir jų šeimoms už išgelbėtas sunkiai sergančiųjų gyvybes ir suteiktą viltį.

Skaičiuojama, kad per daugiau kaip 50 metų, kuomet Lietuvoje atlikta pirmoji transplantacija, mūsų šalyje buvo 2005 organų donorai. Nacionalinis transplantacijos biuras taip pat dalyvavo asociacijos Gyvastis žvakučių akcijoje Vilniuje.

Žvakučių iniciatyvos metu kiekvienas turėjo galimybę apmąstyti donorytės svarbą ir pritarti organų ir audinių donorystei. Juk tai nieko nekainuoja, tačiau net 7 transplantacijos laukiantiems žmonėms gali padovanoti neįkainojamą dovaną – sugrąžinti sveikatą ar net išsaugoti gyvybę. Apie tai buvo galima pasikalbėti ir su laimingaisiais, kurie po sėkmingos transplantacijos vėl gali gyventi pilnavertį gyvenimą.

„Ačiū už dovanotus gyvenimus“ – padėkos renginys donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams

Spalio 11 dieną Nacionalinis transplantacijos biuras šiai dienai paminėti organizuoja padėkos renginį, kuris vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Renginyje bus apdovanoti organų donorystės procese aktyviai dalyvaujantys specialistai, organizacijos ir šeimos, sunkiausią netekties akimirką pagalvojusios apie kitus ir sutikusios dovanoti prarasto artimo organus sergantiems žmonėms, asmenine patirtimi besidalijantys recipientai, medikai ir kiti donorystės ir transplantacijos proceso dalyviai.

„Ačiū už dovanotus gyvenimus – padėkos renginys skirtas paminėti 28-ąją Europos organų, audinių ir ląstelių donorystės ir pasakyti ačiū žmonėms, įstaigoms bei institucijoms, kuriantiems neįkainojamas organų donorystės ir transplantacijos dovanas – gyvenimus.

Vieni jų prisideda didžiuliu žmogiškumu ir dosnumu, kiti nepamatuojamu profesionalumu ir atsidavimu, treti – tikėjimu ir organų donorystės idėjos palaikymu“, – pasakoja Nacionalinio transplantacijos direktorė Audronė Būziuvienė.

Organų donorystė ir transplantacija kai kuriems žmonėms reiškia galimybę išsilaisvinti iš varginančių ir būtinų gydymo procedūrų, o kitiems – tai vienintelė viltis toliau gyventi.

Organų donorystė suteikia viltį kažkieno mamai, tėčiui, vaikui, dėdei, seneliui, draugei ar mylimajam pasveikti, džiaugtis gyvenimu, keliauti, praleisti daugiau laiko su artimais ir brangiais žmonėmis. Dėl organų donorystės vieno žmogaus netektis gali suteikti naują viltį net 7 ligos išvargintiems pacientams.

Renginio draugai: asociacija „Gyvastis“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, UAB „Rūta“, VšĮ„Menoja“, atlikėjas Romualdas Juzukonis, fotografas Gintaras Staučė.

Miestai ir miesteliai sušvis žalia spalva, simbolizuojančia viltį

Spalio 14 dieną nuo 18 valandos žalia spalva, simbolizuojančia viltį ir organų donorystę, nušvis Lietuvos miestų ir miestelių savivaldybės, bažnyčios, tiltai ir kiti žymūs objektai.

Džiaugiamės, kad prie šios inciatyvos kasmet jungiasi vis daugiau entuziastų. Štai prieš keletą metų žaliojoje akcijoje dalyvavo 8 savivaldybės, pernai 14, o šiais metais net 26-ios, kuriose sušvis daugiau kaip pusšimtis svarbiausių miestų ir miestelių objektų.

Dėkojame šiais metais prie iniciatyvos prisijungusioms savivaldybėms : Akmenės rajono, Jonavos rajono, Joniškio rajono, Kaišiadorių, Kazlų Rūdos, Kelmės rajono, Klaipėdos miesto, Kretingos rajono, Kupiškio rajono, Lazdijų rajono, Marijampolės, Palangos miesto, Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Prienų rajono, Rokiškio rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilutės rajono, Švenčionių rajono, Tauragės rajono, Trakų rajono, Utenos rajono, Vilkaviškio rajono, Vilniaus miesto, Zarasų rajono.

Kiti renginiai, skirti Europos organų, audinių ir ląstelių donorystės mėnesiui

Spalio-lapkričio mėnesiais NTB ir toliau lankys Lietuvos miestus ir miestelius, kur bus skaitomos paskaitos apie organų ir audinių donorystę, kviečiama pritarti organų donorystei užpildant prašymą Donoro kortelei.

Spalio 12 dieną NTB komanda lankysis Raseiniuose, spalio 13 Elektrėnuose ir Ukmergėje, spalio 27–28 dienomis Litexpo sveikatos parodoje Vilniuje.

Lapkričio mėnesį taip pat planuojamas NTB turas po Lietuvą – tikimasi aplankyti visus Lietuvos regionus, kurių metų ne tik bus skaitomos paskaitos apie organų ir audinių donorystę, bet ir pristatoma bendradarbiaujant su Sveikatos Apsaugos ministerija, Vilniaus universiteto ligonine Santaros klinikos bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligonine Kauno klinikos ir prodiuserine kompanija „TymDrym“, kuriama realybės dokumentika apie donorystės ir transplantacijos metu kuriamus stebuklus – gyvenimus.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos Lietuvoje laukia 308 žmonės: 84 – inksto, 27 širdies, 5 plaučių, 2 širdies-plaučių komplekso, 37 kepenų, 153 ragenų. Iš jų – 7 vaikai. Šių žmonių likimas priklauso nuo visuomenės pritarimo organų donorystei ir artimųjų apsisprendimo padovanoti savo artimojo organus po jo mirties.

Per šiuos metus Lietuvoje iš viso atlikta 140 organų ir audinių transplantacijų, kurios dovanojo viltį gyventi, pasveikti ir sugrįžti į pilnavertį gyvenimą sunkiai sirgusiems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.