Didžiulį gaisrą Alytuje gesinę ugniagesiai šokiruoti: visuomenė jau žino apie mūsų sveikatą, o mes – dar ne

Po Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išplatinto pranešimo apie atliktą epidemiologinį tyrimą ir gautas išvadas, esą prieš keturis metus Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilęs gaisras pavojaus žmonių sveikatai galimai nesukėlė, kai kurie Dzūkijos sostinės ugniagesiai liko šokiruoti.

Ugniagesiai<br>Alytaus mero Nerijaus Cesiulio nuotr.
Ugniagesiai<br>Alytaus mero Nerijaus Cesiulio nuotr.
Sveikatos tyrimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Sveikatos tyrimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Ugniagesiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ugniagesiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2023, 1:11 PM, atnaujinta Oct 11, 2023, 2:01 PM

„Pačio tyrimo rezultatų nekomentuosiu, galimai… negalimai… Bet situacija daugiau negu įdomi – tyrimai atlikti prieš beveik keturis metus, straipsnis su skambia antrašte apie jų rezultatus paskelbtas, tačiau kai kurie ugniagesiai savo asmeninių tyrimų rezultatų dar net akyse nėra matę“, – sakė su portalu Dzūkijosveidas.lt susisiekęs Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys gelbėtojas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Jis dėl savo tyrimų rezultatų esą ne kartą kreipėsi į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Neuromokslų institutą, kuriame jie jam buvo atlikti, tačiau vis sulaukdavo raginimų turėti kantrybės – atsakymai netrukus pasieks ir jį, ir kolegas.

„Ir taip kaskart prisiskambinus: vis po mėnesio pasieks ir taip jau beveik ketverius metus. Kyla visokių minčių. Galbūt kažkas slepiama, kad taip delsiama? Kodėl vieni ugniagesiai jau žino savo tyrimų rezultatus, o kiti – ne?“, – svarstė pašnekovas.

Ir tokių kaip jis – ne vienas.

LSMU Neuromokslų instituto Toksikologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Rima Naginienė portalą Dzūkijosveidas.lt patikino, jog jokių paslapčių čia nėra. Jau netrukus atliktų sveikatos tyrimų rezultatai pasieks Alytaus gaisre dirbusius ugniagesius.

„Rezultatus yra gavę tie ugniagesiai, kuriems buvo atlikti visai kiti tyrimai“, – pažymėjo R. Naginienė.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Vytauto Raškausko, Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras iš karto po gaisro bendrovėje „Ekologistika“ atliko kai kuriuos tyrimus – su jų rezultatais ugniagesiai gelbėtojai buvo supažindinti gerokai anksčiau, dar iki momentinio epidemiologinio tyrimo pradžios:

„Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras, bendradarbiaudami su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Toksikologijos laboratorija atliko momentinį epidemiologinį tyrimą.

Juo siekė ištirti ir įvertinti pavojingų cheminių medžiagų – policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) (naftaleno, fluoreno, fenantreno, pireno, benz(a)pireno), polichlorintų dibenzo-p-dioksinų (PCDDs), polichlorintų dibenzofuranų (PCDFs), polichlorintų bifenilų (PCB) ir metalų bei metaloidų – švino, gyvsidabrio, kadmio, arseno, chromo, cinko – koncentracijas bei jų sąsajas su sveikatos rodikliais.

Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje yra paviešinti pagrindiniai šio tyrimo rezultatai. Asmeniniai tyrime dalyvavusių žmonių rezultatai yra parengti ir artimiausiu metu bus išsiųsti visiems tyrime dalyvavusiems tiriamiesiems, taip pat ir ugniagesiams-gelbėtojams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.