Numanomo sutikimo organų donorystės modelis nesulaukė pritarimo Seime – projektas grąžintas tobulinti

Seimo sveikatos reikalų komitetas (SRK) trečiadienį grąžino tobulinti Žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama Lietuvoje įtvirtinti numanomo sutikimo organų donorystės modelį.

Organų donoro kortelė<br>Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr.
Organų donoro kortelė<br>Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 4:24 PM

Už tai pasisakė 9 komiteto nariai, po vieną balsavo prieš ir susilaikė.

Dauguma posėdžio metu pasisakiųjų minėjo, kad visuomenė dar nėra pasiruošusi siūlomiems pokyčiams.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) poziciją išsakęs viceministras Aurimas Pečkauskas teigė, kad SAM pritaria siūlomam principui, tačiau jo įgyvendinimą siūlo atidėti laikui, kai modeliui pritars ir visuomenė.

„Tikrai neprieštaraujame, kad tokio modelio link reikia judėti. Žvelgiant į transplantacijos laukiančiųjų skaičius, ta kryptis turėtų būti tokia, bet reikalinga suprasti, kad visuomenę paruošti tokiam koncepcijos pasikeitimui tikrai reikia.

Labai didelės dalies žmonių raštingumas sveikatos klausimais yra ribotas. Kai pradedame kalbėti apie numanomą donorystę, nuo to proceso labai nesunkiai gali atsišakoti ir propagandai panaudojami faktai“, – sakė A.Pečkauskas.

Vienintelė prieš siūlymą grąžinti įstatymo projektą tobulinti balsavusi Seimo „Laisvės“ frakcijos narė Morgana Danielė tikino, kad neverta atidėlioti įstatymo pakeitimo.

„Manau, kad projektas yra tobulas. Reikia tik atidaryti diskusiją, nes be jos visuomenė niekada nepasiruoš“, – teigė M.Danielė.

Įstatymo projektą užregistravusi konservatorių frakcijos narė Jurgita Sejonienė pabrėžė, kad atidėta jo įsigaliojimo data – 2026 m. sausio 1 d. – suteiktų laiko pokyčius tinkamai pristatyti visuomenei.

Patobulintą įstatymo pakeitimo projektą Seime bus galima registruoti iš naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.