Ištyrė, kaip pasaulyje plito beždžionių raupai: ragina imtis priemonių

Tyrimas parodė, kad beždžionių raupai vadinta liga tarp žmonių cirkuliavo nuo 2016 metų. Sužinojus, kad infekcija ilgą laiką plito nepastebėta, raginama gerinti infekcijų kontrolės mechanizmus.

Virusas<br>123rf iliustr.
Virusas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 3:23 PM

Mokslininkai teigia, kad nors 2022 m. kilęs pasaulinis beždžionių raupų protrūkis buvo netikėtas, infekcija tarp žmonių cirkuliavo daugiau nei penkerius metus, kol dėl ligos atvejų šuolio kilo pasaulinė visuomenės sveikatos krizė.

Atradus ilgai trukusį paslėptą viruso perdavimą tarp žmonių, raginama gerinti pasaulinę MPXV viruso priežiūrą, kad liga, pernai pervadinta į mpox, būtų išnaikinta tarp žmonių ir būtų užkirstas kelias jos pakartotiniam plitimui.

„Bet koks naujas ar besiformuojantis protrūkis gali tapti pasauliniu“, – sakė mokslų daktarė Áine O'Toole, Edinburgo universiteto evoliucijos biologė, tyrinėjusi viruso evoliuciją.

„Turime sutelkti dėmesį į protrūkių aptikimą net tada, kai susirgimų skaičius nedidelis, ir rasti būdą, kaip jį sunaikinti, kol infekcija neįsitvirtino žmonių populiacijoje.“

Mpox pirmą kartą buvo aptikta praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje, kai šios ligos protrūkiai pasireiškė laboratorijose tyrimams laikomoms beždžionėms. Pirmasis žmogaus susirgimo atvejis užregistruotas 1970 m. Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR). Per kitus 50 metų pavieniai ligos atvejai fiksuoti daugiausia KDR ir Nigerijoje.

Iki 2020 m. dėl daugumos žmonių užsikrėtimo mpox buvo kaltas kontaktas su graužikais, kurie gali pernešti virusą tose šalyse, kuriose ši liga yra endeminė. Retais atvejais žmogus perduodavo infekciją kitam žmogui, paprastai užsikrėsdavo šeimos nariai, gyvenantys po vienu stogu.

Tačiau pasaulinis mpox protrūkis buvo kitoks. Žurnale „Science“ A. O'Toole ir jos kolegos aprašė, kad 2022 m. iš pacientų surinktuose virusuose buvo daug daugiau mutacijų, nei tikėtasi. Manyta, kad mpox virusas kas trejus metus įgyja po vieną mutaciją, tačiau, palyginti su 2018 m. Nigerijoje surinktu virusu, 2022 m. iš pacientų paimtas mpox virusas turėjo net 42 mutacijas.

Atidžiau pažvelgus paaiškėjo, kad daugumą mutacijų sukėlė susidūrimai su žmogaus imunine sistema, ypač su antivirusiniu fermentu, vadinamu apobec3. Šis atradimas reiškia, kad žmogaus imuninė sistema lemia viruso evoliuciją, žyminčią perėjimą prie nuolatinio jo plitimo tarp žmonių. Remdamiesi mutacijų greičiu, mokslininkai apskaičiavo, kad mpox tarp žmonių cirkuliuoja mažiausiai nuo 2016 m.

Pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.