Ukrainos medikai lankėsi Santaros klinikose: dalyvaus atkuriant nuo karo kenčiančio regiono sveikatos sistemą

Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose apsilankė Ukrainos Mykolajivo regioninės suaugusiųjų ir vaikų klinikinės ligoninės atstovai. Tai pirmasis vizitas po Ukrainoje rugsėjo mėnesį įvykusio renginio, kurio metu buvo pasirašytas memorandumas tarp Ukrainos ir didžiausių Europos Sąjungos gydymo įstaigų.

Ukrainos medikų delegacijos vizitas<br>Santaros klinikų nuotr.
Ukrainos medikų delegacijos vizitas<br>Santaros klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

VUL Santaros klinikų inf.

Nov 7, 2023, 2:47 PM

Pasak VUL Santaros klinikų direktoriaus medicinai dr. Valdo Pečeliūno, Santaros klinikoms tai yra didžiulė garbė: „Esame vienoje gretoje su stipriausiomis Europos Sąjungos gydymo įstaigomis, kurios kartu imsis padėti atkurti nuo karo nukentėjusią Ukrainos sveikatos sistemą“. Memorandumas numato, kad šios įstaigos pradės bendradarbiauti paslaugų teikimo optimizavimo, kokybės, valdymo, inovacijų srityse.

Rugsėjo mėnesį Ukrainos prezidentūros ir vyriausybės iniciatyva Kijeve organizuotas renginys, kurio vienas iš darbotvarkės klausimų – Ukrainos sveikatos sistemos atkūrimas. Į šį susitikimą atvyko 28 Europos Sąjungos šalių sveikatos apsaugos ministrai.

Renginio metu parengta ES šalių ir Ukrainos bendradarbiavimo deklaracija: 27 Ukrainos gydymo įstaigos bendradarbiavimo sutartis pasirašė su Europos Sąjungos lyderiaujančiomis ligoninėmis – Berlyno Charite (Vokietija), Stokholmo Karolinskos universiteto ligonine (Švedija) ir kitomis.

VUL Santaros klinikos bendradarbiavimo sutartį pasirašė su 2 įstaigomis – Mykolajivo srities regioninėmis klinikinėmis suaugusiųjų ir vaikų ligoninėmis.

„Tai yra pirmasis šių ligoninių delegacijos vizitas į mūsų įstaigą. Jo metu svečiai iš Ukrainos buvo supažindinti su mūsų ligoninės specifika, veiklos organizavimu, atliekamomis paslaugomis, technologijomis, lankėsi klinikiniuose padaliniuose. Su Mykolajivo ligoninių atstovais aptarti artimiausi realūs bendradarbiavimo projektai, – sako dr. V. Pečeliūnas. – Preliminariai jau sutarta, kad Santaros klinikų atskiruose centruose bus organizuojama Ukrainos specialistų stažuotė, taip pat sutarta dėl tolesnių reguliarių susitikimų“.

Ukrainos gydytojų delegacija informuoja, kad vizito metu buvo aptarti pirmieji Mykolajivo srities regioninių institucijų ir Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų bendradarbiavimo žingsniai: „Parinktos mūsų specialistų stažuotės sritys keičiantis gerąja patirtimi, sukurtas bendradarbiavimo telemedicinos srityje algoritmas. Ruošiamės 2024 metais numatytiems svarbiems žingsniams, kurie padidins mūsų specialistų profesionalumo lygį ir panaudos Santaros klinikų mokslo pasiekimus Nikolajevo srities gyventojų gydymui ir reabilitacijai. Labai vertiname Lietuvos partnerių paramą tokiu sunkiu Ukrainai laikotarpiu.“

Lietuvoje šių metų liepos mėnesį vykusio NATO viršūnių susitikimo metu pirmą kartą buvo aptartos galimybės dėl šalių bendradarbiavimo sveikatos sistemos atkūrimo Ukrainoje klausimu ir šiuo vizitu jau pradedame konkrečias veiklas.

„Kijeve pasirašytas memorandumas suteikia didelių galimybių ir vilties, kad Ukrainos sveikatos apsaugai bus skirtas didžiulis daugelio Europos šalių dėmesys. Santaros klinikos priima reikšmingą įsipareigojimą dalyvauti atkuriant nuo karo kenčiančios Mykolajivo srities sveikatos sistemą. Šis vizitas – tai susitarimas dėl realių tolesnių žingsnių,“ – sako Santaros klinikų direktorius medicinai dr. V. Pečeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.