Gydytojas: „Skiepai gali išgelbėti tiek nėščiosios, tiek vaisiaus gyvybę“

Bet kokia liga ar sveikatos sutrikimas nėštumo metu sukelia daugiau streso nei įprastai – paradoksalu, tačiau norėdamos apsaugoti save ir vaisių, neretai nėščiosios atsisako skiepytis ar vartoti medikamentus. Remiantis tyrimais, besilaukiančios motinos perduodamos infekcinės ligos sukelia nuo 10 iki 50 proc. vaisiaus žūties gimdoje atvejų, o pogimdyvinės infekcijos sudaro net 25 proc. naujagimių mirties priežasčių. Pasak „Sveikata Jums“ klinikos gydytojo akušerio – ginekologo Mindaugo Balnio, dalies infekcijų galima sėkmingai išvengti vakcinų dėka.

Tema apie skiepus visuomenėje vis dar vertinama itin kontroversiškai.
Tema apie skiepus visuomenėje vis dar vertinama itin kontroversiškai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 7:00 PM

Kas lemia būsimų mamų nenorą skiepytis?

Tema apie skiepus visuomenėje vis dar vertinama itin kontroversiškai. Pripažinkime, socialiniuose tinkluose ir internete pateikiama informacija apie vakcinaciją ne visada būna teisinga ir pagrįsta moksliniais straipsniais. Dėl to būsimoms mamoms natūraliai kyla dvejonės: ar skiepai iš tikrųjų yra saugūs, ar nepakenks vaisiui. Į šiuos ir kitus klausimus apie skiepus nėštumo metu atsakyti gali tik sertifikuotas gydytojas – ginekologas. Kadangi medicinos darbuotojų žinių atnaujinimas yra privaloma darbo dalis, iš gydytojo visada gausite tik aktualiausią ir tyrimais paremtą informaciją. Gydytojas tikslingai patars kokį sveikatos stiprinimo būdą rinktis – svarbu pasitikėti patyrusių gydytojų rekomendacijomis, ne mitais ar istorijomis iš socialinių tinklų.

Kokie skiepai yra rekomenduojami nėščiosioms?

Nėščiosios yra priskiriamos aukščiausio prioriteto visuomenės grupei skiepytis nuo gripo – įvedus vieno langelio principą, pasiskiepyti šiuo metu yra itin lengva ir patogu, nereikia vaikščioti pas skirtingus specialistus ar skirtingas įstaigas.

Nors nėščiųjų vakcinacija yra dar ganėtinai nauja, tai sparčiai tobulėjanti sritis. Pagrindinis vakcinos tikslas yra apsaugoti moterį, vaisių ir naujagimį nuo pavojingų ligų ir galimų komplikacijų. Visuomeninės vakcinacijos dėka kasmet pasaulyje išsaugoma net apie 2,5 mln. vaikų gyvybių. Dėl to privalomas vaiko skiepų kalendorius yra laikomas vienu iš didžiausių sveikatos priežiūros laimėjimų. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja būsimas mamas skiepyti gripo (bet kuriuo nėštumo metu) ir kokliušo (28–36 sav.) vakcinomis. Taip mamos organizme susidaro antikūnai, kurie ne tik apsaugo moterį, bet ir yra perduodami vaikui per placentą ar žindymo metu. Mažylių imuninė sistema pirmaisiais gyvenimo mėnesiais yra labai lengvai pažeidžiama, todėl antikūnai yra gyvybiškai svarbūs imunitetui stiprinti.

Kodėl pirmiausiai svarbu pasirūpinti nėščiosios sveikata?

Gera būsimos mamos sveikata yra labai svarbi sklandaus nėštumo sąlyga. Kadangi nėštumo metu 2 imunologiškai skirtingi organizmai turi susigyventi viename kūne, moters imuninė sistema tarsi savaime susilpnėja. Šiuo laikotarpiu ypatingai svarbu pasirūpinti ir natūralia organizmo apsauga – rūpinimasis savimi prasideda nuo paprasčiausių dalykų, tokių kaip sveika mityba, fizinis aktyvumas, higienos įpročiai (rankų plovimas ir pan.), stabilus darbo/poilsio režimas. Šaltuoju sezonu svarbu vėdinti patalpas, vengti socialinio kontakto su sergančiais infekcinėmis ligomis. Tačiau nepaisant visų prevencijos priemonių, tikimybė susirgti vis tiek išlieka. Tokiu atveju nevenkite kreiptis į gydytojus. Didžiausias mitas yra tai, kad nėščiosioms negalima vartoti vaistų – šiais laikais yra sukurta daugybė saugių medikamentų, kurie padės ne tik greičiau pasveikti, bet ir išvengti pavojingų komplikacijų ar net išsaugoti vaisiaus gyvybę. Žinoma, svarbu nepamiršti, kad dėl vaistų vartojimo, kaip ir kitų gydymo ar prevencijos būdų privalu pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.