A. Dulkys nepritaria A. Verygos siūlymui elektronines cigaretes parduoti tik vaistinėse: neegzistuoja tokie vaistai

Seimui svarstant parlamentaro Aurelijaus Verygos siūlymą pardavinėti elektronines cigaretes tik vaistinėse, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šiai idėjai griežtai nepritaria. Politikas juokauja, kad tokiu atveju vaistinėse reikėtų pardavinėti ir cukrų, kuris taip pat kenkia žmonių sveikatai.

Seimui svarstant parlamentaro Aurelijaus Verygos siūlymą pardavinėti elektronines cigaretes tik vaistinėse, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šiai idėjai griežtai nepritaria. <br>lrytas.lt koliažas
Seimui svarstant parlamentaro Aurelijaus Verygos siūlymą pardavinėti elektronines cigaretes tik vaistinėse, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šiai idėjai griežtai nepritaria. <br>lrytas.lt koliažas
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

2023-11-09 15:51

„Negalima pasiūlyti prekiauti vaistinėse tuo, kas neegzistuoja šioje žemėje. Jeigu mes tokiais metodais tikimės išspręsi kažkokias problemas, tai tada vaistinėse galbūt reikia prekiauti ir tortais, saldumynais, cukrų pardavinėti, nes dideli cukraus kiekiai irgi kenkia sveikatai“, – Eltai komentavo A. Dulkys.

A. Verygos siūlymu, elektronines cigaretes būtų galima įsigyti tik vaistinėse su gydytojo receptu. Anot jo, ši idėja kol kas tik teorinė, nes verslas turėtų sukurti standartizuotas elektronines priemones ir registruoti jas kaip vaistinius preparatus. Ministras A. Dulkys kritikuoja tokią idėją ir sako, kad „neegzistuoja tokie vaistai kaip cigaretės“.

„Nereikia siūlyti dalykų, kurių nėra tiesiog. Nes cigaretės nėra vaistinis preparatas, vaistinių paskirtis ir misija yra visai kita. Neegzistuoja tokie vaistai kaip cigaretės“, – akcentavo ministras.

A. Dulkio teigimu, tokie siūlymai kaip A. Verygos atsiranda todėl, kad Lietuva nesugeba sustabdyti nelegalių tabako produktų patekimo į šalį. Anot ministro, jei nebus užkardytas nelegalus verslas, bus sunku laimėti kovoje prieš elektroninių cigarečių vartojimą.

„Kai mes pralošiame kriminaliniam pasauliui, kai mes nesugebame užtikrinti nelegalių dalykų nepatekimo į šalį, tai tada visi spontaniškai mėginame ieškoti veiksmų kituose frontuose.

Jeigu nebus užkardyta nelegalių ir kitų produktų kelionė, jeigu tam tikra dalis verslo apgaudinės savo klientus, o žmonės nesirinks sąmoningai sveiko kelio, tai čia labai sunku tada laimėti“, – sakė A. Dulkys.

Jis pats siūlo daugiau dėmesio skirti minkštosioms priemonėms. Pasak ministro, reikia padėti rūkantiems žmonėms suvokti, kad jie žaloja save.

„Man atrodo, kad yra labai svarbios bendruomeninės, šeimos priemonės. Tai yra pačios asmenybės apsisprendimas ir suvokimas sąmoningai savo veiksmo ir matymo, kad aš save žudau. Kodėl kai žmogus pakelia prieš save ranką peiliu ar kitais metodais, mes suprantame, kad tai yra savižudybė? O kai žmogus rūko ir žudo save, lyg tai čia kažkokio racionalumo jau nėra. Tai man atrodo, pirmas dalykas – pačios asmenybės sąmoningas suvokimas, pasirinkimas savo gyvenimo būdo“, – kalbėjo A. Dulkys.

ELTA primena, kad birželio mėnesį Seime po pateikimo buvo pritarta siūlymui leisti parduoti elektronines cigaretes tik vaistinėse ir tik su gydytojo išrašytu receptu. Rudenį registruotas šio siūlymo pakeitimas, įtraukiant sąlygą, kad elektroninės cigaretės turėtų būti pripažintos tinkamais produktais priklausomybei nuo tabako gydyti ir naudojami kaip pagalbos priemonės metantiems rūkyti.

Tokį pasiūlymą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo narių grupė: A. Veryga, Orinta Leiputė, Vytautas Kernagis, Algirdas Butkevičius, Jurgis Razma, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, Aušrinė Norkienė, Viktoras Pranckietis, Antanas Matulas, Rita Tamašunienė ir kiti.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ir tik tais atvejais, jei elektroninės cigaretės ir jų pildyklės bus priskiriamos vaistiniams preparatams ar kompensuojamosioms medicinos pagalbos priemonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.