A. Dulkys pranešė apie ilgai lauktą pokytį: gydytojai daugiau laiko skirs pacientui

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) atnaujinus lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikio stebėjimo tvarką, numatoma, kad jai įsigaliojus gydytojams teks pildyti mažiau dokumentų, tad tokiu būdu pacientams bus skiriama daugiau medikų laiko.

A. Dulkys<br>J. Kalinsko (ELTA nuotr.)
A. Dulkys<br>J. Kalinsko (ELTA nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 9:29 AM

Kaip praneša ministerija, 2024 metų sausio 1-ąją įsigaliojus tvarkos aprašui, gydytojams nebereikės sudarinėti pacientų, kuriems vykdoma ilgalaikė sveikatos būklės stebėsena, sąrašų, o siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai šeimos gydytojui pakaks išrašyti tik vieną kartą.

Vykdyti ilgalaikį sveikatos būklės stebėjimą pacientui bus siūloma pirmiausiai toje pačioje gydymo įstaigoje – savivaldybės sveikatos centre. Jeigu pacientas nesutiks arba reikalingos paslaugos sveikatos centre neteikiamos – pacientas bus informuojamas apie kitas reikalingas paslaugas teikiančias asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Anot sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, šie pokyčiai medikų laukti ilgą laiką.

„Buvo įsiklausyta į gydytojų pastabas ir individualiai pasižiūrėta į lėtinėmis ligomis sergančių pacientų padėtį – jų ligos dinamika kinta lėtai, jiems reikia nuolatinės priežiūros, tai perteklinė biurokratija su pertekliniais reikalavimais tik apsunkina gydymo eigą. Mes pasitikime savo gydytojais. Pakeitimai prisidės tiek prie sklandesnio paciento kelio užtikrinimo, tiek prie mažesnės biurokratinės naštos gydytojams“, – pranešime teigė A. Dulkys.

Taip pat nurodoma, kad atnaujinta tvarka numato, jog pirmą kartą gydytojo specialisto konsultacijos pacientas turi būti siunčiamas atlikus bendro pobūdžio tyrimus: bendrą kraujo tyrimą, eritrocitų nusėdimo greičio nustatymą, leukogramą, elektrolitų (K, Na, Cl) nustatymą, C-reakyvaus baltymo (CRB) nustatymą kiekybiniu būdu – tačiau šeimos gydytojas savo sprendimu galės pacientui atlikti ir kitus diagnostinius tyrimus, atsižvelgdamas į diagnozuotą ligą.

Pasak ministerijos, gydytojas specialistas kaip visada turės įvertinti pacientui atliktų diagnostinių tyrimų ir procedūrų rezultatus, aptarti juos su pacientu, prireikus – paskirti kitus pacientui reikalingus diagnostinius tyrimus ir procedūras, ir organizuoti jų atlikimą patogiausiai toje pačioje įstaigoje.

Jis galės paskirti arba pratęsti gydymą, išrašyti reikiamus vaistinius preparatus ir medicinos pagalbos priemones, prireikus – išduoti siuntimą kito gydytojo specialisto konsultacijai, taip pat sudaryti paciento ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo veiksmų planą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.