Sostinėje gyventojai tikrinami dėl diabeto: meras V. Benkunskas pabrėžia prevencijos svarbą

Minint Pasaulinę diabeto dieną, Vilniaus miesto savivaldybėje gyventojams nemokamai matuojamas gliukozės kiekis kraujyje. Per valandą spėta patikrinti 40 žmonių cukraus kiekį kraujyje, trims iš jų rekomenduota kreiptis į gydytojus dėl galimo diabeto, teigė akciją organizuojančio Vaikų ir jaunimo diabeto klubo „Diabitė“ vadovė Eglė Baradinskienė.

Diabetas, patikra, akcija.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
Diabetas, patikra, akcija.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
V.Benkunskas.<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
V.Benkunskas.<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
Diabetas, patikra, akcija.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
Diabetas, patikra, akcija.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 14, 2023, 12:38 PM

„Rezultatus dar anksti komentuoti, kol kas jie yra neprasti, vėliau turėsime tikslesnius. Kokius 40 žmonių jau patikrinome“, – Eltai teigė E. Baradinskienė, pridurdama, kad trims iš patikrintų asmenų nustatyta prediabetinė būsena.

„Jeigu dvi valandos po valgio cukraus kiekis kraujyje yra aukštesnis negu 7, tai jau reikėtų susirūpinti, kad gali būti diabetas“, – komentavo „Diabitė“ vadovė.

Pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje atvyko ir sostinės meras Valdas Benkunskas. Jis ragina piliečius atkreipti dėmesį į diabetą ir dalyvauti prevencinėse programose.

„Mano rezultatai tikrai neblogi, galiu suvalgyti saldainį šiandien, nes yra žemiau negu norma cukrus“, – savo tyrimo rezultatus komentavo Vilniaus meras.

„Šiandien minime Pasaulinę diabeto dieną ir ši diena yra pirmiausia skirta atkreipti dėmesį į šią ligą, į prevencines priemones ir akcijas, kurios yra labai svarbios. Prevencija ir yra skirta tam, kad mes sugebėtume šią ligą suvaldyti pirminėje stadijoje“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Anot jo, savivaldybė finansuoja įvairias prevencines akcijas ir programas, tačiau kompensuojamųjų medicininių priemonių diabetikams vis dar trūksta.

„Bendrai trūksta pinigų, kad galėtume dar daugiau dalykų kompensuoti ligoniams. Jeigu pirmo tipo diabetu sergantiems kompensuojamos ir pompos, ir visi tyrimui reikalingi įrenginiai, tai antro tipo ligoniams kompensavimo apimtis yra mažesnė“, – pastebėjo sostinės vadovas.

„Bet galime pasidžiaugti, kad šiuolaikinės technologijos leidžia su šia liga gyventi daug patogiau, turėti daug mažesnį diskomfortą ir užtikrinti, kad krizinės situacijos nevirstų didelėmis nelaimėmis“, – pridūrė V. Benkunskas.

Tarptautinė diabeto federacija skaičiuoja, kad pasaulyje vienas iš dešimties suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Visgi yra ir labai daug tokių, kurie dar nežino, jog serga, kadangi nėra atlikę tam išsiaiškinti reikalingų tyrimų.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje 20–79 m. amžiaus gyventojų grupėje 1 tūkst. gyventojų tenka maždaug 186 diabetu sergantys žmonės. Cukrinio diabeto paplitimas šio amžiaus gyventojų grupėje yra 9,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.