Antibiotikams atsparios infekcijos kasmet pražudo 35 tūkst. europiečių

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) jau anksčiau išreiškė nerimą dėl didėjančios bakterijų atsparumo antibiotikams grėsmės ir apskaičiavo. Europos Sąjungoje (ES), Islandijoje ir Norvegijoje nuo antibiotikams atsparių infekcijų kasmet miršta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių.

Ligoninė<br>123rf nuotr.
Ligoninė<br>123rf nuotr.
Andrea Ammon<br>ECDC nuotr.
Andrea Ammon<br>ECDC nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2023, 3:15 PM

ECDC pranešime primenama, kad bendromis pastangomis sprendžiant šią didėjančią visuomenės sveikatos problemą 2023 m. birželio 13 d. buvo priimta Tarybos rekomendacija dėl ES kovos su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms veiksmų stiprinimo, numatyti penki tikslai, kurie turi būti pasiekti iki 2030 m., remiantis 2019 m. atskaitos tašku.

Šie tikslai apima bendro antibiotikų suvartojimo mažinimą, teikiant pirmenybę konkrečioms antibiotikų grupėms ir kraujo infekcijų, kurias sukelia patogenai, dažnai atsparūs keliems antibiotikams vienu metu, mažinimą.

„Naujausi duomenys rodo, kad atsparumas antibiotikams tebėra didelė problema ES ir EEE. Norint pasiekti 2030 m. tikslus, būtina dėti daugiau pastangų, kad būtų sumažintas perteklinis antibiotikų vartojimas ir sustiprinta infekcijų prevencijos ir kontrolės praktika“, – sakė ECDC direktorė Andrea Ammon.

Bendras antibiotikų suvartojimas tarp žmonių 2019–2022 m. sumažėjo 2,5 proc., o tai rodo lėtą pažangą siekiant 20 proc. tikslo iki 2030 m.

Bėda, kad po pandemijos antibiotikų suvartojimas vėl išaugo. Žmonės dažniau suserga kvėpavimo takų ligomis, tad ir vėl griebiasi antibiotikų.

Tik devynios ES valstybės narės pasiekė arba viršijo tikslą, kad 65 proc. antibiotikų būtų vartojama iš „Access“ antibiotikų grupės pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) AWaRe antibiotikų klasifikaciją, o visoje ES šis rodiklis siekia 59,8 proc.

Šiai grupei priskiriami antibiotikai turėtų būti pirmasis pasirinkimas gydant įprastas infekcijas, nes jie mažiau prisideda prie atsparumo antimikrobinėms medžiagoms atsiradimo.

ECDC pabrėžia, kad reikia imtis ryžtingesnių intervencijų ir veiksmų atsparumui antimikrobinėms medžiagoms mažinti įvairiose srityse, tokiose kaip apdairus antibiotikų vartojimas, infekcijų prevencija ir kontrolė, moksliniai tyrimai ir inovacijos, atsparumo antimikrobinėms medžiagoms ir antimikrobinių medžiagų vartojimo priežiūra ir nacionalinių veiksmų planų „Viena sveikata“ įgyvendinimas.

Bendri ES rekomenduojami tikslai, kuriuos norima pasiekti iki 2030 m.:

– 5 proc. sumažinti sergamumą kraujotakos infekcijomis, kurias sukelia karbapenemams atspari Klebsiella pneumoniae bakterija;

– 15 proc. sumažinti sergamumą meticilinui atspariu auksiniu stafilokoku;

– 10 proc. sumažinti trečiosios kartos cefalosporinams atsparių Escherichia coli sukeliamų kraujo infekcijų atvejų;

– 20 proc. sumažinti bendrą antibiotikų suvartojimą tarp žmonių;

– Užtikrinti, kad ne mažiau kaip 65 proc. visų žmonėms suvartojamų antibiotikų būtų iš „Access“ grupės, kaip nurodyta PSO AWaRe klasifikacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.