Į Lietuvą su trenksmu grįžo ypač užkrečiama liga: plinta viename mieste

Pirmą kartą nuo 2020 metų Lietuvoje fiksuoti užsikrėtimo tymais atvejai. Kaip pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), šiemet šalyje užregistruoti 3 susirgimai tymais. Visi užsikrėtusieji buvo 4–12 m. amžiaus vaikai iš Klaipėdos, visi jie neskiepyti tymų raudonukės ir epideminio parotito (MMR) vakcina.

Pirmą kartą nuo 2020 metų Lietuvoje fiksuoti užsikrėtimo tymais atvejai.<br>lrytas.lt koliažas
Pirmą kartą nuo 2020 metų Lietuvoje fiksuoti užsikrėtimo tymais atvejai.<br>lrytas.lt koliažas
Klaipėdos vaikų ligoninė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdos vaikų ligoninė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Darius Varaškevičius<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Darius Varaškevičius<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
skiepai<br>Asociatyvinė Camelia nuotr.
skiepai<br>Asociatyvinė Camelia nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-11-22 19:59

NVSC patvirtino, kad visi 3 susirgę asmenys gulėjo ligoninėje, o infekcijos plitimas tuo neapsiribojo.

„Epidemiologinio tyrimo duomenimis, vienas iš kontaktinių asmenų, turėjęs kontaktą šeimoje, užsikrėtė ir susirgo tymais“, – lrytas.lt komentavo NVSC Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rima Šimkuvienė.

Specialistai pabrėžia, kad tymai – ypatingai lengvai plintanti infekcija.

„Mūsų visiškai nenustebino, kad Lietuvoje registruoti 3 tymų atvejai. Jų tikrai bus ir daugiau“, – lrytas.lt sakė NVSC užkrečiamųjų ligų specialistė, epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį didžiausias sergamumas tymais buvo fiksuotas 2019 m., tuomet buvo užregistruoti 834 tymų atvejai.

Ar mūsų šalyje susidarė palankios sąlygos naujam tymų protrūkiui?

„Gali būti, – atsakė D.Razmuvienė. – 2019 m. sirgo ir suaugę, ir vaikai. Bet užsikrėtė būtent tie, kurie neturėjo jokio imuniteto: nei susidariusio po ligos, nei po skiepo (...) Dabartiniu metu matome, kad tymų virusas pradeda įsisiūbuoti tarp vaikų be imuniteto. Niekas negali pasakyti, kad tas plitimas sustos“, – teigė NVSC epidemiologė.

Pasak jos, sąlygos palankios plisti tymams, nes vakcinacijos nuo šios ligos apimtys nukrito iki 86,5 proc. Tymų virusui suvaldyti reikia, kad skiepytųsi 95 proc. vaikų.

„Tuomet tymų virusas nebegeba plisti ir susargdinti žmonių“, – paaiškino D.Razmuvienė.

Gali užkrėsti 18 žmonių

2019 m. tymų protrūkį Lietuvoje su siaubu iki šiol prisimena LSMU Kauno ligoninės Vaikų skubios pagalbos ir konsultacijų centro vadovas Darius Varaškevičius.

„Kaune buvo daugiausia tymų atvejų, mūsų ligoninėje buvo gydoma daug vaikų. Žinokite, labai sunkiai sirgo žmonės, buvo ypač daug sunkių ligos atvejų“, – lrytas.lt sakė D.Varaškevičius.

Išskirtinė tymų savybė – gebėjimas plisti ypač lengvai.

„Kiekvienas tymais susirgęs asmuo gali užkrėsti 18 žmonių“, – pasakojo D.Razmuvienė.

Užtenka vos 15 minučių patalpoje su tymais sergančiu, bet ligos simptomų dar nepajutusiu žmogumi, kad virusu užsikrėstų ir kiti. Pirmieji tymų požymiai gali atsirasti tik po 3–4 dienų. Marios laiko ligai paplatinti.

„Tymų užkrečiamumas yra 95 proc. Jeigu susidūriau su galinčiu užkrėsti žmogumi, neturiu imuniteto, tai yra 95 proc. tikimybė, kad aš užsikrėsiu ir susirgsiu“, – paaiškino D.Razmuvienė.

Tymų užkrečiamumą išskyrė ir D.Varaškevičius: „Visi žino, kad tikimybė užsikrėsti vėjaraupiais, jei būta tame pačiame pastate su sergančiu, yra labai didelė. Tymai yra keturis kartus lakesni. Jei yra tymų atvejis, dažniausiai plitimas prasideda iš karto.“

Skiepas – apsauga visam gyvenimui

Pirmuosius tymų atvejus pakomentavusi D.Razmuvienė pabrėžė, Lietuva nėra išskirtinė, panašios bėdos – visoje Europoje.

„Per pirmus devynis šių metų mėnesius tymai fiksuoti jau 19 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės (ES /EEE) šalių. Nustatyta jau beveik pusantro tūkstančio tymų atvejų.

Žinoma, tie skaičiai didės, nes šaltuoju metų laikotarpiu sergančiųjų daugėja. Turime suprasti, kad tymų neįmanoma suvaldyti kitaip, tik skiepijantis“, – akcentavo D.Razmuvienė.

Lietuvoje vaikai nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito nemokamai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 15–16 mėn. pirmąja vakcinos doze, o 6–7 metų – antrąja doze.

„Tie du skiepai apsaugo žmogų visą gyvenimą. Daugiau skiepytis nereikia“, – aiškino D.Razmuvienė.

Liga gali baigtis mirtimi

Vaikas nebuvo paskiepytas nuo tymų pagal kalendorių, ką daryti? D.Varaškevičius paaiškino, kad reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nusiųs vaikų infektologo konsultacijai. Tuomet specialistas sudėlios individualų vakcinacijos planą.

„Visame pasaulyje taip yra. Dviračio mes neišradinėjame“, – sakė D.Varaškevičius.

Gydytojas patikino, kad analogiška tvarka galioja ir suaugusiems žmonėms. Jie taip pat gali būti paskiepyti nuo tymų.

„Nemaža dalis yra ligų, kai žmogus nežino, ar yra ja sirgęs. Tuomet daromi tyrimai, nustatomi antikūnai. Jei liga jau persirgta, tuomet nereikia skiepytis“, – paaiškino D.Varaškevičius.

„Tymai yra pavojinga liga. Neretai žmonės serga sunkia forma, yra ir mirties atvejai. Iki vakcinų atsiradimo buvo labai didelis mirštamumas nuo tymų ir Europoje, ir kitose šalyse“, – akcentavo D.Varaškevičius.

NVSC specialistė pabrėžė: įsitikinimas, kad vaikui geriau įgyti imunitetą persergant tymais, o ne skiepijantis – ypač rizikingas.

„Komplikacijos yra pačios sudėtingiausios: plaučių uždegimas, vidurinės ausies uždegimas, encefalitas, smegenų dangalų uždegimas“, – apie tymų pasekmes įspėjo D.Razmuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.