Lietuvius masiškai guldo gerai pažįstama liga: medikai išskyrė neįprastą simptomą

Lietuvoje sparčiai auga sergamumas gripu. Vien per praėjusią savaitę į ligonines buvo paguldyta 18 vaikų ir senjorų. Vienas vaikas, jaunesnis nei 2 metų amžiaus, gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Šiemet gripui ir kitoms ūmioms kvėpavimo takų ligoms būdingi simptomai – kiek neįprasti, sako gydytojai.<br>lrytas.lt koliažas
Šiemet gripui ir kitoms ūmioms kvėpavimo takų ligoms būdingi simptomai – kiek neįprasti, sako gydytojai.<br>lrytas.lt koliažas
Ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ligonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ligoninė<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Saulius Raugelė<br>KUL nuotr.
Saulius Raugelė<br>KUL nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 8:22 PM

Šiuo metu sergamumo pakilimas fiksuojamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse, pažymi epidemiologinę situaciją sekantys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. 

Šiemet gripui ir kitoms ūmioms kvėpavimo takų ligoms būdingi simptomai – kiek neįprasti, sako gydytojai.

„Pacientai šiuo laikotarpiu skundžiasi ypatingai stipriais galvos skausmais, kurie gali būti kartu su pykinimu, vėmimu, didesne sloga ir virškinimo trakto sutrikimais, viduriavimu“, – pasakojo Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Dalia Šalkauskienė.

Anot medikės, uostamiesčio gyventojai nuo gripo šiemet skiepijosi labai aktyviai.

„Mes išskiepijome visas dozes, ką buvome gavę“, – pastebėjo D.Šalkauskienė.

Baimindamiesi gripo ir kitų viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sukeliamų komplikacijų, gyventojai pageidavo ir skiepų nuo pneumokokinės infekcijos.

„Gerai, kad skiepas yra visam gyvenimui. Rizika susirgti ar turėti sunkią komplikaciją tikrai sumažėja“, – akcentavo D.Šalkauskienė.

Ligoninės ėmėsi ribojimų

Medikai pastebi, kad daugėja ir užsikrėtimų koronavirusu. Viename iš Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) filialų per lapkritį nuo koronaviruso mirė keturi žmonės. Reanimacijoje dabar gydomi taip pat keturi.

„Yra susirgimas kovidu, kaip pagrindinis yra kvėpavimo funkcijos pažeidimas dėl ko reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija (...) dažniausiai, ką mes turime, tai neskiepytus pacientus“, – sakė KUL filialo „Klaipėdos ligoninė“ laikinasis direktorius Saulius Raugelė.

Lapkritį ypač padaugėjo užsikrėtusiųjų, sako jis, todėl ligoninė įvedė ribojimų. Vienas tokių – privalomas kaukių dėvėjimas priėmimo ir ambulatoriniame skyriuje.

„Ten pacientai netikrinami ateina iš gatvės ir galime susidurti su įvairiausiomis ligomis. Taip pat trumpiname lankymo laiką, rekomenduojame vienam žmogui lankyti vieną pacientą“, – sakė S.Raugelė.

Epideminis sergamumo lygis

Praėjusią savaitę koronaviruso rodikliai didėjo visoje Lietuvoje. Jau pasitaiko, kad per parą užsikrėtimas COVID-19 infekcija nustatomas daugiau nei 2 tūkst. žmonių.

NVSC pirmadienį paskelbė, kad epideminis sergamumo lygis pasiektas 22 savivaldybėse. Epidemiologinė situacija vertinama kompleksiškai, t. y. vertinami tiek gripo, tiek COVID-19 ligos, tiek kitų ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) rodikliai.

Iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi. Priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus, pavyzdžiui, hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.