„Nurašytas“ organas, kurį gydytojai dažnai išpjauna, iš tikrųjų saugo nuo vėžio

Užkrūčio liauka atlieka svarbų vaidmenį formuojantis vaikų imunitetui. Tačiau anksčiau dominavo požiūris, kad suaugusiems žmonėms ji visiškai nereikalinga. Naujas tyrimas rodo, kad šis organas gali būti ypač naudingas sveikatai.

Užkrūčio liauka<br>123rf iliustr.
Užkrūčio liauka<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 8:15 PM

Tyrėjų komanda iš JAV nustatė, kad žmonėms, kuriems pašalinama užkrūčio liauka, vėliau gyvenime padidėja mirties nuo bet kokios priežasties rizika.

Jie taip pat turi didesnę tikimybę susirgti vėžiu.

Tiesa, tyrimas buvo stebėjimo pobūdžio, todėl negalima įrodyti, kad užkrūčio liaukos pašalinimas tiesiogiai sukelia vėžį ar kitas mirtinas ligas.

Tačiau mokslininkams šios išvados kelia susirūpinimą. Pasak jų, užkrūčio liaukos išsaugojimas „turėtų būti klinikinis prioritetas“, kai tai įmanoma.

„Rizika tokia didelė, kokios niekada nebūtume tikėjęsi“, – sakė Harvardo universiteto onkologas Deividas Skaddenas.

Žinoma, kad vaikystėje užkrūčio liauka atlieka lemiamą vaidmenį imuninei sistemai vystytis. Kai užkrūčio liauka pašalinama jauname amžiuje, pacientams ilgam sumažėja vieno baltųjų kraujo kūnelių tipo – T-ląstelių, kovojančių su mikrobais ir ligomis, kiekis.

Iš anatominės pusės, užkrūčio liauka gali būti pašalinta be tiesioginės žalos. Kadangi ji yra priešais širdį, dažnai išpjaunama atliekant širdies ir krūtinės ląstos operaciją.

Kartais pacientams, sergantiems užkrūčio liaukos vėžiu ar lėtinėmis autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, miastenija, reikalinga užkrūčio liauką pašalinti chirurginiu būdu.

Padvidubėja vėžio rizika

Naudodamiesi JAV valstybinės sveikatos priežiūros sistemos pacientų duomenimis, tyrėjai palygino pacientų, kuriems buvo atlikta širdies ir krūtinės ląstos chirurginė operacija, rezultatus: daugiau kaip 6 000 žmonių (kontrolinė grupė), kuriems nebuvo pašalinta užkrūčio liauka, ir 1 146 žmonių, kuriems užkrūčio liauka buvo pašalinta.

Paaiškėjo, kad užkrūčio liaukos pašalinimas beveik dvigubai padidina riziką mirti per artimiausius 5 metus. Šios išvados prieita, atsižvelgiant į pacientų lytį, amžių, rasę ir ligas.

Pacientams, kuriems buvo pašalinta užkrūčio liauka, taip pat buvo dvigubai didesnė tikimybė susirgti vėžiu per 5 metus po operacijos.

Be to, vėžys, palyginti su kontroline grupe, paprastai buvo agresyvesnis ir po gydymo dažnai atsinaujindavo.

Nežinoma, kodėl užkrūčio liaukos praradimas ženkliai padidina vėžio riziką. Manoma, be šio organo gali sutrikti imuninės sistemos funkcija.

Tyrime dalyvavusių asmenų, kuriems buvo pašalinta užkrūčio liauka, kraujo tyrime buvo nustatytas mažesnis lygis įvairių T-ląstelių receptorių, o tai galėjo prisidėti prie vėžio ar autoimuninių ligų išsivystymo po operacijos.

„Šie rezultatai patvirtina užkrūčio liaukos vaidmenį prisidedant prie naujų T-ląstelių gamybos ir suaugusio žmogaus sveikatos palaikymo“, – apibendrina tyrimo autoriai.

Jų teigimu, rezultatai tvirtai rodo, kad užkrūčio liauka atlieka svarbų vaidmenį saugant žmogaus sveikatą iki pat gyvenimo pabaigos.

Aptariamas tyrimas paskelbtas žurnale „The New England Journal of Medicine“.

Pagal „Science Alert“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.