Kada skubėti pas gydytoją: Mantas Balseris P9 klinikos gydytojas otorinolaringologas (ANG) apie dažniausiai pasitaikančias traumas ir svetimkūnius

Savo kasdienybėje suaugusieji ir kiek dažniau vaikai susiduria su įvairaus pobūdžio ausų ir nosies traumomis bei svetimkūniais. Traumų padidėjimas taip pat dažnai būdingas ir šaltojo sezono metu, kuomet turime apledėjusius takus, lengviau prarandama pusiausvyra. Daugelių atvejų vaikai žaisdami ir tyrinėdami pasaulį gali susidurti su rizika, kai įvairūs smulkūs daiktai patenka į jų kvėpavimo takus, ausis ar gali būti nuryjami. Savo patirtimi kaip padėti nutikus nosies ar ausies traumai bei susidūrus su svetimkūniais dalinasi P9 klinikos gydytojas otorinolaringologas Mantas Balseris.

Dažniausiai ausų, nosies ir gerklės traumas patiria jauni žmonės komandinio ar kontaktinio sporto metu, o taip pat laisvalaikiu, dažniau savaitgaliais.
Dažniausiai ausų, nosies ir gerklės traumas patiria jauni žmonės komandinio ar kontaktinio sporto metu, o taip pat laisvalaikiu, dažniau savaitgaliais.
Dažniausiai ausų, nosies ir gerklės traumas patiria jauni žmonės komandinio ar kontaktinio sporto metu, o taip pat laisvalaikiu, dažniau savaitgaliais.
Dažniausiai ausų, nosies ir gerklės traumas patiria jauni žmonės komandinio ar kontaktinio sporto metu, o taip pat laisvalaikiu, dažniau savaitgaliais.
P9 klinikos gydytojas otorinolaringologas Mantas Balseris.
P9 klinikos gydytojas otorinolaringologas Mantas Balseris.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-12-18 14:00

– Gydytojau, ar dažnai pasitaiko nosies, ausų ir gerklės traumų atvejų, kokioms žmonių grupėms jos dažniausiai nutinka?

Traumos otorinolaringologijoje nėra labai dažnos. Dažniausiai ausų, nosies ir gerklės traumas patiria jauni žmonės komandinio ar kontaktinio sporto metu, o taip pat laisvalaikiu, dažniau savaitgaliais. Kita grupė žmonių – tai vyresnio amžiaus žmonės po griuvimų, kai susvaigsta galva, prarandama pusiausvyra. Dalis traumų būna susijusių su gyvūnais, pavyzdžiui šunų įkandimais. Nosies arba tiksliau nosikaulių lūžis diagnozuojamas apžiūros metu stebint nosies formos pasikeitimą po traumos, kitaip tariant nosies deformaciją. Konsultacijos metu gydytojas įvertina išorinės nosies ašies nukrypimą, nosies nugarėlės formą, nosies ertmėje – nosies pertvaros poziciją. Esant nosikaulių lūžiui gydytojas apčiuopos metu gali jausti nosikaulių paslankumą – krepitaciją. Lūžį patvirtina vaizdiniai tyrimai – nosikaulių rentgenografija, o jei įtariama ir daugiau veido kaulų lūžių – galvos kompiuterinė tomografija.

– Kokia yra pirmoji pagalba po nosies traumos?

Nutikus nosies traumai pirmiausia reikėtų sumuštą vietą šaldyti, vartoti vaistų nuo skausmo. Įvertinti ar po traumos nepakito nosies išvaizda, ar nėra kraujuojančios žaizdos, kurią reiktų sutvarkyti. Jeigu po traumos buvote praradęs sąmonę, pykina, vėmėte, sukasi galva – reikėtų nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Po nosies traumos dažnu atveju pacientams pradeda kraujuoti iš nosies. Pirmoji pagalba prasidėjus kraujavimui iš nosies – pirštais suspausti nosies sparnelius, palenkti galvą žemyn, susirasti ką nors šalto ir priglausti prie nosies nugarėlės ir kaktos srities. Jeigu netoli turite vatos – galima vatą suvilgyti paprasčiausiu purškalu nuo slogos, nedidelį vatos gabalėlį įsidėti į nosies landas ir ją užspausti. Nerekomenduotume prasidėjus kraujavimui galvos lenkti atgal, nes tuomet kraujas gali tekėti į gerklę, kraujui patekus į skrandį – gali pykinti, ir atsirasti bendras silpnumas. Kraujavimui nestojant 15–30min reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

– Ar ausies traumos taip pat dažnos ir kaip elgtis joms nutikus?

Ausies traumas reikėtų skirstyti į išorinės, vidurinės ir vidinės ausies traumas.

Išorinės ausies traumos gali būti sumušimai arba žaizdos. Ausies sumušimą reikėtų šaldyti, vartoti vaistus nuo skausmo. Jeigu ausies kaušelio žaizda kraujuoja – reikėtų žaizdą dezinfekuoti ir sutvarstyti, kraujuojančia vietą užspausti ir kreiptis į gydymo įstaigą dėl pirminio žaizdos sutvarkymo. Taip pat prie išorinių traumų priskiriami ir ausies landos pažeidimai, kurie nutinka neatsargiai arba per daug intensyviai valantis ausis ausų krapštukais, kai pažeidžiama landos oda. Jei taip nutinka, reikėtų pasaugoti ausis nuo vandens ir kelias dienas būklę stebėti, būklei blogėjant – kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

Vidurinės ausies traumos irgi gali nutikti neatsargiai valant ausis ausų krapštukais, nesėkmingai nėrus į vandenį arba gavus smūgį į ausį. Tuomet gali būti pažeistas ausies būgnelis, pablogėti klausa, skaudėti. Tokiu atveju irgi reikėtų saugoti traumuotą ausį nuo vandens, vartoti vaistus nuo skausmo, jeigu trauma nutiko atvirame vandens telkinyje arba įtariate, kad ausyje galėjo likti svetimkūnis – kreiptis į gydymo įstaigą nedelsiant.

Vidinės ausies traumos retos reikalinga didelė išorinė jėga, kad tokia trauma nutiktų, dažniausiai po kritimų iš didelio aukščio arba esmo įvykių.

– Kada po nosies ar ausies traumos būtina skubi gydytojo pagalba?

Skubi gydytojo pagalba būtina po nosies ar ausies traumos, kai yra žaizda, kurią reikia siūti, kai yra ryški nosies deformacija, kai nepavyksta savarankiškai sustabdyti kraujavimo iš nosies aukščiau aprašytais metodais, kai traumos metu prarandama sąmonė ar po traumos atsiranda pykinimas, vėmimas, galvos svaigimas, kai po ausies traumos įtariama, kad ausies landoje yra likęs svetimkūnis, kai net ir vartojant vaistus nuo skausmo yra stiprus ausies skausmas.

– Ką daryti įtarus svetimkūnį vaiko nosyje, ausyje ar gerklėje?

Įtarus svetimkūnį vaiko nosyje ar ausies landoje reikėtų kreiptis į skubios pagalbos skyrių

svetimkūnio pašalinimui. Jeigu svetimkūnis yra aiškiai matomas ir gerai apčiuopiamas, galima

pabandyti atsargiai jį pašalinti savarankiškai, tačiau jei to padaryti neišeina, per daug stengtis

nereikėtų, kad svetimkūnis nebūtų įstumtas giliau ir gydytojui jį pašalinti būtų sunkiau.

– Ko negalima daryti pastebėjus svetimkūnį nosyje, ausyje ar gerklėje?

Nebandyti pašalinti sunkiai matomo ir prastai apčiuopiamo svetimkūnio ausyje arba nosyje, bandant pašalinti – svetimkūnis gali pasislinkti giliau, įstrigti, tuomet svetimkūnio pašalinimas bus daug nemalonesnis pacientui, skausmingesnis.

– Ar tiesa, kad kai kurie svetimkūniai gali būti ypač pavojingi mūsų sveikatai?

Tokie svetimkūniai kaip baterijos ar magnetai natūraliose landose gali greitai sukelti audinių pažeidimą, nekrozė, todėl juos reikėtų pašalinti nedelsiant. Įtariant tokį svetimkūnį reikėtų kreiptis į skubios pagalbos skyrių.

– Kas gali nutikti jei svetimkūnis lieka nepastebėtas ilgesnį laiką?

Svetimkūnio nepastebėjus ilgesnį laiką natūraliose landose gali vystytis uždegimas aplink svetimkūnį, kuris priklausomai nuo lokalizacijos gali sukelti – pasikartojantį sinusitą, išorinį ar vidurinį ausies uždegimą. Ilgą laiką nepašalinus svetimkūnio iš nosies gali formuotis rinolitai, tai kai aplink svetimkūnį pradeda formuotis kietas darinys iš mineralų, kuris palaipsniui didėja ir sukelia vis didesnę obstrukciją, blokuoja nosies landą, deformuoja aplinkinius audinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.