Nida Vasiliauskaitė – ligoninėje: pranešė, kad pabudo iš komos

Filosofė Nida Vasiliauskaitė – ligoninėje. Jai plyšo galvos smegenų aneurizma ir atlikta sudėtinga operacija. Moteris pabudo iš komos, jau išleista iš ligoninės reanimacijos skyriaus.

Filosofė Nida Vasiliauskaitė – ligoninėje.<br>lrytas.lt koliažas
Filosofė Nida Vasiliauskaitė – ligoninėje.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 1:05 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 1:57 PM

„Negaliu pasakyti, kuri tai tiksliai diena buvo, kažkada lapkričio pabaigoje“ – apie prieš tris savaites staiga sušlubuvusią sveikatą naujienų portalui lrytas.lt antradienį sakė N.Vasiliauskaitė.

Moteriai šį ketvirtadienį sukaks 48-eri. 

Ji žinia apie savo sveikatos būklę šeštadienį pasidalino feisbuke, norėdama paaiškinti staigaus dingimo iš viešumos priežastį ir padėkoti gyvybę išgelbėjusiems medikams. 

„Štai ir aš, kaip matote, ligoninėje, – tiesioginę transliaciją pradėjo moteris, – Esu po komos, bet kalbu, rašau ir vaikštau. Jokių liekamųjų reiškinių po reabilitacijos nebeliks“, – sakė N.Vasiliauskaitė įraše, kuriuo pasidalinti sutiko su lrytas.lt skaitytojais. 

Ji teigė norėjusi padėkoti Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) medikams.

„Tiek ligoninei apskritai, tiek konkrečiai medikams, kurie padėjo man likti šiapus, balansuojant ant gyvybės ir mirties slenksčio.

Pirmiausia, aukščiausios kvalifikacijos neurochirurgui, turinčiam pelnytą tarptautinę reputaciją, atlikusiam man operaciją, kuri yra jo pasididžiavimas, gal nebus perdėta pasakyti, kad tai – jo šedevras.

Jis viską atliko idealiai, jo dėka šiandien esu čia ir galiu kalbėtis su jumis“, – pasakojo N.Vasiliauskaitė.

Sėkmingą operaciją jai atliko RVUL gydytojas neurochirurgas prof. dr. Gytis Šustickas

N.Vasiliauskaitė tęsė dėkojanti RVUL reanimacijos skyriaus medikams, kineziterapeutui, slaugytojams ir paramedikams, kurie operatyviai reagavo į iškvietimą ir pristatė ją į ligoninę.

„Sėkmingai išsikapstyti iš komos ir baisios operacijos... Šie žmonės yra mūsų šalies tikras lobis. Džiaugiuosi, kad tokiomis aplinkybėmis teko susidurti būtent su jais, jų darbas vertas aukščiausios pagarbos. Dar kartą, labai ačiū už viską, ką dėl manęs padarėte“, – tiesioginę transliaciją baigė N.Vasiliauskaitė.

Apie aneurizmą

Svetainėje smegenuaneurizma.lt rašoma, kad galvos smegenų aneurizmą gali turėti vienas iš 20 Lietuvos gyventojų. Tai nėra dažna, bet grėsminga liga.

Rizika, kad smegenų aneurizma plyš per metus, siekia apie 1,5 procento. Statistika rodo, kad bendrojoje populiacijoje aneurizmos smegenyse plyšta vidutiniškai dešimčiai iš 100 tūkstančių gyventojų per metus.

Aneurizmai plyšus didžioji dalis likusių gyvų kenčia nuo įvairių pažintinių gebėjimų sutrikimų, pavyzdžiui, vargina atminties spragos, būna sunku susikaupti, ilgam dingsta darbingumas, apima depresija, prireikia ilgų reabilitacijos mėnesių, o kai kurie lieka neįgalūs visą likusį gyvenimą.

Moterims aneurizmos aptinkamos 1,5 karto dažniau nei vyrams. Aukštas kraujospūdis gali padidinti riziką smegenų kraujagyslėse atsirasti aneurizmai. Rūkantys asmenys dažniau turi smegenų aneurizmas nei tie, kurie nerūko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.