Vizitas pas odontologą virto košmaru: vyrui į smegenis išsiliejo kraujas

Tai turėjo būti eilinis apsilankymas pas odontologą. Į septintą dešimtį įkopusiam vyrui viso labo reikėjo ištraukti vieną dantį. Tačiau pacientui staiga pablogėjo – ėmė pykinti, svaigti galva, sutriko regėjimas – viskas baigėsi kelione į ligoninės skubios pagalbos skyrių.

Odontologo kėdėje<br>123rf nuotr.
Odontologo kėdėje<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2023, 5:57 AM

Vėliau vyrui iš Australijos nustatyta reta sveikatos patologija, kuri sutrikdo smegenų kraujotaką. Tiesa, neįmanoma užtikrintai pasakyti, ar ūmų sveikatos pablogėjimą paskatino apsilankymas pas odontologą.

Tačiau neįprastą medicininį atvejį aprašę medikai mano, kad intracerebrinio kraujavimo priežastimi galėjo būti staigus kraujospūdžio padidėjimas.

Kurį laiką ligoninėje pastebėta, kad paciento kraujospūdis išliko ypač aukštas. Jo akys stipriai krypo į kairę, eisena buvo netaisyklinga, o laikysena stipriai pakrypusi į dešinę. Buvo akivaizdu, kad sutrikimas – neurologinio pobūdžio.

Viena iš pirmųjų diagnozių, kurią tokiais atvejais medikai turi atmesti arba patvirtinti, yra insultas. Kompiuterinės tomografijos tyrimas parodė, kad kraujavimas spaudžia paciento smegenų kairės pusės apatinius audinius.

Smegenis maitinančios kraujagyslės yra gyvybiškai svarbios ir kraujo nuotėkis iš jų kelia rimtą pavojų sveikatai.

Pacientui, kuriam neseniai buvo įtarta Parkinsono liga, likus šešioms savaitėms iki incidento, buvo atliktas įprastas kompiuterinės tomografijos tyrimas.

Akivaizdžių susirūpinimą keliančių ženklų, susijusių su kraujagyslėmis, nebuvo, tačiau pastebėti vadinamosios baltosios smegenų medžiagos ligos požymiai – taip bendrai apibūdinami smegenų „baltųjų ląstelių“ pažeidimai, kuriuos sukelia pablogėjęs smegenų aprūpinimas krauju.

Pasitelkusi magnetinio rezonanso tomografiją (MRT), medikų komanda nustatė pažeistas smegenų audinio sritis ir tipus. Lokalizuotos baltosios smegenų medžiagos ligos zonos patvirtino, kad tai gilesnė, chroniškesnė patologija.

Akronimas CADASIL – Autosominė dominuojanti smegenų arteriopatija su subortikaline infarktu ir leukoencefalopatija – apibūdina retą medicininę būklę, kuri pažeidžia kraujo tekėjimą smulkiomis smegenų kraujagyslėmis.

Manoma, kad šią būklę turi vos 2 iš 100 000 žmonių, tačiau paprastai ji nepastebima arba diagnozuojama neteisingai, todėl sunku tiksliai nustatyti tikrąjį jos paplitimo mastą. 

Dėl mutavusio geno, koduojančio specialius receptorių baltymus, kraujagysles supantys raumenys miršta per anksti, todėl kapiliarai susilpnėja ir užsikemša. Galutinis rezultatas dažniausiai būna leukoencefalopatija arba smegenų baltosios medžiagos žūtis.

Atlikus vieną DNR tyrimą dėl NOTCH3 geno pažeidimo, pacientui buvo nustatyta CADASIL diagnozė. Nors per kelis ateinančius mėnesius vyras pasveiko, jam buvo paskirtas ilgalaikis aspirino kursas (kad kraujas tekėtų lengviau) ir vaistai, skirti kraujospūdžio kontrolei.

Pacientams, sergantiems CADASIL, gali būti būdingi kraujagyslių užsikimšimai, tačiau kraujavimai nėra dažni, bent jau palyginti su kitomis insultą sukeliančiomis anomalijomis.

Tiesą sakant, šis atvejo tyrimas yra pirmasis, kuriame aprašytas CADASIL sergančio odontologo paciento kraujavimas į smegenis.

Medicininėje literatūroje minimi tik trys kiti atvejai, kai kas nors patyrė intracerebrinį kraujavimą sėdėdamas odontologo kėdėje. Vienas atvejis, aprašytas daugiau nei prieš 30 metų, buvo susijęs su 52 metų moterims skausmingu abscesu. Deja, tąkart pacientė neišgyveno.

Taigi, šie ypač reti incidentai negali tapti pasiteisinimu atidėti vizitą pas odontologą. Rūpestis burnos ir dantų būkle yra be galo svarbus jūsų smegenų sveikatai.

Pastebėta, kad užsitęsusios dantenų ligos gali net 70 proc. padidinti Alzheimerio ligos riziką. Dėl prastos burnos higienos gali sumažėti smegenų sritys, atsakingos už atmintį.

Aptariamas medicinio atvejo tyrimas buvo paskelbtas žurnale „BMJ Case Reports“.

Parengta pagal „Science Alert“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.