Nuo sausio 1 d. pacientų laukia pokyčių lavina – palies visus be išimčių

Slaugytojų ir akušerių konsultacijos, 100 proc. kompensuojami antibiotikai – nuo sausio 1 d. gyventojų laukia ne vienas pokytis, susijęs su sveikatos priežiūros sistema. Naujienų portalas lrytas.lt primena apie mūsų gyvenimą ryškiausiai paliesiančias naujoves.

Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartuškos, ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartuškos, ELTA nuotr.
Marijampolės ligoninėje<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Marijampolės ligoninėje<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Marijampolės ligoninės priimamasis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Marijampolės ligoninės priimamasis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 11:31 AM

Slaugytojų konsultacijos

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva, nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo komandos narys, įvertinęs priežastį, dėl kurios kreipiamasi, galės pacientus nukreipti slaugytojo ar akušerio konsultacijai.

„Dalį pacientų, gydytojo pavedimu, konsultuos slaugytojai. Taip sutrumpės eilės, pacientai reikiamas paslaugas gaus greičiau“, – anksčiau teigė SAM Asmens sveikatos departamento Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Artūras Šimkus.

Nuo 2024 m. sausio 1-osios, plečiant kompetencijų ribas, slaugytojams bus patikėti darbai, nereikalaujantys papildomos diagnostikos ar gydymo metodo parinkimo. Be konsultacijų, tyrimų, slaugytojai rūpinsis ir skiepais, receptų pratęsimu tais atvejais, kai gydytojas jau yra paskyręs gydymą, parinkęs tinkamą vaistinį preparatą ir nustatęs jo dozę bei vartojimo periodiškumą.

Nėščiųjų laukia pokyčiai

SAM teigimu, nuo sausio 1 d. pagrindinė akušerių veikla bus nėščiųjų priežiūra, kai nėštumas nekomplikuotas, jo eiga normali.

Vietoje to, kad nėščioji konsultuotųsi pas šeimos gydytoją, ji periodiškai lankysis pas akušerį. Akušeris savo kompetencijos ribose, vadovaudamasis iš anksto numatyta tvarka, paskirs reikiamus tyrimus, prižiūrės nėštumo eigą, atsakys į nėščiajai kylančius klausimus, išrašys siuntimą gydytojo akušerio ginekologo konsultacijai.

Keisis ir siuntimų rašymo tvarka: bus nustatyta, kokiems specialistams galės pacientą siųsti akušeris arba slaugytojas. Tuo vadovaujantis, esant reikalui, jie galės išrašyti siuntimus reikiamoms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti, nurodo SAM.

Dalis gyventojų pas gydytoją pateks paprasčiau

Nuo sausio 1 d. įsigalioja sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo atnaujinta lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikio stebėjimo tvarka. SAM teigimu, tai padės sumažinti biurokratinę naštą gydytojams ir paciento kelią padaryti aiškesnį bei tiesesnį. Atsisakius perteklinių administracinių reikalavimų, gydytojai turės pildyti mažiau dokumentų ir galės skirti daugiau laiko pacientui, o pacientai greičiau gaus jiems reikalingas paslaugas.

„Buvo įsiklausyta į gydytojų pastabas ir individualiai pasižiūrėta į lėtinėmis ligomis sergančių pacientų padėtį – jų ligos dinamika kinta lėtai, jiems reikia nuolatinės priežiūros, tai perteklinė biurokratija su pertekliniais reikalavimais tik apsunkina gydymo eigą. Mes pasitikime savo gydytojais. Pakeitimai prisidės tiek prie sklandesnio paciento kelio užtikrinimo, tiek prie mažesnės biurokratinės naštos gydytojams“, – anksčiau teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo poreikį pacientui nustatys gydytojas specialistas, įvertinęs, kad nustatyta diagnozė ir kitos sąlygos atitinka kriterijus ir pacientui yra baigtas aktyvusis lėtinės ligos gydymas.

Gydytojams nuo šiol nebereikės sudarinėti pacientų, kuriems vykdoma ilgalaikė sveikatos būklės stebėsena, sąrašų, o siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai šeimos gydytojui pakaks išrašyti tik vieną kartą. Vykdyti ilgalaikį sveikatos būklės stebėjimą pacientui bus siūloma pirmiausiai toje pačioje gydymo įstaigoje – savivaldybės sveikatos centre. Jeigu pacientas nesutiks arba reikalingos paslaugos sveikatos centre neteikiamos – pacientas bus informuojamas apie kitas reikalingas paslaugas teikiančias asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Atnaujinta tvarka numato, kad pirmą kartą gydytojo specialisto konsultacijos pacientas turi būti siunčiamas atlikus bendro pobūdžio tyrimus: bendrą kraujo tyrimą, eritrocitų nusėdimo greičio nustatymą, leukogramą, elektrolitų (K, Na, Cl) nustatymą, C-reakyvaus baltymo (CRB) nustatymą kiekybiniu būdu – tačiau šeimos gydytojas savo sprendimu galės pacientui atlikti ir kitus diagnostinius tyrimus, atsižvelgdamas į diagnozuotą ligą.

Gydytojas specialistas kaip visada turės įvertinti pacientui atliktų diagnostinių tyrimų ir procedūrų rezultatus, aptarti juos su pacientu, prireikus – paskirti kitus pacientui reikalingus diagnostinius tyrimus ir procedūras, ir organizuoti jų atlikimą patogiausiai toje pačioje įstaigoje.

Jis galės paskirti arba pratęsti gydymą, išrašyti reikiamus vaistinius preparatus ir medicinos pagalbos priemones, prireikus – išduoti siuntimą kito gydytojo specialisto konsultacijai, taip pat sudaryti paciento ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo veiksmų (gydytojo specialisto konsultacijų periodiškumo, diagnostinių tyrimų, procedūrų, gydymo ar kitų veiksmų) planą.

Antibiotikus kompensuos 100 proc.

Nuo sausio 1 dienos bus visiškai kompensuojama daugiau antibiotikų, tarp jų ir skiriami ūminėms kvėpavimo ligoms gydyti Antibiotikai, kurie šiuo metu pilnai arba pusę kainos yra kompensuojami tik vaikams ir socialiai remtiniems asmenims, nuo kitų metų pradžios visiems pacientams pagal nurodytas skyrimo sąlygas bus kompensuojami 100 procentų.

Nuo kitų metų pradžios bus kompensuojami ir visi antibiotikai skirti ūminėms viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, ūminio bronchito, ausies infekcinėms ligoms, bakterijų sukeltų ligų, endokardito, odos ir paodžio audinių infekcinių ligų gydymui.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu iš kompensuojamųjų vaistų B sąrašo į A sąrašą bus perkelti šie preparatai: Amoxicillinum, Amoxicillinum et Acidum clavulanicum, Azitromycinum, Benzylpenicillinum, Cefadroxilum, Clarithromycinum, Doxycyclinum, Erythromycinum, Metronidazolum, Nitrofurantoinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sultamicillinum, Sulfadiazidum argentum, Sulfamethoxazolum et Trimethoprinum, Nystatinum.

Medicinos priemones kompensuos didesnėmis kainomis

Kitąmet skaitmeniniai klausos aparatai, akies protezai ir ortodontiniai aparatai bus kompensuojami gerokai didesniais įkainiais. Tam bus skirta daugiau nei pusė milijono eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Valstybinės ligonių kasos (VLK) teigimu, visų šių medicinos priemonių įkainiai nuo kitų metų padidės, taigi gerės jų prieinamumas klausos sutrikimų turintiems suaugusiesiems, regos negalią turintiems pacientams, taip pat dantų ir žandikaulių anomalijų turintiems vaikams.

Privalomojo sveikatos draudimo taryba (PSDT) nutarė pritarti perskaičiuotoms skaitmeninių klausos aparatų suaugusiesiems bazinėms kainoms:

– klausos aparato KLA-2–1 bazinė kaina padidėjo 28 proc. – nuo 148 iki 190 eurų;

– klausos aparato KLA-2–2 bazinė kaina padidėjo 2 proc. – nuo 209 iki 214 eurų;

– klausos aparato KLA-2–3 bazinė kaina padidėjo 6 proc. – nuo 209 iki 222 eurų.

Preliminariais VLK duomenimis, šiais metais suaugusiems pacientams skirtų KLA-2–1 tipo skaitmeninių klausos aparatų bus kompensuota apie 1 tūkst. vienetų, KLA-2–2 tipo – apie 9 tūkst. vienetų, o KLA-2–3 – apie 7 tūkst. vienetų.

Taip pat Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė perskaičiuotai akies protezo bazinei kainai. Ji padidėjo 8 proc. – nuo 517,19 iki 559 eurų. Per metus šių medicinos priemonių išduodama apie 450 vienetų.

VLK komisija perskaičiavo ir ortodontinių aparatų bazines kainas:

– breketų sistemos bazinė kaina padidėjo 8 proc. – nuo 687,71 iki 741 euro;

– ortodontinės plokštelės kiekvienam žandikauliui bazinė kaina padidėjo 65 proc. – nuo 85,95 iki 142 eurų.

Numatoma, kad šiais metais bus kompensuota apie 700 breketų sistemų ir 5 700 ortodontinių plokštelių kiekvienam žandikauliui.

Sergantiems diabetu – gera žinia

Nuo kitų metų insulino pompų nuoma I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams, kuriems ji yra būtina sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti, bus kompensuojama didesnėmis bazinėmis kainomis. Tam prireiks beveik milijono eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų.

Pritarta naujai insulino pompos su glikemijos duomenų įvertinimo funkcija mėnesio nuomos bazinei kainai – 186,58 euro bei dienos nuomos bazinei kainai – 6,22 euro. Šiuo metu tokio tipo insulino pompų nuomos išlaidos kompensuojamos apie 570 pacientų. Insulino pompų nuomos išlaidos 100 proc. kompensuojamos tiems privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms, kuriems jos yra būtinos sveikatos priežiūrai namuose. Tokio gydymo skyrimo tikslingumą nustato tretinės stacionarinės ir ambulatorinės endokrinologijos paslaugas teikiančios sveikatos priežiūros įstaigos gydytojų konsiliumas.

Gavę teigiamą gydytojų konsiliumo sprendimą, pacientai, norintys išsinuomoti insulino pompą, turi kreiptis į įmonę, turinčią sutartį su VLK dėl medicinos prietaisų, būtinų sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti, nuomos išlaidų kompensavimo. Įmonė su pacientu pasirašys sutartį dėl insulino pompos išdavimo, garantinio aptarnavimo, nuolatinės priežiūros ir keičiamųjų dalių tiekimo.

Taip pat pritarta naujai nustatytai nuomos bazinei kainai insulino pompos su glikemijos įvertinimo funkcija, naudojant integruotą nuolatinio gliukozės matavimo jutiklį, ir insulino švirkštimo sustabdymo funkcija, sumažėjus glikemijai.

Nuoma per mėnesį sieks 467,89 euro, o dienai – 15,60 euro. VLK duomenimis, išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidos 2023 m. buvo kompensuojamos apie 460 pacientų.

Ligonių kasos primena, kad PSDF lėšomis insulino pompų nuomos išlaidos kompensuojamos I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams: vaikams, suaugusiesiems, nėščiosioms ir planuojančioms pastoti moterims. Taip pat ligoniams, kurie įtraukti į laukiančiųjų kasos salelių transplantacijos sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.