Skambina pavojaus varpais: gripas pasiglemžė dvi gyvybes

Praėjusią savaitę užregistruoti du mirties nuo gripo atvejai (Vilniaus apskrityje), asmenys priklausė 70–79 m. ir 80–89 amžiaus grupėms. Abu turėjo lėtinių ligų, vienas asmuo buvo skiepytas sezoninio gripo vakcina, kitas – neskiepytas, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Reanimacijos skyrius.<br>P.Katauskio nuotr.
Reanimacijos skyrius.<br>P.Katauskio nuotr.
Ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Jan 15, 2024, 3:51 PM, atnaujinta Jan 15, 2024, 3:56 PM

Iš viso šį gripo sezoną užregistruoti 4 mirties nuo gripo atvejai.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 67 asmenys: 37 vaikai (0–17 m.), 5 asmenys priklausantys 18–64 m. amžiaus grupei ir 25 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomi 7 asmenys, iš kurių 1 vaikas. Ankstesniąją savaitę į ligonines buvo paguldyti 49 asmenys.

NVSC duomenimis, Lietuvoje sausio 8–14 d. (2-ąją šių metų savaitę) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis padidėjo, palyginus su ankstesne savaite, ir siekė 1200,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų (1-ąją metų savaitę buvo 1063,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Sergančiųjų gripu ir ŪVKTI skaičius padidėjo, o COVID-19 liga – sumažėjo.

Mažiausias sergamumo rodiklis registruotas Telšių apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epideminis sergamumo lygis pasiektas Visagino ir Vilniaus miesto savivaldybėse, t. y. peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba. Iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi.

Primename, kad vertinant epidemiologinę situaciją, kompleksiškai vertinami tiek gripo, tiek COVID-19 ligos, tiek kitų ŪVKTI rodikliai. Priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus, pavyzdžiui, hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos. NVSC specialistai nuolat stebi situaciją, bendradarbiauja su savivaldybių atstovais, prireikus siūlo skelbti epidemiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.