I. Segalovičienė sukritikavo SAM dėl kvietimų kurti sveikatos centrus sustabdymo

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė pažėrė kritikos Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) dėl laikinai sustabdytų kvietimų savivaldybėms teikti paraiškas sveikatos centrų kūrimui. Anot jos, savivaldybės pasigenda informacijos, kada šie kvietimai bus atnaujinti. Todėl, pabrėžia I. Segalovičienė, ministerijai reikėtų apdairiau planuoti investicijas į sveikatos sritį.

I. Segalovičienė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
I. Segalovičienė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Jan 22, 2024, 6:49 PM

„Daugeliui savivaldybių motyvas kurti sveikatos centrus buvo būtent ES investicijos. Tam buvo paskelbtas kvietimas teikti paraiškas iki 2024 m. kovo pradžios su beveik 123 mln. eurų finansavimo suma. Tačiau šių metų sausio pradžioje kvietimas teikti paraiškas buvo sustabdytas“, – Eltai perduotame komentare teigia prezidento patarėja.

„Savivaldybės šiuo metu stokoja informacijos dėl sustabdymo priežasčių, kada bus atnaujintas kvietimas ir iki kada pratęstas po sustabdymo. Reikia didesnio apdairumo planuojant investicijas į sveikatos sritį“, – kritikuoja I. Segalovičienė.

Jos teigimu, toks investicijų stabdymas kelia susirūpinimą. Anot I. Segalovičienės, kvietimai teikti paraiškas ES finansavimui gauti turi būti kuo greičiau atnaujinti.

„Toks ministerijos veikimas kelia susirūpinimą dėl savalaikio ir efektyvaus visų ES investicijų sveikatos sričiai panaudojimo“, – sako prezidento patarėja.

„Sveikatos sistemai verkiant reikia pokyčių, tad kiekvienas uždelstų investicijų mėnuo reiškia uždelstą mūsų žmonių sveikatos gerėjimą“, – priduria ji.

Prezidentūrai susirūpinimą kelia ir sumažėjusi ministro komanda

I. Segalovičienės teigimu, susirūpinimą kelia ir tai, kad sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio komandą jau yra palikę 3 viceministrai. Ji tikisi, kad tokios vadybos problemos bus išspręstos paties ministro arba Vyriausybės vadovės Ingridos Šimonytės.

„Šiuo metu ministerijos vadovybėje nėra dedikuoto pareigūno asmens sveikatos priežiūros paslaugų sričiai. Reikia tikėtis, kad šios vadybos problemos paties ministro ar Vyriausybės vadovės bus išspręstos kuo greičiau ir sveikatos priežiūros paslaugų sritimi Vyriausybėje bus rūpinamasi atsidavusiai ir visomis jėgomis“, – pabrėžė I. Segalovičienė.

Kritikos dėl sustabdytų kvietimų savivaldybėms teikti paraiškas sveikatos centrų kūrimui SAM susilaukia ne pirmą kartą.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) į tai atkreipė dėmesį dar sausio pradžioje.

Socialdemokratai pareikalavo sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio viešai pasiaiškinti dėl numatytų lėšų sustabdymo naujiesiems centrams. Savo ruožtu ministro patarėjas Tomas Bagdonas tuo metu informavo, kad buvo sustabdytas ne finansavimas, o kvietimai kreiptis dėl lėšų, nustačius netikslumus apraše.

SAM spalio mėnesį paskelbė kvietimą teikti paraiškas Europos Sąjungos paramai, skirtai sveikatos centrų kūrimui. Bendra priemonės finansuojama suma sudaro 122,5 mln. eurų.

Sostinės regionui numatyta 26,6 mln. eurų finansavimas, likusiai Lietuvai – 95,9 mln. eurų. Finansuojama dalis paramos lėšomis – iki 100 proc.

Nurodoma, kad lėšos gali būti nukreiptos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros bei antrinio lygio ambulatorinės specializuotos asmens sveikatos priežiūros, ambulatorinės chirurgijos, dienos chirurgijos, dienos stacionaro bei skubiosios pagalbos paslaugų infrastruktūrai modernizuoti.

Ministerija primena, kad Lietuvoje 40 savivaldybių yra inicijavusios sveikatos centrų steigimą. Savo veiklą yra pradėję du sveikatos centrai – Radviliškyje ir Švenčionyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.