Kas labiausiai kenkia dantims ir kaip greitai jie senėja?

Žmogaus kūnas sensta. Taip pat ir dantys. Ir nors jie sensta natūraliai, neretai jiems senti daug greičiau padedame patys. Gydytojas odontologas ortopedas Vytenis Almonaitis laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo, kaip ir kodėl dantys sensta, kas jiems labiausiai kenkia ir pasidalino patarimais, kaip sulėtinti dantų dilimą.

Žmogaus kūnas sensta. Taip pat ir dantys. Ir nors jie sensta natūraliai, neretai jiems senti daug greičiau padedame patys.<br>„Freepik“ nuotr.
Žmogaus kūnas sensta. Taip pat ir dantys. Ir nors jie sensta natūraliai, neretai jiems senti daug greičiau padedame patys.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2024, 10:55 AM

– Kaip ir kodėl dantys sensta?

– Kaip ir kūnas bei audiniai sensta, taip ir dantys bei dantų audiniai sensta, tiek emalis, tiek dentinas. Vienas iš senėjimo požymių yra dantų dilimas. Jis gali būti normalus arba patologinis. Pastarajam dantų dilimui daugiausia įtakos turi gyvenimo įpročiai, ypač žalingi įpročiai: vartojamos maisto medžiagos, dantų griežimas. Tai gali žymiai pagreitinti dantų dilimą ir emalio nusidėvėjimą.

Normalus dantų dilimas – maždaug 50–60 mikronų per metus. Ir tai – jeigu naudojame dantis pagal paskirtį, tik maistui kramtyti. Jeigu griežiame dantimis, tai sukelia dvigubai greitesnį dantų dėvėjimąsi. Tai reiškia, kad jūsų dantys dyla jau nebe 50–60, o 100–120 mikronų per metus greičiu.

– Kaip kitaip galima pamatuoti mikronus ir ar toks dantų dilimas yra lengvai pastebimas?

– Mikronus galima nesunkiai įsivaizduoti. 100 mikronų yra 0,1 milimetro. Dievas davė žmogui 1,5–2 mm emalio ant danties paviršiaus. Ir tai – ant kramtomojo paviršiaus. Dantų šonuose emalio yra mažiau. Jeigu neturime žalingų įpročių ar nevartojame produktų, kurie galėtų sukelti emalio tirpimą, su savo emaliu galime pasiekti senyvą amžių ir pasiekti pensiją su savais dantimis.

Bet jeigu turime žalingų įpročių, o jų pastebima pas bent 30 proc. žmonių, pavyzdžiui griežimas dantimis, kuris dantų dilimą pagreitina dvigubai, tai per 10 metų nudils milimetras. Po dvidešimties metų emalio nudilimą matome kiaurai iki dentino, minkštojo audinio. Tada dantys tampa gelsvi.

– Ar dylantys dantys tampa jautresni?

– Dažniausiai dilimas dėl griežimo gali ir nesukelti dantų jautrumo. Danties audiniai turi regeneracinių savybių, tad tuos jautrius kanalus „uždaro“ su kalcio ir remineralizacijos pagalba. Jautrumas dažniausiai yra susijęs su kitu įpročiu – rūgščių produktų vartojimu, kuris gali dar labiau pagreitinti dantų dilimą, arba skrandžio sutrikimais, dėl kurių pH jūsų burnoje tampa rūgštinė. Neutralus pH turėtų būti maždaug 6–6,5. Jeigu burnoje pH tampa mažiau nei 4,5, tai sukelia emalio mineralų tirpimą. Odontologai tai vadina erozija.

– Ar dėl senėjimo dažniau kamuoja dantų ligos?

– Labiau koncentruočiausi ne į burnos ligas, o į apskritai lėtines ligas. Mūsų gyvenimo trukmė per visą XX amžių pailgėjo maždaug 30 metų. Ar mes tampame sveikesni dėl to, kad gyvename ilgiau? Turbūt ne. Kol kas ne.

– Kaip sulėtinti dantų senėjimą? Ar tai įmanoma?

– Žinoma, kad įmanoma, bet tik savikontrolės būdu. Dabar daug informacijos apie tai galima susirasti tiesiog internete. Ir kuo toliau, tuo lengviau. Kita dalis – mes, specialistai, kurie gali patarti, kaip išvengti žalingų įpročių ar kaip apsisaugoti pvz. nuo griežimo dantimis.

Pilną laidą „Odontologai pataria“ apie dantų senėjimą galite peržiūrėti čia: https://youtu.be/Cq8z-7PpHc4

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.