Panevėžio ligoninėje – moderni įranga ir įspūdinga sėkmė insulto gydyme

Pernai gruodį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje (RPL) pristatytas moderniausias šalyje angiografas. Naujasis aparatas palengvino medikų darbą ir padeda gelbėti žmonių gyvybes, teigia RPL Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas Andrius Pranculis. Modernus prietaisas ypač praverčia gydant insulto ištiktus pacientus, kai brangi kiekviena minutė.

Pernai gruodį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje (RPL) pristatytas moderniausias šalyje angiografas. <br>RPL nuotr.
Pernai gruodį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje (RPL) pristatytas moderniausias šalyje angiografas. <br>RPL nuotr.
Andrius Pranculis<br>RPL nuotr.
Andrius Pranculis<br>RPL nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 3:58 PM, atnaujinta Apr 26, 2024, 8:59 AM

„Naujos kartos angiografas duoda kokybiškesnį vaizdą ir padeda geriau įvertinti patologiją. Be to, aparatas turi daug papildomų funkcijų. Kalbant apie insultą, nė nereikia atlikti kompiuterinės tomografijos – ligonį iš karto galime tirti angiografu: lokalizuojame trombą ir pašaliname jį iš užsikimšusios arterijos“, – sakė A.Pranculis.

Modernų angiografą galima palyginti su šveicarišku peiliuku, kuris savyje talpina ne vieną funkciją. Toks patogumas medikams leidžia sutaupyti daug vertingo laiko.

Pirmauja Lietuvoje

Keli mėnesiai parodė, kad aparatas itin reikalingas ir atliepia Panevėžio regione veikiančio insulto klasterio apkrovą.

„Poreikis yra didžiulis. Šiuo metu su angiografu dirba dvi medikų komandos, bet jau yra konkretūs planai suformuoti trečią komandą“, – pasakojo A.Pranculis.

Senesnės kartos angiografais RPL per metus buvo atliekama 6 tūkst. intervencijų. Pasak gydytojo, išaugęs medicinos įrangos kiekis ypatingai praverčia, kai reikia priimti skubius pacientus, nes leidžia išvengti situacijų kuomet visi aparatai užimti planiniais tyrimais.

„Tai reikšmingai pagreitina skubių ligonių patekimą, ištyrimą ir kokybiškos medicinos pagalbos jiems suteikimą“, – pabrėžė A.Pranculis.

Iškalbinga statistika: Respublikinė Panevėžio ligoninė lyderiauja Lietuvoje pagal tromboektomijų skaičių 100 tūkst. gyventojų. Tai procedūra, kai krešulys iš smegenų kraujagyslių ištraukiamas specialiais instrumentais.

„Nėra taip, kad žmonės Panevėžio regione serga labiau nei Vilniaus, Kauno ar Šiaulių. Insultų įvyksta tiek pat, bet rezultatai rodo, kad medicininės pagalbos prieinamumas ir jos suteikimo greitis Panevėžio regione yra ypatingai geras.

Vadinasi, gebame ligoninėje laiku diagnozuoti insultą, o klasterio sistema regione funkcionuoja efektyviai“, – apibendrino A.Pranculis.

Greita reakcija – aukso vertės

Esmė – trombektomija atlikti kaip įmanoma skubiau. Laikas svarbu, nes kuo ilgiau kraujas, o kartu ir deguonis nepasiekia smegenų audinių, tuo didesnė žala.

„Paprastas pavyzdys – žmogus skęsta. Smegenys 15 minučių negauna kraujo ir praktiškai visi audiniai žūsta. Žmogų ištrauksi iš vandens, bet jo atgaivinti jau nebus įmanoma.

Insulto atveju, kai galvos smegenyse užsikemša viena kraujagyslė, kitos arterijos bent iš dalies palaiko pažeistos vietos kraujotaką. Todėl turime daugiau laiko – iki 6 valandų: po to ląstelės pradeda žūti“, – paaiškino A.Pranculis.

Kuo anksčiau medikams pavyksta pašalinti trombą, tuo geresnis paciento atsigavimas po insulto.

Trumpės gydymas ligoninėje

Angiografija – kraujagyslių tyrimas rentgeno spinduliuote suleidus į jas kontrastinės medžiagos.

„Tyrimo metu ekrane matosi kraujagyslės, kurios išsiskiria iš viso kūno vaizdo. Pavyzdžiui, suleidę kontrastinės medžiagos į širdį ir prašvietę angiografu, matome kaip kraujotaka vyksta šiame organe“, – paaiškino A.Pranculis.

Jis pridūrė, kad modernus aparatas pasižymi universalumu ir gali būti naudojamas tiek kojos piršto, tiek smulkiausios smegenų kraujagyslės ištyrimui.

Angiografas praverčia ir kitų organizmo struktūrų – širdies, inkstų, plaučių ar kepenų – kraujotakai įvertinti.

A.Pranculis pabrėžė, kad su angiografu RPL planuojama medicinos paslaugų plėtra. „Bus dienos stacionaras, kuriame turėsime galimybę ištirti bet kurį žmogaus organą. Ryte atliksime angiografijas ir pritaikysime gydymą, o vakare paleisime pacientą į namus.

Aparatas leis ištirti daugiau žmonių ir iki minimumo sutrumpins pacientų laiką ligoninėje“, – pasakojo RPL Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.